Haberler

Fetö Davasında Sdü Rektörü Tanık Olarak Dinlendi

ISPARTA'da geçen mart ayında başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aralarında Fetullah Gülen ile eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nun da bulunduğu 130 sanıklı davanın 8'inci duruşması görüldü.

ISPARTA'da geçen mart ayında başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aralarında Fetullah Gülen ile eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nun da bulunduğu 130 sanıklı davanın 8'inci duruşması görüldü. Duruşmada, mevcut SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, tanık olarak dinlendi.

Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçen mart ayında başlatılan FETÖ/PDY soruşturması sonrası Isparta 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nun da aralarında bulunduğu 53'ü tutuklu, 71'i tutuksuz, Fetullah Gülen ile birlikte 6'sı firari aranan toplam 130 sanığın yargılanmasına devam edildi. Davanın bugünkü duruşmasına Akşehir Cezaevi'nde tutuklu bulunan Memduh Oğuz, SEGBİS aracılığıyla katıldı.

'O DÖNEM YAPILANMAYA KARŞI MÜCADELE VERDİK'

Duruşmada SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, tanık olarak dinlendi. Prof. Dr. Çarıkçı, 2011 rektörlük seçimlerinden sonra 1 yıl İletişim Fakültesi dekanlığı yaptığını, FETÖ yapılanmasına tepki göstererek görevden ayrıldığını anlattı. Rektörlük yönetiminin bu yapılanma içinde olduğunu hissederek tepki amaçlı dekanlık görevinden ayrıldığını aktaran Prof. Dr. Çarıkçı, "Tabi 2011 yılında şartlar çok farklıydı. Güçlü bir yapıydı. Biz o dönem yapılanmaya karşı mücadele verdik" dedi. O dönem açık biçimde gölge bir yapılanma olduğuna şahit olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Çarıkçı, Rektör Yardımcısı Numan Tamer'in ağzından kendisine yakın isimleri alacağını bizzat duyduğuna da dikkati çekti.

'SÖZLEŞMELERİNİ İPTAL ETTİK'

Üniversitede kendisinden bu yapının para istemediğini ancak çevreden para toplandığını duyduğunu aktaran Prof. Dr. Çarıkçı, şöyle dedi:

"Ben göreve geldikten sonra üst yönetimdeki isimler değişti. Hayatın olağan akışına uygun olmayan atamalarla ilgili dosyaları tek tek inceledik. 'Olağan akışa uygun olamayan' diyorum çünkü bu kadar hızlı yükseliş olamazdı. Hastaneye alınan 4B'li sözleşmeli personelle ilgili kişiye özel düzenlemeler olduğunu dosya incelemelerinde gördük. Taşeron olarak alınan işçiler uzun yıllardır büro elemanı olarak görev yapmıştı. Bunlar dururken, yeni başlayan kimselerin 4B'li olarak alınmasında özel kadrolar yazıldığını hissettik ve onların sözleşmelerini iptal ettik."

Mahkeme heyetinin, "KHK ile açığa alınan personelin sayısı ve açığa alınanların ne kadarı İbicioğlu döneminde alındı" sorusuna Prof. Dr. Çarıkçı, "500'e yakın kişi açığa alındı. 210 civarında ihraç var. Ama henüz tam bir raporlama çalışması yapılmadı. Halen KHK kapsamında bilgileri topluyoruz. İstatistiki bir çalışma henüz yok" yanıtını verdi.

ÇARIKÇI YENİDEN KÜRSÜYE ÇAĞRILDI

Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, avukatlardan tanık Çarıkçı'ya yöneltilen soruların bir sanığı sorgulayıcı nitelikte olduğunu söyleyerek, mahkemenin suistimal edildiği gerekçesiyle duruşmaya ara verdi. Ara öncesi soru sormak isteyen tutuklu sanık eski Rektör Hasan İbicioğlu, "Benimle ilgili iddiaları var. Bunun için soracağım sorular çok önemli. Ben hapisteyim" dedi. Duruşma verilen aranın ardından devam ederken, mahkeme başkanı sanık avukatlarının talebi üzerine Çarıkçı'yı yeniden kürsüye çağırdı. İbicioğlu, Çarıkçı'ya profesörlük kadrosunu kimin döneminde aldığı, kendi dönemindeki 8 daire başkanının görevden alınıp alınmadığını sordu. Prof. Dr. Çarıkçı, profesörlük kadrosunu İbicioğlu döneminde aldığını belirtirken, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra göreve getirilen kişilerle ilgili sıkıntı olmadığını gördüğünü paylaştı. Prof. Dr. Çarıkçı, İbicioğlu'nun, "Üniversite kaynaklarını cemaate peşkeş çektim mi?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

ÖRGÜT KADROLAŞTI

Duruşmada tanık olarak dinlenen SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Aktan ise 28 Şubat mağduru olduğunu, bu dönemde özlük hakkıyla oynandığını anlattı. İbicioğlu'nun rektör seçilmesinin ardından rektör yardımcılıkları ve diğer önemli görevlere FETÖ yanlılarının getirildiğini öne süren Prof. Dr. Aktan, İbicioğlu'na kısa süre sonra 'cemaatçilik yapmayın' diyerek tepki gösterdiğini kaydetti. İbicioğlu'nun pragmatik olarak bu örgüte yanaşmadığını, aksine örgüt üyesi olduğunu düşündüğünü belirten Prof. Dr. Aktan, İbicioğlu'nun 17- 25 Aralık'ın ardından 'Menzil' grubuyla yakınlık kurmaya çalıştığını savundu. Prof. Dr. Aktan, İbicioğlu'nun 17- 25 Aralık'tan sonra bile ABD'deki İstanbul Center aracılığıyla Gülen örgütünün destekçilerini Isparta'da ağırladığını, bu heyetin Türkiye'de bazı FETÖ kuruluşlarını da ziyaret ettiğini söyledi. Prof. Dr. Aktan, İbicioğlu döneminde personel alımlarında usulsüzlükler tespit edildiğini de belirterek örgüt üyelerinin bu dönemde yoğun şekilde kadrolaştığını iddia etti.

Duruşma yarına ertelendi. - Isparta

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan İbicioğlu Memduh Oğuz Isparta Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title