Haberler

Antik Tiyatro kazısında 'Apollo' heykeli çıktı

Güncelleme:

Antik Tiyatro kazısında 'Apollo' heykeli çıktı Batı Karadeniz'in Efes'i olarak adlandırılan Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında Apollo heykeli çıktı.

Antik Tiyatro kazısında 'Apollo' heykeli çıktı

DÜZCE - Batı Karadeniz'in Efes'i olarak adlandırılan Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında Apollo heykeli çıktı. Apollo heykelini inceleyen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü "Apollo heykeli ile büyük bir uygarlığın mirasını taşıdığımızı anlıyoruz" dedi.

Düzce'nin milattan öncesine dayanan tarihinin gün ışığına çıkarıldığı Prusias Ad Hypium Antik Kenti Tiyatro'sunda Apollo heykelinin bulunması heyecanlandırdı. Sahne önünde hummalı bir şekilde kazı çalışmaları yapan Düzce Belediyesi kazı ekibi ve arkeologlar, başta Apollo olmak üzere birçok heykel buldu. Heykellerde iyileştirme yapmak için İstanbul Arkeoloji Müzesi ile iletişime geçildi.

"Doğru iş yapıyoruz"

Kazı alanını ziyaret eden Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, son derece kıymetli heykellerin çıkarıldığını belirtti. Konuralp'in Batı Karadeniz ve Düzce'nin kalbi olduğunun altını çizen Özlü, "Bugünlerde yaptığımız kazılarda son derece kıymetli heykeller çıkardık. Apollo heykelinin bulunması Düzce tarihi için önemli bir dönüm noktasıdır. Burası Düzce'nin ve Batı Karadeniz'in kalbidir. Ortaya çıkan eserlere baktıkça Düzce'nin geçmişi ve tarihini ile ilgili geleceğe ışık tutan eserlerin gün ışığına çıkarılması bana son derece mutluluk veriyor" dedi.

"Büyük bir medeniyeti ortaya çıkarıyoruz"

Faruk Özlü, "10 bin kişilik bir tiyatronun olduğu bir bölgenin yaklaşık 100 bin nüfusa sahip olduğu arkeologlar tarafından söyleniyor. Düzce genellikle Cumhuriyet döneminde oluşan bir şehir olarak bilinir. Ama kazılarda bunun tam tersi olduğu ortaya çıkıyor. Düzce tarihi bir şehir, milattan öncesine kadar dayanan bir uygarlığa sahip bir şehre sahibiz. Biz Konuralp antik kentinde, büyük bir medeniyeti ortaya çıkartıyoruz. Kazı çalışmalarımız sadece tiyatro ile kalmayacak. Ne kadar eser varsa onları günümüzle tanıştırmaya devam edeceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.

Bulunan Apollo bir kithara ile birlikte heykelidir. Ölçüleri yaklaşık 1.90 boyunda 60 cm eninde, başında defne yapraklarından diadem( taç), saçlar fiyonk şeklinde toplanmıştır. Elinde kithara, belden aşağısı çıplak betimlenmiştir. MS 2. YY. tarihlendirilmektedir. Üzerinde Chlamys(kıyafet) vardır.

İkincisi kadın heykeli; üzerinde chiton(kıyafet) ile betimlenmiş baş kısmı kırık olup ayaklarının altında kaidesi ile birliktedir. Genişlik 60 cm, boyu yaklaşık olarak 1,90 boyunda.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Batı Karadeniz Efes Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title