Haberler

Fındıkta Verim ve Kalite İçin Bakım Zamanı

Türkiye'nin önemli ihracat ürünlerinden fındıkta yeni sezon öncesi üreticiler, verim ve kaliteyi artırmak için bahçelerde ter döküyor.

EYÜP ELEVÜLÜ - Türkiye'nin önemli ihracat ürünlerinden fındıkta yeni sezon öncesi üreticiler, verim ve kaliteyi artırmak için bahçelerde ter döküyor.

Karadeniz Bölgesi'nin önemli gelir kaynaklarından fındıkta 2018 sezonu için çiftçiler kolları sıvadı. Yeni sezon öncesi ürün kaybı yaşanmaması adına çaba gösteren yöre halkı, 2018 hasat dönemine yaklaşık 10 ay kala bahçelere bakım için girmeye başladı.

Sabahın erken saatlerinde işe koyulan üreticiler, girebi, budama testeresi, bıçkı gibi aletlerle elverişli olmayan fındık dallarını keserek temizliyor. Bu işlemin ardından çiftçiler, toprağa gübre ve kireç dökerek fındığın verim ve kalitesine katkı sunacak.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık bahçelerinin bakımının ürün kadar önemli olduğunu söyledi.

Soydan, fındık konusunda fiyatın önemli etmenlerin başında geldiğini vurgulayarak, "Fındık fiyatı olmazsa olmazımız ama şu var, fındık fiyatı mücadelesini yaparken bahçe bakımlarımızı asla unutmamamız lazım. Çünkü bahçeye bakmazsak verim ve kalite düşer. Verim ve kalite düştüğü zaman bu bahçeden bizim ekonomik olarak büyük kaybımız olacak." dedi.

Üreticinin sıkıntılı bir sezon geçirdiğini ancak hiçbir şekilde bahçe bakımlarının unutulmaması gerektiğini dile getiren Soydan, "Bugünlerde fındık bahçelerinin bakım zamanı. Fındık bahçeleri yorgun bir süreden çıkmıştır. Şu anda kötü, kuruyan veya sık olan dalların çıkarılması lazım. Bunların da yapraklar dökülene kadar çıkarılması daha olumlu ve mantıklıdır. Çünkü o dalı yapraklı şekilde daha iyi görüyoruz. Bu bakımları muhakkak yapmamız gerekiyor." diye konuştu.

"Kışlık bakımların yapılması gerekiyor"

Soydan, aynı zamanda bahçe topraklarında tahlil sürecine de girildiğini belirterek, kış, bahar ve yaz gübrelerinin atılması için toprak tahlilinin önemine dikkati çekti.

Kışlık bakımların da yapılması gerektiğini ifade eden Soydan, "Kireçleme, gübre atılması gibi... Üreticilerimize bu süreçte önemli görevler düşüyor. Üreticilerimizin fiyatlardan dolayı morali bozuk olabilir ama asla buna takılmayalım. Çünkü bahçemiz fındık açısından önemli. Fındık bahçesi bizim geleceğimiz, yeşil altınımız. Onun için emeğimiz, ekmeğimiz olan fındık bahçelerimize sahip çıkacağız." dedi.

Soydan, fındık fiyatları konusuna da değinerek, şunları kaydetti:

"Şu anda bir devlet müdahalesi var. Bundan sonraki sıkıntılı süreçlerde, serbest piyasa fiyatlarında şunu görüyoruz artık, devlet müdahaleleri devam edecektir. Bu sene devletin müdahale etmesi, bundan sonra da müdahale etmesi anlamına gelir. O nedenle hiçbir zaman başka türlü oyunlara, algılara gelmeyelim. Fındık bahçelerine mevzuatlara göre bilinçli bir şekilde sahip çıkalım. Çünkü fındık bölgemizin tek geçim kaynağı. Biz fındık bahçesini terk etmek istemiyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Bölgesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title