Haberler

Edirne, "Özel Müze" Ziyaretçi Sayısıyla Öne Çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı verilerine göre, Edirne, İstanbul ve Ankara'dan sonra özel müzeleri en çok ziyaret edilen üçüncü il oldu.

SALİH BARAN - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı verilerine göre, Edirne, İstanbul ve Ankara'dan sonra özel müzeleri en çok ziyaret edilen üçüncü il oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun "İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması özel müzeler, eser ve ziyaretçi sayıları" 2017 yılı verisine göre, Edirne'deki müzeleri 640 bin 52 kişi ziyaret etti.

Verilere göre, İstanbul'daki 56 müzeyi geçen yıl 3 milyon 902 bin 978, Ankara'daki 41 müzeyi 1 milyon 68 bin 876 ziyaretçi gezdi. 7 özel müzeye ev sahipliği yapan Edirne ise İstanbul ve Ankara'dan sonra ziyaretçi sayısıyla 78 ili geride bıraktı. Bir çoğu tematik olan kentteki özel müzeler ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Kurtuluş Savaşı dönemi ve sonrasının anlatıldığı Milli Mücadele ve Lozan Müzesi, vakıf eserlerinin yer aldığı Vakıf Müzesi, Osmanlı dönemi tıp hayatının aktarıldığı Sağlık Müzesi, Edirne ve Uzunköprü'de bulunan kent müzeleri, İlhan Koman Resim ve Heykel Müzesi ile Osman İnci Müzesi, içerisinde barındırdığı 1611 eserle kente gelen pek çok ziyaretçiden ilgi gördü.

2018 hedefi 1 milyon ziyaretçi

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine Edirne'deki özel müzelerin tematik olması nedeniyle oldukça ilgi çektiğini söyledi.

Pek çok medeniyete ev sahipliğinin yanı sıra Osmanlı'ya bir asra yakın başkentlik yapan Edirne'nin bu özelliğini müzelerinde sergilediğini ifade eden Hacıoğlu, şunları kaydetti:

"Edirne'de bir konsept müzeciliği var. Gittiğiniz her yerde ayrı bir özellik ve nitelikle karşılaşıyorsunuz. Örneğin Sağlık Müzesi'nde Osmanlı dönemi sağlık sistemini görüyorsunuz. Bu anlamda Edirne çok şanslı 92 yıl Osmanlı'ya başkentlik yapmış, Bizans, Roma, Makedonya medeniyetlerini yaşamış, Traklara kadar uzanan bir şehir. Böyle bir kentte böyle eserlerin olması ve bunlara paralel müzelerin olması çok doğal. Bu yıl, 2017'deki ziyaretçi sayısının çok üzerine çıkacağımızı öngörüyorum. 1 milyonun üzerinde müze ziyaretçisi bekliyoruz.

Konsept müzecilik ziyaretçilerin ilgisini artırıyor. Sırada bekleyen üç müzemizin hayata geçmesiyle bu sayının çok artmasını bekliyoruz. Makedonya Saat Kulesi Müzesi ve Ören Yeri, Sarayiçi Ören Yeri ve Müzesi ve Şükrü Paşa Kışlası'nın müze konseptine kavuşmasıyla Edirnemize ve müzelerimize olan ilginin artacağını düşünüyorum."

Gurbetçi etkisi

Hedefi yükselmelerinde daha önceleri çevre yolundan kente uğramadan İstanbul'a geçen gurbetçileri bu yıl kent merkezine çekmelerinin bir referansı olduğunu belirten Hacıoğlu, "Kapıkule ve Pazarkule sınır kapılarının girişlerine tanıtım stantlarımızı kurduk. 14 çalışanımız orada gelenleri karşıladı, onlara ikramda bulundu ve Edirne'ye davet etti. Broşürlerle onları bilgilendirdi. Edirne, tarihinde ilk defa bu kadar yoğun bir gurbetçi girişiyle karşılaştı. Hem konaklayıp şehir ekonomisine katkıda bulundular hem dini ve tarihi özelliği olan yerleri gezdiler. Bunların başında da müzeler geliyor. Buna ilave olarak son zamanlarda yabancı ziyaretçi sayımız artmaya başladı. Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'dan turistler çok yoğun bir şekilde Edirne'ye geliyor. Tarihe ve kültüre çok meraklı oldukları için geldiklerinde müzeleri geziyorlar." diye konuştu.

Hacıoğlu, 24 Kasım'dan sonra müzelerin öğretmenlere ücretsiz olacağını anımsatarak, bu durumun da Edirne'deki müze ziyaretçi sayısının yükselmesine etkisinin olacağını belirtti.

TÜİK'in "İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması özel müzeler, eser ve ziyaretçi sayıları" verisine göre 2017 yılında müzeleri en çok ziyaret edilen ilk 10 il şöyle:

İl Müze sayısı Eser sayısı Ziyaretçi sayısı
İstanbul56160 bin 874 3 milyon 902 bin 978
Ankara41 127 bin 16 1 milyon 68 bin 876
Edirne7 Bin 611640 bin 52
Bursa132 bin 188 580 bin 242
Samsun4412 530 bin 244
Eskişehir7Bin 695 493 bin 640
Gaziantep11 6 bin 708 432 bin 705
İzmir1743 bin 452 376 bin 164
Trabzon2 567222 bin 760
Kastamonu4 Bin 227 211 bin 130

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title