Haberler

"Cumhuriyete 100 Tanık - Çoban Ateşi"

Güncelleme:

Hıfzı Topuz, Turgut Özakman, Haldun Dormen, Hasan Pulur gibi isimlerin gözlemlerini ve anılarını içeren "Cumhuriyete 100 Tanık - Çoban Ateşi" belgeselinin galası yapıldı.

Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık eden Hıfzı Topuz, Turgut Özakman, Haldun Dormen, Hasan Pulur gibi isimlerin gözlemlerini ve anılarını içeren "Cumhuriyete 100 Tanık- Çoban Ateşi" belgeselinin galası Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde yapıldı Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık eden Hıfzı Topuz, Turgut Özakman, Haldun Dormen, Hasan Pulur gibi isimlerin gözlemlerini ve anılarını içeren "Cumhuriyete 100 Tanık- Çoban Ateşi" belgeselinin galası Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde (ÇSM) yapıldı.

Çankaya Belediyesi'nin Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına yönelik olarak hazırlattığı, yönetmenliğini Gürkan Hacır'ın yaptığı "Cumhuriyete 100 Tanık- Çoban Ateşi" belgeselinin ilk gösterimi CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ve CHP milletvekilleri, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve çok sayıda davetlinin katılımıyla ÇSM'de gerçekleştirildi.

-"PROJENİN GERÇEK SAHİBİ CUMHURİYETİN ÇOCUKLARIDIR"-

Yönetmen Gürkan Hacır, ANKA'ya yaptığı açıklamada, belgeselin Cumhuriyetin ilk 10 yılına tanıklık eden 100 kişi üzerinden hazırlandığını söyledi. 1933'ten önce doğan sanat, siyaset, iş dünyasının şahsiyetleri üzerinden bir sözlü tarih çalışması yaptıklarını belirten Hacır, şöyle konuştu:

"Cumhuriyetin ilk 10 yılında neler yaşandı, nasıl bir coşku ve heyecan vardı, o günün idealizmi neleri anlatıyordu? Bunların peşine takıldık. Belgeselimizin adı, Çoban Ateşi. Sebebi de Cumhuriyeti bir çoban ateşi olarak imgeledik ve bu çoban ateşinin 1923'te yakıldığını ve öbek öbek bütün Anadolu'ya yayıldığını anlatmak istedik. Belgesel için yaklaşık 160 saat söyleşi yaptık. Bunların içerisinden 55 dakikalık bir film hazırladık. Film, buradan sonra İzmir'e gidecek, İstanbul galası olacak. Antalya ve Aydın'a gideceğiz. Galalardan sonra sinemalarda oynayacak. Belgeselin çekimlerini yaptıktan 10 gün sonra bir tanığımızı kaybettik; Tevfik Çavdar. Bu belgeseli de onun anısına ithaf ettik. Yönetmenliğini ben yaptım ama projenin gerçek sahibi Cumhuriyetin çocuklarıdır."

-"CUMHURİYETİN ANA SÜTUNLARINI DEVİRME PROJESİ UYGULAMAYA SOKULMUŞTUR"-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Keskin, yaptığı konuşmada, geçen sene 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının şiddet, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının Van depremi nedeniyle engellendiğini belirterek, "Bugün ise bu iş, hukuki bir biçimde halkın kendi Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamasını engelleyecek uygulamaya dönüştürüldü" dedi.

Halkın demokratik tepkilerini bütün engellemelere rağmen dışa vurduklarını dile getiren Keskin, şunları ifade etti:

"2002 yılında göreve gelen iktidar, iktidara geldiği günden itibaren Cumhuriyetin bize kazandırdığı yaşam biçiminin yerine, İslami bir yaşam biçimini geçirebilmek için "toplumu dönüştürme projesi'ni kademe kademe uygulamaya başlamıştır. Her gün sistemden bir tuğla çekerek, "Cumhuriyetin ana sütunlarını devirme projesi'ni uygulamaya sokmuştur. Bugün Ulus'ta yaşadığımız gerilimli süreç de bu adımlardan biridir. Ama kıvanç duyarak şunu vurgulamak istiyorum ki; hem parti mensuplarım hem de Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları oynanan bu senaryonun gerçek hedefini kavramışlardır. Bütün engellemelere rağmen bu cumhuriyet yaşayacaktır."

-"CUMHURİYETE SAHİP ÇIKIYOR OLMAKTAN BÜYÜK BİR MUTLULUK VE GURUR DUYUYORUM"-

Tanık da, 89. yılındaki Cumhuriyetin, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye'ye büyük bir armağanı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bugün Türkiye sokakları, başta Ankara olmak üzere Cumhuriyete ilişkin duyarlılığı yüksek, onun tehdit altında olduğu endişesiyle evinde rahat oturamayan insanların bu duyarlılıklarını sergiledikleri özel bir gün. Halkın kendisini yönetmesi ve iktidarın kaynağının halk olması, milletin kendisinin seçilmiş temsilcileriyle, kendisinin geleceğine karar verdiği ve yönettiği bir sistem olan Cumhuriyetin bir kez daha savunulmasının en güzel örneklerinin sergilendiği bir gün. Bütün hegemonik güçlerin baskısı ve yıldırma girişimlerine rağmen bugün halkımızın 89 yıllık birikim sonucu elde etmiş olduğu değerlerin savunusunda gencinden yaşlısına CHP'lilerin öncülüğünde Cumhuriyete sahip çıkıyor olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyorum. Bugün 89. yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin canlı tanıklarını bir sözlü tarih belgeselinde, sevgili Gürkan Hacır'ın kayda almış olması ve bir belge olarak tarihe kayıt düşmüş olmasını son derece değerli ve önemli buluyorum. Onu ve arkadaşlarını çabalarından ötürü kutluyorum." - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Turgut Özakman Haldun Dormen Bülent Tanık Hıfzı Topuz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title