Haberler

Son dakika haberi | KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Barolar Birliğini ziyareti etti Açıklaması

Güncelleme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Maraş açılımını insan haklarının yerine getirilmesi bağlamında desteklediklerini belirterek bugün bunun ne kadar doğru olduğunu bir kez daha değerlendirdiklerini söyledi.

Tatar, Türkiye Barolar Birliğini (TBB) ziyaret ederek, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüştü.

Görüşmenin ardından Feyzioğlu ile açıklama yapan Tatar, TBB'yi ziyaretinden memnuniyetini dile getirdi.

Tatar, görüşmede Maraş açılımı başta olmak üzere KKTC'ye uygulanan izolasyonlar ile önündeki engellerin nasıl aşılabileceğinin ele alındığını aktardı.

Hukuk ve insan hakları gibi kavramların her gün önlerine geldiğine işaret eden Tatar, son günlerde pasaport meselesinin gündemde olduğunu söyledi.

Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurucu ortağı olan Kıbrıslı Türklerin 1960 anlaşmalarına bağlı olarak geçmişte Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu aldıklarına dikkati çekerek, "Bildiğiniz gibi Rum Yönetimi lideri (Nikos) Anastasiadis, ortaya koyduğum siyaset, Maraş açılımı ve diğer boyutlarıyla bize bir tehdit unsuru öne sürebilmek için 'pasaportları iptal edeceğim' şeklinde açıklamalarda bulundu. Benim şahsen bir sıkıntım yok. Çünkü ben bu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin pasaportunu yıllardır kullanmıyorum." dedi.

Feyzioğlu ile yaptıkları görüşmede bunu da ele aldıklarını aktaran Tatar, Rum kesiminin böyle bir hakkının olmayacağının ortaya çıktığını ve bunun mücadelesinin verileceğini söyledi.

"Biz Maraş açılımını insan haklarının da yerine getirilmesi bağlamında destekledik"

İki yıl önce bulundukları salonlarda Maraş açılımını değerlendirdiklerini kaydeden Tatar, "Maraş açılımını gerçekleştirdik. Biz Maraş açılımını insan haklarının da yerine getirilmesi bağlamında destekledik ve meseleyi buralara kadar getirebildik." dedi.

Tatar, "İnsan hakları bakımından, bunun iadesi açısından 47 yıldır kapalı olan Maraş'ın açılımının da ne kadar doğru olduğunu bir kez daha bugün sabah yaptığımız toplantıda değerlendirdik." ifadesini kullandı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının bir ada ekonomisi olan KKTC'yi de etkilediğini dile getiren Tatar, "Türkiye'nin de desteğiyle bu pandemi koşullarında da ayakta durmayı başaran Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, inşallah pandemi sonrasında daha yükselecek ve dış yatırımlarla kendi ekonomisini destekleyebilecek." diye konuştu.

Tatar, KKTC'nin kalkınabilmesi için Türkiye'nin desteğinin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Rekabet gücümüzü artırmak, altyapı yatırımlarını tamamlayabilmek, daha fazla başarılı şekilde rekabet edebilmek, ithalatı azaltabilmek, ihracatı çoğaltabilmek, dolayısıyla orada üretken ve geleceğe özgüvenle bakabilen bir ekonomik yapı ve refahının artırılması, müreffeh yaşamın geleceğe kalıcı şekilde taşınabilmesi, daha güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hepimizin yüreğinde olandır, temennimizdir."

"Hem aldığımız tedbirler hem de biraz da rüzgarın etkisiyle kıyılarımıza bu petrol sızıntısı gelememiştir"

Bir taraftan bu mücadeleyi sürdürdüklerini kaydeden Tatar, "Aynı zamanda (KKTC), Türkiye'nin de bir bakıma Doğu Akdeniz'deki bir temsilcisidir." dedi.

Tatar, Doğu Akdeniz'de Türk ulusunun geleceğe yönelik büyük menfaatlerinin olduğunu belirterek, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" sözünün ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha gördüklerini söyledi.

Türkiye'nin KKTC ile iş birliği yaparak Mavi Vatan'da haklarını savunmasının önemini anlatan Tatar, "Bugün Geçitkale'de İHA ve SİHA'larımıza verdiğimiz işletme hakkıyla Doğu Akdeniz denetlenebiliyor." dedi.

Tatar, Akdeniz'de Suriye kaynaklı petrol sızıntısına ilişkin, "Kıbrıs'ımızın Karpaz ve Gazi Mağusa sahillerini tehdit altına almış ama hem aldığımız tedbirler hem de biraz da rüzgarın etkisiyle kıyılarımıza bu petrol sızıntısı gelememiştir." değerlendirmesinde bulundu.

İHA'ların gökten çektiği fotoğraflarla edindikleri bilgilerin hareket kabiliyetlerini güçlendirdiklerini belirten Tatar, KKTC'nin Türkiye ile Doğu Akdeniz'de yaptığı iş birliklerinin çok değerli olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Metin Feyzioğlu Kahramanmaraş Ersin Tatar Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title