Gaziantep'te afet farkındalık eğitimi için iş birliği protokolü imzalandı
Gaziantep'te faaliyet gösteren üniversiteler ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında "2021 Türkiye Afet Eğitim Yılı" kapsamında yürütülecek afet farkındalık faaliyetleri, afet ve acil durum ile sivil savunma çalışmalarına ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.
Gaziantep'te faaliyet gösteren üniversiteler ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ( Afad ) arasında "2021 Türkiye Afet Eğitim Yılı" kapsamında yürütülecek afet farkındalık faaliyetleri, afet ve acil durum ile sivil savunma çalışmalarına ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.
Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Gaziantep Valisi Davut Gül, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, afet farkındalık eğitiminin önemine değinerek, Gaziantep'te bulunan 70 bin öğrenci başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine afet farkındalık eğitimi vermeyi hedeflediklerini belirtti.
Gaziantep'in birlikte iş yapma kültürünün en güzel sergilendiği şehirlerin başında geldiğini belirten Gül, şunları kaydetti:
"Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere üniversitelerimiz de dahil her alanda bunu görüyoruz. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun bir hedefi var. Afad'ın koordinesinde, 51 milyon vatandaşımızın afet farkındalık eğitiminden geçmesi. Bu şu anlama geliyor, çocukları, çok yaşlıları ve buna benzer grupları çıkarırsak hemen hemen toplumun tamamının eğitimden geçmesi lazım. Biz üniversiteler şehriyiz. Yaklaşık 70 bin öğrencimiz var. Burada beklentimiz öğrencilerin bu eğitimi alması, aldığı eğitimi birilerine anlatması ve olası deprem anında AFAD gönüllüsü olarak görev almaları. Üniversitelerimizdeki akademisyenler, öğretim görevlileri, öğrenciler ile çok rahat bunu yapabiliriz."
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Şahin ise hem Türkiye'de hem bölgede risk haritasına göre riskin yüksek olması dolayısıyla tedbir alınması gerektiğini ifade etti.
Kentte dört üniversite bulunduğunu belirten Şahin, "Bu yüzden hocalarımızın bu alanda biz de varız demesini çok kıymetli buluyorum. Biz iki önemli iş yaptık. Bir tanesi Belediyeler Birliği olarak bütün belediye çalışanlarının, 800 bin çalışanın eğitim alması noktasında bir çalışma başlattık. Bu eğitimden sonra da yarışma yapıyoruz ve eğitimde öne çıkanları Japonya başta olmak üzere bu işi iyi yöneten ülkelere göndererek ödüllendiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak deprem master planı yapıyoruz. Şimdi de öncesi, sırası ve sonrası ile ilgili büyük bir eğitim vermek, iyi bir denetim yapmak gerekiyor. Zaten afet sonrasında çok iyiyiz." ifadelerini kullandı.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın da AFAD'ın faaliyetlerini Cerablus ve El Bab'ta başlattıklarını aktararak, "2021 Türkiye Afet Eğitim Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenecek faaliyetlere Gaziantep Üniversitesi olarak destek olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
İmza törenine, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ile AFAD İl Müdürü Bekir Şen de katıldı.