Haberler

Dha İstanbul - Acıbadem Muhtarı Dahil 6 Kişiyi Şehit Eden Darbecilerin Soruşturması Tamamlandı

Darbeci komutanın öldürülmeden önceki tüyler mesajları ;"Sahada biri olarak kalabalığa Ateş ediyorum bekliyorum.

Darbeci komutanın öldürülmeden önceki tüyler mesajları ;

"Sahada biri olarak kalabalığa Ateş ediyorum bekliyorum. Tekrar tekrar. 10-15 kişi pert insiyatif kaybetme yok"

Ümit TÜRK, İstanbulDHA

15 Temmuz darbe girişiminde Acıbadem'deki Türk Telekom'u işgal eden, Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişiyi öldüren, 23 kişinin de yaralanmasına neden olan 41 darbeci asker hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

MUHTARI ŞEHİT EDEN DARBECİ DE ÖLDÜRÜLDÜ

İddianamede Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş'ı öldüren Yüzbaşı Mehmet Karabekir'in de, teslim ol çağrılarına uymadığı ve öldürüldüğü belirtildi. İddianamede darbeci askerlerin telsiz kodu olarak "Irmak" ismini kullandıkları ortaya çıktı. 7'si rütbeli olmak üzere tutuklu 41 şüpheli hakkında 9'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ile 559'ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.

319 SAYFA, 7'Sİ RÜTBELİ 41 ASKER ŞÜPHELİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcıvekili İsmail Uçar koordinesinde cumhuriyet savcıları Hikmet Pak ve Bülent Başar tarafından hazırlanan 319 sayfalık iddianamede, 7'si rütbeli 34 er olmak üzere hepsi tutuklu 41 şüpheli yer alıyor.

DARBECİ ASKERLERİN ATEŞİYLE ŞEHİT OLAN 6 İSİM

İddianamede, darbe girişimi sırasında darbeci askerler tarafından ateş edilmesi sonucu hayatını kaybeden Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş, Muhammet Fazlı Demir, Murat Mertel, Murat Naiboğlu, Orhun Göytan ve Şirin Diril maktül sıfatıyla yer alırken, yine darbeci askerler tarafından yaralandığı tespit edilen 23 kişinin dahil olduğu 44 kişi de müşteki sıfatıyla yer aldı.

DARBECİLER 2. ZIRHLI TUGAY'DAN ÇIKTI...

İddianamede 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda darbe girişiminde stratejik noktalardan olan Acıbadem Türk Telekom Bölge Müdürlüğü'nü kontrol altında tutma görevinin Kurmay Yüzbaşı Mehmet Karabekir'e verildiği, Karabekir'in komutasında 4 zırhlı askeri araç ve bir otomobille birlikte 41 askerin saat 22.45'te Tugay'dan çıkış yaptıkları belirtildi.

ACIBADEM MUHTARININ ÖLDÜRÜLMESİ

İddianamede Mehmet Karabekir'in Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş'a silahla ateş ederek öldürmesine ilişkin fotoğraflara da yer verildi. Karabekir'in yanında 3 asker ile birlikte Muhtar Mete Sertbaş'ın uzun namlulu silahla karnına ateş ettiği, Mete Sertbaş'ın karnını tutarak geri döndüğü ve yürümeye çalıştığı ancak birkaç adım attıktan sonra yere düştüğü ve sırt üstü yere uzandığı, Mehmet Karabekir'in yanına gelerek bir müddet yerde yatan maktul Mete Sertbaş'a baktığı anlatıldı.

DARBECİ YÜZBAŞI' NIN VURULMASI...

İddianamede Acıbadem Türk Telekom'u işgal eden darbeci askerlerin başındaki Kurmay Yüzbaşı Mehmet Karabekir'in vurulmasına da yer verildi. Olay anına ilişkin güvenlik kamera görüntülerinden elde edilen fotoğraflarda, Karabekir'in TELEKOM girişinde vurulduğu, vurulduğu yerde yanında birkaç askerin daha olduğu, bu askerlerden birinin hedef gözeterek ateş ettiği görülüyor. İddianamede, Karabekir'in 'teslim ol çağrılarına uymadığı için muhtemelen kolluk kuvvetlerince etkisiz hale getirildiği' ifade edilirken, Karabekir'in vurulduktan sonra askerler tarafından sürüklenerek gelen zırhlı araca bindirildiği, daha sonra aracın Kadıköy Çevre Yolu istikametine doğru hareket ettiği fotoğraflarla anlatıldı.

"BOŞA SIKMAYIN... SADECE HEDEFE ATEŞ EDİN"

Darbe girişiminde işgal edilen Türk Telekom'un güvenlik personelinin de ifadeleri iddianameye girdi. Güvenlik görevlisi Burhan Ahmet Karabudak, binayı işgal eden askerlerin silahlarını topladıktan sonra kendilerini binaya soktuklarını, sabaha kadar burada kaldıklarını anlattı. Karabudak, darbeci komutanın askerlere zaman zaman "Boşa sıkmayın, sadece hedefe ateş edin" diye talimat verdiğini söyledi.

