Haberler

Her Bağış Yeni Bir Hayat" Programı

Artvin'de, Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında "Her Bağış Yeni Bir Hayat" konulu program düzenlendi.

Artvin'de, Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında "Her Bağış Yeni Bir Hayat" konulu program düzenlendi.

Artvin İl Sağlık Müdürlüğü ve Artvin Devlet Hastanesi işbirliğiyle Ahmet Hamdi Tanpınar Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programda, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İrfan Akalın, organ naklinin önemine değindi.

Akalın, Türkiye'nin organ bağışı konusunda istenilen seviyelerde olmadığını ancak son yıllarda Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarınca konu hakkında farkındalık oluşturmak adına ciddi çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Türkiye'nin Avrupa'ya göre canlı organ naklinde çok önlerde olduğunu ancak kadavradan organ bağışı noktasında ise dünyada sonlarda olduğunu kaydeden Akalın, "Bu konuda duyarlı olmalıyız. Kendi başımıza gelmeden de bir şeylerin farkında olmak lazım. Hayatta iken bırakacağımız en güzel miras yapacağımız organ bağışıdır." dedi.

Akalın, Artvin'in Türkiye'de ki organ bağışı sıralamasında 53'üncü sırada olduğuna işaret ederek, "Bu ilimizin nüfusunu göz önüne aldığımızda iyi bir rakam. Çünkü bu sayı nüfus oranına göre değil, bağışçı sayısına göre belirleniyor. 2013-2017 yılları arası Artvin'de 410 kişi organlarını bağışlamış durumda. Bu program sonrası bu sayının daha da artacağını umuyorum." diye konuştu.

Akalın, ayrıca son 5 yılda Artvin'de sadece iki kadavradan organ nakli yapıldığını kaydetti.

Artvin Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Beyhan Murat da organ bağışının tıbbi ve dini boyutunu anlatan bir sunum yaptı.

Organ nakli olan Emin Badur, herkesin organ naklinin önemine haiz olarak ölmeden organlarını bağışlaması gerektiğini belirtti.

Oğlunu askere gönderirken beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden bir annenin böbreği ile yaşadığını vurgulayan Badur, "Ben o annenin çocuklarıyla sürekli konuşuyorum. Dost olduk. Buradan sesleniyorum, bir insana yaşam vermek için lütfen organlarınızı bağışlayın." ifadesini kullandı.

Artvin Devlet Hastanesi Personeli ile Artvin Belediyesi Öztürk Serengil Sahnesi Tiyatro Topluluğu, organ naklinin önemini anlatan tiyatro gösterisi sundu.

Tiyatroda rol alan Hastane Başhekimi İbrahim Düzcan da amaçlarının kadavradan organ nakil sayını artırmak olduğunu ifade etti.

Dr. Sibel Şahin de ilk defa tiyatro deneyimi olduğunu belirterek, oyunda organ bağışının önemini vurgulamak istediklerini kaydetti.

Programa, Artvin Vali Yardımcısı Seda Başoğlu, Çoruh Üniversitesi Rektörü Fahrettin Tilki, Belediye Başkan Vekili Erkan Yazan, İl Sağlık Müdürü İrfan Akalın, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Organ Bağışı Haftası İl Sağlık Müdürlüğü Türkiye Artvin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title