Haberler

Fillerde ölüme yol açan uçuk virüsü EEHV için aşı denemeleri başladı

Güncelleme:

Fillerde, yüzde 85 oranında ölüme yol açan uçuk virüsüne karşı aşı denemeleri yapılıyor.

Fillerde, yüzde 85 oranında ölüme yol açan uçuk virüsüne karşı aşı denemeleri yapılıyor.

BBC'nin haberine göre, İngiltere'nin kuzeybatısındaki Chester kentindeki hayvanat bahçesi ile Surrret Üniversitesinden bilim insanları, fil endoteliyotrofik uçuk virüsü (EEHV) denilen virüse karşı aşı geliştirmek amacıyla denemelere başladı.

Fillerde yüzde 85'e varan ölüm oranı olan hastalığa karşı ilk defa başlatılan girişimle, fil ölümlerinin yaklaşık yarısından sorumlu olan EEHV virüsünün etkisiz hale getirilmesi hedefleniyor.

1990'da keşfedilen ve 1999'da Washington'daki Smithsonian Hayvanat Bahçesi araştırmacıları tarafından resmen tanımlanan virüs, özellikle fil yavrularını etkiliyor.

Chester Hayvanat Bahçesi yetkililerinden Katie Morrison, 2010'dan bu yana sadece 1 fil yavrusunun EEHV'yi atlatarak 5 yaşına geldiğini, hastalığa 7 yavruyu kurban verdiklerini belirtti.

Morrison, 2019'da Indali adlı fili kurtarmayı başarabildiklerini aktararak, "O bizim mucize bebeğimiz." ifadesini kullandı.

Genelde 18 aylık ile 3 yaş arasındaki filleri EEHV nedeniyle kaybettiklerini dile getiren Morrison, halsizlik ve ağız yaraları gibi semptomları fark ettiklerinde genelde çok geç kalınmış olduğunu, hayvanların 24 saat içinde ölebileceğini aktardı.

Surrey Üniversitesinden Profesör Falko Steinbach, enfeksiyonu önlemenin imkansızlığının farkında olduklarını, bu nedenle hastalığın ağır seyretmesi ve ölümle sonuçlanmamasını sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Fil yavruları enfekte olmadan onları virüsün zayıf bir haliyle tanıştırarak bağışıklık sistemlerini hazırlamayı amaçladıklarının altını çizen Steinbach, denenmiş ve test edilmiş çiçek aşısı yapısı üzerine kurulan aşıda, EEHV proteinleri kullandıklarını aktardı.

Profesör Steinbach, yerleşik ve güvenli işlemler kullandıklarını ayrıca aşıyı fillerden başka hayvanlarda test edemeyecekleri için fil deneylerine başlamalarının önem arz ettiğini, 5 yıl içinde aşı için önemli ilerleme kaydedilmesinden umutlu olduğunu söyledi.

Virüsün yavru fillerde bu kadar ağır hastalığa tam olarak nasıl yol açtığı bilinmese de sütten kesilme dönemindeki hayvanlara anne sütünden geçen antikorların azaldığı bir dönemde yaşlı fillerden virüs bulaşmasının, yavruların hassas bağışıklık sistemini zorladığı tahmin ediliyor.

Chester Hayvanat Bahçesinde EEHV'ye karşı mücadele şimdilik fillere rutin olarak test ve sağlık kontrolü yapılması ve kan testleriyle sürüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Hayvanat Bahçesi Washington Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title