Haberler

Gazeteciler Tarihi Günü Canlandırdı

Cumhuriyet'in ilanından önce Mustafa Kemal Atatürk'ün 16 Ocak 1923 tarihinde İzmit'te dönemin gazeteci ve yazarlarına Cumhuriyet ile ilgili düşüncelerini açıkladığı tarihi basın toplantısının 89.yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet'in ilanından önce Mustafa Kemal Atatürk'ün 16 Ocak 1923 tarihinde İzmit'te dönemin gazeteci ve yazarlarına Cumhuriyet ile ilgili düşüncelerini açıkladığı tarihi basın toplantısının 89. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Abdülaziz'in Av Köşkü olarak da bilinen Kasr-ı Hümayun'da Vali, belediye başkanları ve gazeteciler o tarihi toplantının yapıldığı salonda masaya oturarak o günü canlandırdı.

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti ve üyeleri ile bir gurup gazeteci Tarihi Tren Garı'nda biraya geldikten sonra Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Buradaki saygı duruşunun ardından çelenk konulup, Atatürk'ün Cumhuriyet'in ilanından önce 16 Ocak 1923 tarihinde Cumhuriyet ile ilgili düşüncelerini ilk kez açıklayıp dönemin gazetecileleriyle paylaştığı tarihi basın toplantısının yapıldığı Abdülaziz'in Av Köşkü olarak da bilinen İ Kasr-ı Hümayun'da bu tarihi anın canlandırılması yapıldı.

Buradaki etkinliğe Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Şener Komsuoğlu, İlçe Belediye Başkanları, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz ve eski başkanlar, yönetim kurulu üyeleri katıldı. Vali Ercan Topaca yaptığı konuşmada Türk basın tarihi açısından İzmit'teki bu toplantının çok önemli olduğunu anlattı. Vali Topaca Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet'in ilanı müjdesini Kasrı Humayun'da verdiğini hatırlattı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz'ın8 da birer konuşma yaptığı etkinlikte daha sonra gazeteciler o tarihi toplantının yapılydığı Karr-ı Hümayun'da Atatürk'ün resminin bulunduğu masaya oturarak o anı canlandırdı.

Cumhuriyetin temellerinin atılması açısından çok önem taşıyan 16 Ocak 1923 tarihindeki o basın toplantısına o dönem Tevhid-i Efkar'ın başyazarı Velit Ebüzziya, Vakit'in başyazarı Ahmet Emin Yalman, Akşam'ın başyazarı Falih Rıfkı Atay, İleri'nin başyazarı Suphi Nuri İleri, İkdam'ın başyazarı Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Tanin'in başyazarı İsmail Müştak Mayakon, Adnan Adıvar başkanlığında, İstanbul'dan toplu olarak İzmit'e geldi. Kafilede Adnan Adıvar'ın eşi Halide Edib Adıvar, Kızılay Başkanı Hamit Bey de yer alırken, bu önemli toplantıya İleri gazetesinin İzmit Muhabiri Hakkı Kılıçoğlu Bey de katılmıştı.

EA(MB),16.01.2012

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Mustafa Kemal Atatürk Ercan Topaca Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title