Haberler

Hat sanatının güzelliğini cami duvarlarında yaşatıyor

Güncelleme:

Hat sanatının güzelliğini cami duvarlarında yaşatıyor Fırçanın maneviyatına adanmış bir ömür Yaş 57, 38 yıldır fırça elinden düşmüyor Kocaeli'de 38 yıldır cami duvarlarını kalem işi hat sanatıyla bezeyen nakkaş Mahmut Emekli, mesleğini büyük bir özveriyle sürdürüyor.

Hat sanatının güzelliğini cami duvarlarında yaşatıyor

Fırçanın maneviyatına adanmış bir ömür

Yaş 57, 38 yıldır fırça elinden düşmüyor

KOCAELİ - Kocaeli'de 38 yıldır cami duvarlarını kalem işi hat sanatıyla bezeyen nakkaş Mahmut Emekli, mesleğini büyük bir özveriyle sürdürüyor. 100'den fazla caminin duvarlarını hat sanatıyla süsleyen Emekli, "Yaşım kaç olursa olsun gözüm gördükçe, elim tuttukça bu mesleğimi yapmaya devam edeceğim" dedi.

Kocaeli'de yaşayan 57 yaşındaki nakkaş Mahmut Emekli, 38 yıldır kalem işi hat sanatıyla camilerin iç süslemelerini yapıyor. Mesleğiyle 19 yaşında tanışan Emekli, genç yaşından itibaren camilerin, mescitlerin duvarlarını büyük bir aşkla adeta dantel gibi işliyor. 38 yıldır 100'den fazla camiyi kalem işi hat sanatıyla bezeyen zanaatkar, mesleğini özveriyle sürdürüyor.

"Hattatın eserini duvara aktarıyoruz"

Şimdilerde Gölcük ilçesinde bulunan Sultan Baba Mescidinde çalışmalarına devam eden Mahmut Emekli, "Esma-ül Hüsna yazısının hattatı Mahmut Şahin hocadır. Benim yaptığım işin adı kalemkarlık, aynı zamanda nakkaş olarak da tabir ediliyor. Yanlış olarak hattat da deniliyor. Hattat, yazının kalıbını yazan zanaatkardır, biz ise hattatın eserini duvara aktarıyoruz" dedi.

"Gözüm gördükçe, elim tuttukça bu mesleğimi yapmaya devam edeceğim"

Mesleğine 1984 yılında büyük bir merakla başladığını söyleyen Emekli, "Çıraklıkla başladım. O günden beri de fırça elimden düşmedi. 38 yıldır bu meslekteyim ve 100'den fazla camide çalıştım. İlk başladığımda 19 yaşında imam hatip lisesi son sınıftaydım. İçinde bulunduğumuz bu küçük mescitte 2 buçuk aydır çalışıyorum. Bazı insanlar mescide ya da camilere gelince bu yaptıklarımızı yapıştırma zannediyorlarmış, elle yaptığımızı öğrenince çok şaşırıyorlar. Çok zaman alan, sabır gerektiren bir iş. Yaşım kaç olursa olsun gözüm gördükçe, elim tuttukça bu mesleğimi yapmaya devam edeceğim. Cenab-ı Hak lütfederse gözüm ve elim sağlam olursa yine yaparım. Sanatın, insanı kendini dinleme ve kendini tanıma fırsatı veren bir imkan olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kocaeli Hattat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title