Haberler

'Çiftlik balığı ile doğal balığın besin değeri, doğru yemlemeyle aynı olur'

Güncelleme:

ÇUKUROVA Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Taşbozan, Avrupa'da satılan 5 balık türünden 2'sinin Türkiye'den gönderildiğini belirterek, "Çiftlik balıkları ile doğal yetişen balıklar arasında doğru yemlemeyle beslenmesi durumunda besin...

ÇUKUROVA Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Taşbozan, Avrupa'da satılan 5 balık türünden 2'sinin Türkiye'den gönderildiğini belirterek, "Çiftlik balıkları ile doğal yetişen balıklar arasında doğru yemlemeyle beslenmesi durumunda besin değeri bakımından neredeyse hiçbir fark yoktur" dedi.

Son yıllarda Türkiye genelinde balık yetiştiriciliği sektörü hız kazandı. Türkiye'nin, Avrupa'da sayılı ülkeler arasında yer aldığını ve yaklaşık 100 farklı ülkeye balık ihracat yapıldığını söyleyen Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği öğretim üyesi Doç. Dr. Taşbozan, Avrupa pazarında satılan 5 balıktan 2'sinin Türkiye'den gönderildiğini belirtti.

Balık yetiştiriciliği sektörünün hız kazanmasının ardından balık yemi sektörünün de paralel olarak artığını dile getiren Doç. Dr. Taşbozan, kaliteli yemle birlikte kaliteli balık üretildiğini dile getirdi. Balık beslemesinde kalitesiz yem kullanılmasının balıklarda beklenmeyen bazı hastalıklara yol açtığını kaydeden Taşbozan, "Kalitesiz yem yapılırsa ürettiğiniz balıklar da kesinlikle sağlıklı bir şekilde pazara sunulamaz. Olur da pazara sunulmaya kalkılırsa bu ürünler, insan sağlığını tehdit edecektir. Çünkü hem besinsel açıdan çok zayıf hem de hastalık etkenlerini ortaya çıkartacaktır" dedi.

'KALİTESİZ YEM KULLANILARAK YETİŞTİRİLEN BALIKLAR ÇEVREYE ZARARLI'

Balık yemi yapılırken balıklardaki enerji kaynaklarının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Taşbozan, "Balıklardaki en büyük enerji kaynağı yağdır. Biz yem yaparken buna dikkat ediyoruz. Balıklar ilk önce yağı daha sonra da protein ve karbonhidratı enerji amacıyla kullanıyor. Balığın enerjisini dengeli bir şekilde karşıladığınızda bu sefer sindirim oranı yükseliyor ve dışarı atık az gidiyor. Suyu da kirletmemiş oluyorsunuz. Suyu kirlettiğiniz zaman sadece yetiştirdiğiniz balığa zarar vermiyorsunuz, çevreye zarar veriyorsunuz" diye konuştu.

'BALIĞI HIZLI BÜYÜTME MANTIĞI YOKTUR'

Kalitesiz yem kullanıldığında balığın gelişimine olumlu bir etki sağlanmadığı kaydeden Taşbozan, "Kesinlikle balığı daha kötüye götürüyorsunuz. Balığı hızlı büyütüp, hızlı bir şekilde pazara sokmaya çalışma mantığı yoktur. Kalitesiz bir yem kullandığınızda balığı pazara sunma şansınız neredeyse yoktur. Eğer bu balıkları pazara sokarsanız, insan sağlığına uygun olmayan balıkları pazarlamış oluyorsunuz" dedi.

'Doğal balık mı daha iyi yoksa çiftlik balığı mı?' sorusunun en çok merak edilen sorular arasında olduğunu söyleyen Doç. Dr. Taşbozan, "Bunların arasında neredeyse besinsel olarak hiçbir farkın olmadığını yapmış olduğumuz araştırmalar sonucu görüyoruz. Doğadaki balıkları tercih etmemizdeki en büyük neden, insanların içgüdü olarak doğal ürünleri tercih etmesinden kaynaklıdır" diye konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çukurova Üniversitesi Çiftlik Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title