Haberler

Gazeteci, Yazar ve Akademisyenlerden Mursi'ye Destek Çağrısı

Bazı gazeteci, yazar ve akademisyenler, haklarındaki idam kararının açıklanması 16 Haziran'a ertelenen Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 121 arkadaşına destek olmak amacıyla "Freemorsi.org" isimli bir site kurdu.

Mursi'nin bir fotoğrafının siyah zemin üzerinde yer aldığı sitede, Mursi ve arkadaşlarının idamını engellemek için destek çağrısı yapan Türkçe, Arapça ve İngilizce hazırlanmış metne yer verildi.

Metinde şu ifadeler yer aldı:

"Gandi, Martin Luther King ya da Mandela; özgürlük, adalet ve insanlık için mücadele verdiler. Mursi de öyle. Şiddete ve silaha karşıydı. Özgürlük isteyen Mısır halkının seçtiği ilk Cumhurbaşkanıydı. Diktatör bir general, Mursi ve arkadaşlarını tutuklattı, hapse attı. İdam kararları verildi. Demokrasiye inanan herkes için utanç verici bir durum. Özgürlük ve adalet isteyen halkların umudu kırıldı. Mısır zindanları, Apartheid zindanlarından farksızdır. Bir halkın iradesini, bir diktatörün ihtirasına ve karanlık zindanlara terk edemeyiz. Mursi ve arkadaşları insanlığın, hepimizin onuru için direniyor. Herkes için özgürlük, adalet ve demokrasi isteyenlerin sesi duyulsun. Mısır halkının seçtiği Mursi ve arkadaşları serbest bırakılsın."

Siteye girenler de 3 dilde hazırlanan metne imza atarak, idama karşı tepkilerini dile getirebiliyor.

Mursi'nin idam edilmesine karşı çıkan bildiriye ilk etapta imza atanlar şöyle:

"Abdülhamit Güler, Adem Özköse, Ahmet Hakan Coşkun, Ahmet Taşgetiren, Ammar Acarlıoğlu, Aslı Aydıntaşbaş, Aysel Yaşa, Cemile Bayraktar, Cabir El Haremi, Cihad Gökdemir, Doç. Dr. Abdullah Kıran, Doç. Dr. Mustafa Kırkız, Duygu Leloğlu, Erem Şentürk, Fadime Özkan, Fatih Tezcan, Fatma Kurt, Gülden Sönmez, Hakan Albayrak, Halime Kökçe, Haşmet Babaoğlu, Hatice Saka, Hilal Kaplan, Hüseyin Yahya Şekerci, Kemal Gümüş, Kemal Öztürk, Kutluğ Ataman, Mansur Akgüç, Mehmet Akif Ersoy, Merve Şebnem Oruç, Merve Turkay, Muhsin Kızılkaya, Murat Hazine, Mustafa Ekici, Mustafa Güngör, Mustafa Kartoğlu, Münsif Mazruki, Müfit Yüksel, Nuh Albayrak, Orhan Miroğlu, Prof. Dr. Abdunnasır Yıldız, Prof. Dr. Ahmet Gürbüz, Prof.Dr. Bayram Coşkun, Prof. Dr. Ekram Atalan, Prof. Dr. Ekrem Çiftçi, Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Prof.Dr. Fethi Ahmet Polat, Prof.Dr. Halit Demir, Prof. Dr. Harun Polat, Prof. Dr. Hasan Çiftçi, Prof. Dr. Hikmet Tan, Prof. Dr. Hüsnü Erdem, Prof. Dr. Osman Özcan, Prof. Dr. Sadık Tekir, Recep Yeter, Resul Serdar, Saadet Oruç, Selahaddin Yusuf, Semanur Sönmez Yaman, Serkan Nergis, Süleyman Dinçer, Süleyman Kurt, Süleyman Tunç, Tarık Tufan, Taşkın Yaşar Koç, Tevekkül Karman, Turan Kışlakçı, Vahdettin İnce, Yıldıray Oğur, Yrd.Doç.Dr. Ercan Çağlayan, Yunus Göksu, Zeynep Bayramoğlu, Zümrüt Sönmez, devlet adam ve siyasetçiler, Munsif Marzuki, Eymen Nur, Nasır Ed Duveyle, Raşid Gannuşi, Şeyh Raid Salah, Velid Tabatabai, Hasan El Aribi, Hasan Turabi, gazeteciler Cabir El Haremi, Beşir Nafi, Yasir Ez Zaatira ve Yemenli Nobel Ödüllü Aktivist Tevekkül Karman."

Dava hakkında

Mısır'da Kahire Ceza Mahkemesi, toplam 166 sanıklı "casusluk" ve "hapishaneler baskını" davalarının 16 Mayıs'taki duruşmasında, Mursi'nin de aralarında bulunduğu 122 kişinin dosyasını, "idam kararıyla ilgili görüş için" müftülüğe göndermişti.

Heyet, Mursi ile 121 kişi hakkındaki kararın açıklanmasının beklendiği 2 Haziran'daki duruşmada ise "kendilerine yeni ulaşan müftünün görüşünü değerlendirmek için" nihai kararın açıklanmasının 16 Haziran'a ertelendiğini duyurmuştu.

Mısır yasalarına göre, dosyaların müftülüğe gönderilmesi istişare anlamı taşıyor ve mahkemenin alacağı karar üzerinde bağlayıcılığı bulunmuyor. Mahkeme, müftünün onaylamaması durumunda dahi idama hükmedebiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Mursi Gülden Sönmez Hasan El Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title