Haberler

Eski eşyalar kadınların elinde değerleniyor

Güncelleme:

Kocaeli'de aralarında geçmişte kullanılan ahşap oy sandıklarının da olduğu eski eşyalar, kadınların elinden yeniden hayat buluyor.

Kocaeli'de aralarında geçmişte kullanılan ahşap oy sandıklarının da olduğu eski eşyalar, kadınların elinden yeniden hayat buluyor.

Büyükşehir Belediyesince Derince ilçesinde 9 ay önce açılan ahşap kursuna katılan yaşları 18 ila 80 arasında değişen 75 kadın, temin ettikleri eski ahşap eşyaların geri dönüşümünü sağlayarak "Sıfır Atık" projesine destek veriyor.

Geçmişte kullanılan ahşap oy sandıkları, eski sehpa, tepsi gibi eşyaları değerlendiren kadınlar, onlara yeni kullanım alanları açıyor.

"Kadınların geri dönüşüm konusundaki duyarlılığı arttı"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (KO-MEK) eğitmeni Güler Vural, AA muhabirine, 22 yıldır el sanatları, ahşap, cam, seramik gibi alanlarda eğitim verdiğini söyledi.

Kurslarda, genelde geri dönüşüm çalışmalarına katkı sunmaya gayret gösterdiklerini belirten Vural, yeni bir ürün almak yerine eski eşyaları değerlendirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Çalışmalarla "Sıfır Atık" projesine de destek verdiklerini dile getiren Vural, kadınların bu konuda duyarlılığının arttığını vurguladı.

Vural, geçmişte kullanılan ahşap oy sandıklarının da geri dönüşümünü sağladıklarını aktararak şöyle devam etti:

"Sadece sandık anlamında değil, dikey olarak da çalışıyoruz. İçine raf koyduğumuz zaman ya da 2 sandığı üst üste koyduğumuz zaman bir dolap görüntüsünde de olabiliyor. Oy sandıklarını genelde arıcılar kullanıyormuş. Oy sandıklarını, sehpa olarak içi sandıklı puf olarak kullanıyoruz. Kursiyerlerimizden satanlar da hediye edenler de oluyor.

Yeni almak önemli değil. Asla bir kursiyere 'Yeni bir obje alıp boyayalım.' demiyoruz. Önemli olan o eskiyi yenilemek. Geri dönüşüm her konuda değerlendirilmelidir. Hiçbir şeyi ziyan etmemeliyiz."

"Bir şeyi yeniden canlandırmak çok güzel"

Kursiyerlerden 80 yaşındaki Eldebiran Semercioğlu da yaklaşık 16 yıldır KO-MEK kurslarına katıldığını, eğitmenlerden ve kursiyerlerden çok şey öğrendiğini anlattı.

Kursta güzel vakit geçirdiğini, hayata bağlandığını anlatan Semercioğlu, "Geri dönüşüm çalışması olarak eski televizyon sehpamı güzelce boyadım. Bayağı bir eşyanın dönüşümünü sağladım. Daha önce sandık yaptım. Bir şeyi yeniden canlandırmak çok güzel." dedi.

"Şu an dünyanın en çok ihtiyacı olan şey geri dönüşüm"

Kursiyerlerden sağlık çalışanı Kübra Nur Mutluer de boş vakitlerinde KO-MEK kurslarına geldiğini belirterek daha önce takı tasarımı, işaret dili ve Arapça kursuna katıldığını söyledi.

Ahşap kursunda eski eşyaları değerlendirdiklerini aktaran Mutluer, "Mesela dolap kapaklarından tablolar yapıyoruz, eski bozuk paralardan tablolar yapıyoruz, oy sandıklarını değerlendiriyoruz. Ahşabı değerlendirebileceğimiz en iyi şekilde değerlendiriyoruz çünkü ahşap bizim için çok değerli. Elimizdeki geri dönüşüm boyalarıyla akrilik boyalarla farklı objeler bularak, farklı çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Oy sandıkları çok güzel bir fikir. Çok hoş görünüyor. Hem geri dönüşüm olarak ekonomiye de çevreye de katkısı olan bir proje. Şu an dünyanın en çok ihtiyacı olan şey geri dönüşüm." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title