DARBECİLERİN SİLAHIYLA YARALANANLAR O GECEYİ ANLATTI

Darbeye direnmek için Acıbadem'e gittiğini belirten Barbaros Aslanoğlu, konuşmak için gittiği yüzbaşının kendisine ateş ettiğini ve kolundan yaralandığını söyledi. Yerdeyken bir erin kendisine 'abi sen kaç yoksa yüzbaşı seni öldürecek' demesi üzerine yaralı halde motosikletine binerek olay yerinden kaçtığını söyledi.

YUKARIDAN DELİ KOMUTAN GELİYOR...

Aracıyla Acıbadem'den Kısıklı'ya gitmek isterken darbeci askerlerin yolu trafiğe kapatması üzerine aracından inerek askerlerle konuşmaya çalıştığını anlatan Halil Kırmızıgül de, "Ben darbe olup olmadığını sorduğumda 'evet onlar rezidansta

yaşarken siz açılıktan ölüyorsunuz dağılın' dedi. Daha sonra yanımda bulunan bir kişi beni kolumdan tutarak 'yukarıda caddeden deli bir komutan geliyor' diye beni uyardı. Bu esnada gelen rütbesini görmediğim bir asker muhtara yakın bir mesafeden ateş etti. Kendimi yere attım. Aracıma döndüğümde kasığımdan ve ayak parmağımdan yaralandığımı gördüm" diye konuştu.

YOLDAN GEÇEN ARACA ATEŞ AÇTILAR… SERVİS ŞOFÖRÜ VURULDU

İddianamede darbeci askerlerin protesto amaçlı konvoy şeklinde geçen araçlara da ateş ettikleri kaydedildi. Açılan bu ateşler sonucu protesto gösterisinde bulunmak için Acıbadem'e gelen servis aracı sürücüsü Şirin Diril'in hayatını kaybettiği, başka bir araçta bulunan Sabri Metin Ballı'nın da yaralandığı belirtildi.

"ASKERLERİN DEĞİL, EVLERİN BİRİNDEN ATEŞ EDİLMESİ SONUCU YARALANDIM..."

Müşteki Yakup Dursun ise, halkla birlikte Acıbadem Caddesi'ne doğru yürürken bir el silah sesi duyduğunu ve kolundan yaralandığını anlatarak, "Daha sonra öğrendiğine göre askerler benden uzakta Türk Telekom'da bulunuyorlarmış. Benim askerlerin değil cadde üzerinde bulunan evlerden birinden ateş edilmesi sonucu yaralandığımı düşünüyorum" diyerek kendisini vuranın tespit edilmesini istedi.

DARBECİLER, ACIBADEM'E VARMADAN BİR EMNİYET MÜDÜRÜ İLE BİR POLİSİ YARALADILAR

İddianamede, darbecilerin Acıbadem'e gitmeden önce E-5'te önlerini kesen Kadıköy İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Başeğmez ile polis memuru Erhan Söyleyici de silahla yaraladıkları belirtildi. Müşteki Ahmet Başeğmez'in ifadesinde darbecileri durdurduktan sonra yaptıkları eylemin kanunsuz olduğunu söylemesine fırsat vermeden kendilerine ateş ettiklerini kendisinin belinden, polis memuru Erhan Söyleyici'nin ise kolundan yaralandığını, darbecilerin daha sonra yoluna devam ettiklerini anlattı. Mehmet Aziz Yıldırım isimli müşteki de ifadesinde, aracın içindeyken sırtından vurulduğunu, bulabildiği bir taksiyle hastaneye gittiğini anlattı.

ŞÜPHELİ ER: YÜZBAŞI BİZE YAKLAŞAN VATANDAŞLARI ATEŞ EDEREK ÖLDÜRÜYORDU

İddianamede yer alan şüpheli er Mehmet Uysal ifadesinde, "Mehmet Karabekir yüzbaşı bize 'ne oluyor diye yaklaşan' vatandaşları ateş ederek öldürüyordu. Benim gördüğüm kadarıyla " Allahu ekber " deyip üzerimize gelen bir vatandaşı vurdu, yan tarafta bir vatandaşı vurdu, bir de yukarıda toplanan kişilerin üzerine ateş etti, yine arabanın içerisindeki bir vatandaşı öldürdü, bize ateş emri verdi. mermiyi boşa kullanmayın havaya ateş etmeyin üzerilerine ateş edin, ikazınıza uymayan kişileri öldürün diyordu. Benim yanımda bir kaç arkadaşımı tehdit etti ateş etmemizi istedi. Ben bütün bu olan olaylar karşısında üzerimize vatandaş gelmesin diye Mehmet Karabekir'in tehdidiyle üç kez havaya silah sıkmak zorunda kaldım. Bizim komutanımız olmadığı halde yüzbaşı olması nedeniyle bize hükmetti" dedi.

