Haberler

Dmö: Dünya Genelinde 3,6 Milyar Kişi Suya Yetersiz Erişimle Karşı Karşıya

Güncelleme:

CENEVRE, 30 Kasım (Xinhua) -- Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), Salı günü yayınladığı Küresel Su Kaynaklarının Durumu 2021 başlıklı raporunda, halen yaklaşık 3,6 milyar insanın yılda en az bir ay suya yetersiz erişimle karşı karşıya kaldığını bildirdi.

CENEVRE, 30 Kasım (Xinhua) -- Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), Salı günü yayınladığı Küresel Su Kaynaklarının Durumu 2021 başlıklı raporunda, halen yaklaşık 3,6 milyar insanın yılda en az bir ay suya yetersiz erişimle karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Söz konusu rakamın 2050 yılına kadar 5 milyarın üzerine çıkması bekleniyor. Rapor, iklimsel, çevresel ve toplumsal değişimin Dünya'nın su kaynakları üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Rapor, artan talep ve sınırlı tedarik çağında küresel tatlı su kaynaklarının izlenmesini ve yönetimini desteklemeyi amaçlıyor.

Raporda, iklim değişikliği ve La Nina etkisiyle (Pasifik Okyanusu'nun tropikal iklimin hakim olduğu orta kesimin okyanus yüzey sıcaklıklarının dönemsel olarak soğuması), 2021 yılının dünyanın geniş alanlarının normal koşullardan daha fazla kuraklık yaşadığı kaydedildi. 30 yıllık hidrolojik ortalama ile karşılaştırıldığında, geçen yıl ortalamanın altında yüzey akışı olan alanlar, ortalamanın üzerinde olan alanın yaklaşık iki katı büyüklüğündeydi.

2001 ve 2018 yılları arasında, bir kurumlar arası mekanizma olan Birleşmiş Milletler Su, tüm doğal afetlerin yüzde 74'ünün suyla ilgili olduğunu bildirdi. Kısa süre önce gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 27. Taraflar Konferansı'nda (COP27), hükümetlere suyu, iklim değişikliğine uyum çabalarına daha fazla entegre etmeleri çağrısında bulunulmuştu. Suyun kritik önemi kabul edilerek bir COP sonuç belgesinde ilk kez sudan bahsedilmişti.

DMÖ Genel Sekreteri Petteri Taalas'a göre, iklim değişikliğinin etkileri genellikle daha yoğun ve sık kuraklıklar, daha aşırı seller, daha düzensiz mevsimsel yağışlar ve buzulların daha hızlı erimesi gibi olaylar vasıtasıyla su üzerinden hissedilse de tatlı su kaynaklarının dağılımı, miktarı ve kalitesindeki değişiklikler konuları henüz yeterince anlaşılmış değil.

Taalas, DMÖ raporunun bu bilgi boşluğunu doldurmayı amaçladığını, bunun da önümüzdeki beş yıl içinde sel ve kuraklık gibi tehlikelerin erken uyarılarına evrensel erişim sağlamada yardımcı olacağını söyledi.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title