Haberler

Çin, Yörüngedeki İlk Mürettebat Rotasyonu İçin Shenzhou-15 Uzay Aracını Fırlattı

Güncelleme:

JİUQUAN, 29 Kasım (Xinhua) -- Çin, Salı gecesi, üç astronotu taşıyan insanlı uzay aracı Shenzhou-15'i, ülkenin uzay istasyonundaki astronotları biraraya getirmek ve iş devir teslimi yapmak üzere fırlattı.

JİUQUAN, 29 Kasım (Xinhua) -- Çin, Salı gecesi, üç astronotu taşıyan insanlı uzay aracı Shenzhou-15'i, ülkenin uzay istasyonundaki astronotları biraraya getirmek ve iş devir teslimi yapmak üzere fırlattı.

Çin İnsanlı Uzay Ajansı'na (CMSA) göre Uzun Yürüyüş-2F Y15 taşıyıcı roketinin üzerindeki uzay aracı, Çin'in kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldı.

CMSA'dan yapılan açıklamada, Shenzhou-15 astronotlarının, Çin'in uzay tarihinde bir ilki gerçekleştireceği ve uzay istasyonuna Haziran ayında gönderilen Shenzhou-14 mürettebatıyla yörüngede rotasyon yapacağı kaydedildi.

Çin Uzay Teknolojisi Akademisi Baş Tasarımcısı Gao Xu'ya göre bu rotasyon, sonraki normal rotasyonların düzeninin fizibilitesini sağlayabilir.

CMSA Direktör Yardımcısı Ji Qiming, Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında, Shenzhou-15 mürettebatının, altı aylık görevleri boyunca, Çin'in uzay istasyonunun üç modüllü konfigürasyonunda uzun süreli ikametine ilişkin testler yürüteceğini söyledi.

Ji, mürettebatın ayrıca 15 bilimsel deney kabininin kilidini açacağını, kurulumunu yapacağını ve test edeceğini, bunların yanı sıra uzay bilimleri araştırma ve uygulaması, uzay tıbbı ve uzay teknolojileri alanlarında 40'tan fazla deney ve test yürüteceğini kaydetti.

Ji, mürettebatın üç veya dört defa araç dışı faaliyet (EVA) yürüteceğini ve Mengtian laboratuvar modülünün uzatılmış pompa setinin ve maruz kalma yükü platformunun kurulumunu tamamlayacağını belirtti.

Çin Astronot Araştırma ve Eğitim Merkezi'ne göre, astronotların yeni araç dışı uzay giysileri, Tianhe modülünün bağlantı kabini, mekanik kollar, diğer tesisler ve ekipmanın yanı sıra, ilgili acil arıza çözme yöntemlerinin operasyon becerilerinde ustalaşması gerekiyor. Bu gereklilikler, fiziksel güç ve araç dışı operasyonel beceriler açısından yüksek standartlara sahip olunmasını zorunlu kılıyor.

Mürettebat ayrıca Mengtian modülünün kargo hava kilidi kabininin çıkış modunu test edecek ve altı kargo çıkış görevini tamamlamak için Dünya'daki kontrol merkezi ile işbirliği yapacak. Ji, düzenli platform testi, bakım ve uzay istasyonu işleri yönetimi yapacaklarını söyledi.

Ji, Shenzhou-15 mürettebatının ayrıca yörünge içi sağlık koruma egzersizleri, eğitim ve tatbikatlar yapacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title