DARBECİLERİN İSTANBUL'DAKİ TELSİZ KODU "IRMAK"

Darbe girişimine katılan askerlerin telsiz görüşmelerinde "IRMAK" kodunu kullandıkları ortayaçıktı. Kalkışmanın İstanbul'daki ayağını yöneten 2. Zırhlı Tugay Komutanı Özkan Aydoğdu'nun, telsiz görüşmelerinde, darbecilere "IRMAK 1" koduyla emirler verdiği belirlendi. Acıbadem'deki Türk Telekom'u işgale giden Kurmay Yüzbaşı Mehmet Karabekir'in de "IRMAK 8" kodunu kullandığı ve "IRMAK1" e hitaben telsizden "Acıbadem tamam" anonsu yaptığı kaydedildi.

WHATSAPP KONUŞMALARI

İddianamede yine "Yurtta Sulh Konseyi" isimli waptsapp grubunda yer alan Kurmay Yüzbaşı Mehmet Karabekir'in gruba attığı mesajlara da yer verildi.

Darbeci askerleri yöneten Muzaffer Düzenli: "Tüm unsurlar sahaya insin"

Mehmet Karabekir: "Silahla Ateş ettim yaralıları var"

Mehmet Karabekir: "Devam ediyorum"

Mehmet Çelebioğlu: "Mehmet devam"

Muzaffer Düzenli: "Arkadaşlar tereddüt edilmeden ateş edilecek

Muzaffer Düzenli: "tekrar emri iletiyorum. Toplanan kalabalıklar ateşle dağıtılacak."

Mehmet Karabekir: "Sahada biri olarak Ateş kalabalığa Ateş ediyorum bekliyorum. Tekrar tekrar"

Mehmet Karabekir: "10-15 kişi pert insiyatif kaybetme yok"

Mehmet Karabekir: "Acıbadem kontrol iyi"

Mehmet Karabekir: "Benim buraya kobra geldi"

Mehmet Karabekir: "Etrafı sarmaya çalışıyor çatışmaya devaaamm "

Mehmet Karabekir: "Moral bozmak yok kanımızın son damlasına kadar devam"

Mehmet Karabekir: " Topçunun Tugayda mühimmatı var mı?", "Veya havan"

Mehmet Karabekir: "Genel alanlara denenebilir"

Mehmet Karabekir: "Acımak yok"

Mehmet Karabekir: "1. Orduya gideyim mi" şeklinde mesajlar paylaştığı belirtildi. Karabekir'in attığı mesajlarla halka ve emniyet güçlerine ateş ettiği, darbecilerin emrine tam olarak uyguladığı kaydedildi.

9'AR KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ

İddianamede, şüpheli türbeliler teğmen Şerif Özbay, astsubay Serkan Aplak, uzman çavuşlar Ali Karahan, Bayram Aydın, Özgür Kaya, Hasan Övez ve Yasin Kayhan ile 34 şüpheli er hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme ve Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme" suçlarından 3'er kez, "Bir Suçun İşlenmesini Kolaylaştırmak İçin Kasten Öldürme" suçundan çıkan olaylarda hayatını kaybeden 6 kişi için 6'şar kez olmak üzere toplam 9'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

DİĞER SUÇLARDAN DA 559'AR YILA KADAR HAPİS CEZASI TALEP EDİLDİ

Yine tüm şüpheliler hakkında çıkan olaylarda yaralananlar için 23 kez "Bir Suçun İşlenmesini Kolaylaştırmak İçin Kasten Öldürmeye Teşebbüs" ile "Kamu Malına Zarar Verme", "Mala Zarar Verme", "Kamu Kurumları Arasındaki Haberleşmeyi Hukuka Aykırı Olarak Engellemeye Teşebbüs", "Kişiyi Cebir, Tehdit Kullanarak, Silahla, Birden Fazla Kişi ile Birlikte, Kişinin Yerine Getirdiği Kamu Görevi Nedeniyle, Zincirleme Olarak Özgürlüğünden Yoksun Kılmak", ve "silahlı Terör Örgüte Üye Olmamakla Birlikte Örgüt Adına Suç İşlemek" suçlarından 331 yıldan 559'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istenen iddianamede, darbe girişimi gecesinde muhtarı vuran yüzbaşı Mehmet Karabekir'in kolluk kuvvetlerince etkisiz hale getirildiği için hakkında takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

Başsavcılıkça onaylanan iddianame İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Görüntü Dökümü:

-------------------------------------

Darbeci askerlerin silah doğrultması (foto)

Darbeci Yüzbaşı Mehmet Karabekir ile konuşan muhtar Mete Sertbaş(foto)

Muhtar Sertbaş'ın vurulduktan sonra yerdeki hali (foto)

Darbeci askerlerin zırhlı araçlarla yolu kesmesi (foto)

Bazı askerlerin havaya ateş etmesi (foto)

Darbeci yüzbaşının vurulduktan sonra yerdeki hali (foto)

Darbeciler tarafından öldürülen Şirin Diril'in aracıyla olay yerinden geçmesi (foto)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Türk Telekom Kadıköy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title