Haberler

Gaziantep Büyükşehir'den Engellilere Medikal Malzeme Desteği

Güncelleme:

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı, engellilere beyaz baston, sesli kol saati ve tekerlekli sandalye dağıttı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonun'daki törende, zamanın korodinasyon, güç birliği zamanı olduğunu vurgulayarak, devlet ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği modelinin geliştiğini söyledi.

Engelliler söz konusu olduğunda kurumların bir araya geldiğini ifade eden Şahin, Türkiye'ye örnek bir model oluşturma gayreti içersinde olduklarını kaydetti.

Millete hizmet etmek için en önemli kriter olarak "insanı yaşat ki devlet yaşasın" modelini benimsediklerine dikkati çeken Şahin, "Her şey insan için yalnızca engelsizler mi insan kadın erkek yaşlı genç engelli engelsiz toplumun bütün kesimlerini kucaklayacak model oluşturamazsanız uzun süre yolculuğa devam edemezsiniz. Millet arkanızda durmadığı zaman sorunları çözemezsiniz. Bugün 2023 hedeflerine gidiyorsak arkamızda engelliler olduğu için. Sizin yüreğinizdeki sevdayla, ışıkla yolumuz aydınlanıyor. Kim hangi hesabı yaparsa yapsın sizden aldığımız ilhamla, hesabın üzerindeki hesaba iman ederek hedeflerimize hep birlikte ulaşacağız" dedi.

BİR ZAMANLAR ANNELER ENGELLİ ÇOCUKLARININ GELECEGİNDEN ENDİŞELİYDİ

1990'lı yıllarda Türkiye'ye gelen yabancı heyetlerin sokaklarda engelli vatandaş göremediğini bu insanların evlerine hapsedildiğini dile getiren Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Sosyal devlet ve belediyecilik olmadığı için insanlar engelli evlatlarının geleceğinin ne olacağını bilmiyordu. Bazı anneler engelli evlatlarının ölmesini istiyordu. Bir anne nasıl canı yanıyor ki evladı ölsün diye dua ediyor. Evladının çekeceği çileyi düşünüyordu. Ama şimdi engellilere verilen destek aileleri geçindiriyorsa herkes yaşlısını, engellisini baş tacı ediyorsa bu sosyal devletin çok iyi bir şekilde çalıştığını gösteriyor. Daha yapacak çok iş var. Önce eğitim dedik. Üniversiteye giden engelli sayısının artması lazım. Fırsat eşitliğini yakalamamız lazım. Otizm, down sendromu, zihinsel engelli farkının anlaşılması lazım. Spesifik modellemeler, çözümlemeler oluşturulması lazım. Toplamcı bir yaklaşımla engellilerin sorunlarını çözülemez."

Engellilerin istihdamını önemsediklerinin altını çizen Şahin, haksız rekabetin engellenmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde engellilerin kategorisine göre sınav sistemi uyguladıklarını aktardı.

ENGELLİ VE OTİZMLİLERE YÖNELİK İKİ PROTOKOL İMZALANDI

Artık otizmli insanların da devlet memuru olabildiğini hatırlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Otizm çok hassas bir alan. Gaziantep'i otizm dostu kent ilan ettik. Bayramdan sonra çalışmalarımız olacak. Milli Eğitim Müdürülüğü ile beraber bir tim kuruyoruz. Çünkü otizm de en önemli şey aile bilinci. Bu tim otizmli çocukların ailelerine hem psikososyal destek verecek. Hem bilinç arttırıcı çalışmalar yapacak. Eğer yüreğinizde bir kaygı, sevda varsa bu alanda yapacak çok iş var. Sizin sorunlarınızı anlamadığımız zaman bizim empatimiz de gelişmiyor. Empatiyle sorunları çözmemiz gerek. İnşallah bu çalışmaların sonunda başarılı olacağız. Biliyorum daha çok sorunumuz alacak çok yolumuz var. Bu gayretle iyi niyetleyolumuza devam ettireceğiz. Engellilerin önündeki engelleri kaldırıp fırsat eşitliğini sağlayacağız. Engel gözde kulakta ayakta beden de değil. Engel yaşarmayan gözde, vicdanda kırılmayan kalpte, hissetmeyen yürekte. Ağlamıyorsan kalpsizsen vicdansızsan engelli sensin."

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da engellilere yönelik imzalanacak protokollerin hayırlı olmasını dileyerek, gelişmişliğin en önemli göstergelerinden birinin engellilere verilen değer olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi ise engellilerin yaşadığı sıkıntıları anlatarak, engellilere verdiği destekten dolayı Fatma Şahin'e teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gaziantep Üniversitesi arasında "Otizm Destek Timi İşbirliği" ve "Braille Alfabesi Okuryazarlık Eğitimi ve Bağımsız Hareket Kursu" protokolü imzalandı. Protokolleri Fatma Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ve GAÜN Rektöre Coşkun imzaladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gaziantep Üniversitesi Milli Eğitim Müdürlüğü Fatma Şahin Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title