Haberler

Eski Peru Cumhurbaşkanı Castillo, ülkede "siyasi tutuklu" olduğunu söyledi

Güncelleme:

Peru'da eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, "siyasi tutuklu" olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Örgütünden duruma tepki göstermesini istedi.

Peru'da eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, "siyasi tutuklu" olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Örgütünden duruma tepki göstermesini istedi.

Castillo, sanal ortamda yaptığı konuşmada, ülkenin belirsiz bir süreçten geçtiğini vurgulayarak, "Peru'da ne ben ne de halkım, adaleti bulamadığı için Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Örgütüne çağrı yaparak ve yaşanılanlara müdahale etmesini isteyerek çağrımı sonlandırıyorum." ifadesini kullandı.

Hakkında açılan çeşitli davalar nedeniyle 54 ay önleyici hapis cezasına çarptırılan Castillo, siyasi tutuklu olduğunu dile getirerek, haksız bir yargılanmadan geçtiğini söyledi.

Castillo, insani haklarının ihlal edildiğine dikkati çekerek, "Peru tarihinde ilk kez görevdeki bir cumhurbaşkanı siyasi önyargılara maruz kalarak gözaltına alındı ve ben bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hakkımdan vazgeçmeyeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

Meksika Büyükelçiliğine sığınmak istediği iddialarını kabul etmeyen Castillo, "Kucağımda Meksika Büyükelçiliğine götürdüğüm kızıma makinalı tüfek doğrulttular. Ben ailemi Meksika Büyükelçiliğine götürüyordum kendim kaçmıyordum sadece onları başımıza gelen zorbalıktan kurtarmaya çalışıyordum." diye konuştu.

Peru'da savcılığın, eski Cumhurbaşkanı Castillo'ya yönelik bir suç örgütüne liderlik ettiği ve kamusal suçlar işlediği iddiasıyla talep ettiği 36 ay önleyici hapis isteği 8 Mart'ta yüksek mahkemece kabul edilmişti.

Castillo, herhangi bir suç işlemediğini savunmuş, "Peru biliyor, halk biliyor ki bugün anayasal ithamda bulunanlar da her halükarda bu sözde suç örgütünün bir parçası olacaklar." şeklinde konuşmuştu.

Castillo, cumhurbaşkanlığı görevi yaptığı dönemle ilgili hakkında ikisi bir "suç örgütünün" parçası olup olmadığının araştırıldığı beş cezai soruşturma yürütülüyor.

Peru'da Castillo'ya 18 ay önleyici hapis cezası verilmişti

Ülkede, 7 Aralık'ta Kongre tarafından görevinden azledilen eski Cumhurbaşkanı Castillo, 14 Aralık 2022'de 18 ay önleyici hapis cezasına çarptırılmıştı.

Peru Yüksek Mahkemesi, "görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo" suçlarından Castillo hakkında 18 ay önleyici hapis cezası kararı vermişti.

Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden azledilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title