Haberler

Ekrem Erdem: "Türkçe'miz Yabancı Kelimelerin İşgalindedir"

Türk Dil Bayramı'nın 81'inci yıl dönümü nedeniyle Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen seminerde konuşan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem, insanların kendi dilini iyi bilmediklerini belirterek, "Türkçemiz yabancı"...

Türk Dil Bayramı'nın 81'inci yıl dönümü nedeniyle Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen seminerde konuşan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem, insanların kendi dilini iyi bilmediklerini belirterek, "Türkçemiz yabancı kelimelerin işgalindedir" dedi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin organize ettiği ve Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı ile Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin katkıda bulunduğu "Türkçe'nin Doğru Kullanımı ve Bilinçlendirme Seminerleri", Türk Dil Bayramı'nın 81'inci yıl dönümünde Gaziosmanpaşa Kültür Merkezi'nde başladı. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen seminerlerin ilk gününe, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Gaziosmanpaşa Kaymakamı Seddar Yavuz ile Gaziosmanpaşa'da görev yapan Türkçe ve edebiyat öğretmenleri katıldı.

26 Eylül-5 Ekim 1932 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan Birinci Türk Dili Kurultayı'nın 81'inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, "Bir millet, tarihini ve kültürünü en iyi şekilde kendi diliyle yazar. Bizim de en büyük zenginliğimiz Türkçe'mizdir. Bir toplumu ulus yapan temel öğelerin başında gelen dilimizi, en doğru şekliyle kullanmak ve asırlara dayanan medeniyetimizi tüm dünyaya tanıtmak başta gelen görevlerimiz arasında olmalıdır. Bu anlamda, Türk dilini dünya çapında yaygınlaştırmak ve doğru bir şekilde kullanımını sağlamak için çaba sarf eden tüm dernek ve kuruluşlarımızı gönülden destekliyorum. Türk Dil Bayramı'nı kutluyorum" dedi.

Seminerin ilk gününe konuşmacı olarak konuk olan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem, Türkçe'nin doğru kullanımına gönül verdikleri için dernek kurduklarını belirtti.

İnsan kimliğinin en önemli unsurunun dil olduğunu belirten Erdem, "Çok fazla değerini bilmediğimiz, önemli varlığımız dilimizi, Türkçe'mizi sizlerle konuşma fırsatını sunan bu güzel organizasyonu yapan değerli Belediye Başkanımıza ve ekibine şükranlarımı sunuyorum. İnsanın değeri, dili kadardır, diyerek sözlerime başlamak istiyorum. İyi insan, kötü insan yok. Kendi dilini iyi konuşanlar var, bir de kötü konuşanlar var. Bizi yüceltecek, değerimize değer katacak olan dilimizdir ve biz onun kıymetini bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

"TÜRKÇEMİZ YABANCI KELİMELERİN İŞGALİNDEDİR"

"Ben ne edebiyatçıyım ne de dilciyim. Ama bu işin sevdalısıyız" diyen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Erdem, "Türkçemiz yabancı kelimelerin işgalindedir. Oysa Türkçe'miz o kadar zengin bir dildir ki, bir kelimeden birçok anlam çıkarabilir, bir ek getirerek farklı anlamlar yükleyebilirsiniz. Böyle olmasına rağmen yabancı kelimelere özenmek, onları kullanmak dilimiz açısından büyük tehlikedir. Oysa o kadar güzel dilimiz var ki… Dilimizi doğru kullanarak o kadar güzel şeyler ifade edebiliriz ki…" dedi.

Dilin yabancı kelimelerden arındırılması gerektiğine de dikkat çeken Başkan Erdem, Yunus Emre'nin "Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı" sözünü hatırlattı.

Türkçe'yi herkesin sahiplenmesi ve koruması gerektiğini de dile getiren Erdem, "Dernek olarak biz dilimize o kadar çok bağlıyız ki, arkadaşlarımla birlikte Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'ni kurduk. 'Bizimki Türkçe Sevdası' adlı kitabımı da bu sevdamız yüzünden yazdım" şeklinde konuştu.

30 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan, ortaokul ile lise öğrencilerine yönelik Türkçe'nin doğru kullanımıyla ilgili bilinçlendirme seminerlerine Üzeyir İlbak (Dil ve Edebiyat Dergisi / Genel Yayın Yönetmeni), Dr. Yusuf Akçay (Akademisyen, Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi Yayın Yönetmeni), Nevzat Bayhan (Gazeteci, Şair ve Yazar, Darülaceze Genel Müdürü), Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar Aslan (Kültür Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Öğretmeni), Yrd. Doç. Dr. Mehmet Samsakçı (Şair, Yazar, İstanbul Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Öğretmeni), Özcan Ünlü (Gazeteci, Şair, Yazar, TRT Türk Kanalı On bir Kahvesi Sunucusu), Dursun Ali Taşçı (Eğitimci, Yazar), Mustafa Özçelik (Emekli Öğretim Üyesi, Şair, Yazar) katılacak. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title