Haberler

Borsada Manipülasyon İddianamesi Kabul Edildi

Borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettikleri iddiasıyla aralarında eski futbolcu Mecnur Çolak ve işadamı Faruk Süren'in de bulunduğu 68 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

Borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettikleri iddiasıyla aralarında eski futbolcu Mecnur Çolak ve işadamı Faruk Süren'in de bulunduğu 68 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Sanıklar 15 Aralık'ta hakim karşısına çıkacak. İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, örgütün borsada manipülasyon yaparak elde ettikleri milyonlarca lirayı, euroya çevirdiği ardından da İsviçre bankalarına transfer ettiği iddia edildi. Cumhuriyet Savcısı Ercan Devrim tarafından hazırlanan iddianamede, manipülasyonun nasıl yapıldığı detaylarıyla anlatıldı.

"ÖRGÜTÜN LİDERİ ÇOLAK"

Eski futbolcu Mecnur Çolak liderliğinde kurulduğu iddia edilen suç örgütünün milyonlarca lira tutarında vurgun yapmak için borsadaki bazı şirketler seçilerek bunlar üzerinden manipülasyon yapıldığı belirtildi. Çolak'ın deşifre olamamak için başka kişiler adına kayıtlı, özellikle Bulgaristan telefon hatlarını tercih ettiği ve manipülasyon yapmak için seçtiği şirkete ait hisse senetlerini piyasadan topladığı, daha sonra yine örgüt mensupları aracılığıyla azar azar piyasaya sürerek fiyatı yukarı çektiği iddia edildi.

MANİPÜLASYONUN KODU "OPERASYON"

İddianamede manipülasyon süreci şöyle ise detaylarıyla şöyle anlatıldı:

"Mecnur Çolak'ın liderliğini yaptığı örgütün 'Operasyon' olarak kodladığı manipülasyon işlemlerin de öncelikle hedef aldığı şirkete ait hisse senedini diğer örgüt üyeleri ve kendi kontrolündeki hesaplarla piyasadan toplayarak, yine kontrolündeki kişilerin hesaplarına stok yaptığı ve bu şekilde hissenin arzını daraltarak, piyasadaki diğer yatırımcılarda çok az hisse senedi kalması nedeniyle düşük hacimli işlemlerle hisse senedinin fiyatını rahatlıkla yukarıya doğru çıkarttığı ve sonrasında ise örgüt üyelerinin hesapları üzerinden fiktif (alıcısı ve satıcısı aynı olan) işlemlerle hisse senedi işlem hacmini artırarak diğer yatırımcıların manipüle edilen bu hisse senedine gelmesini sağladığı, bu aşamada elindeki stoku aktifleştirerek yavaş yavaş satarak operasyonu tamamladığı tespit edildiği ve bu şekilde örgütlü manipülasyon eylemleri gerçekleştirdi"

"HER HESAP İÇİN AYRI BİR DİZÜSTÜ VE MODEM"

İddianamede, söz konusu şirketlere ait hisse senetlerini manipüle eden hesapların tek bir adresten kontrol edildiği ve Çolak'ın bu durumun ortaya çıkmasını engellemek için farklı yöntemler geliştirdiği kaydedildi. İddianamede, "Mecnur Çolak'ın hesapların tek bir yerden kontrol edildiğini gizlemek için İstanbul Terraace Fulya'da bulunan adresinde her hesap için ayrı bir dizüstü bilgisayar ve borsa sisteminde farklı IP (internet protokol adresi) oluşması için de her kullanıcı için ayrı bir 3G modem temin ettiği ve modemleri özellikle hesap sahipleri adına açtığı abonelik işlemlerini de gerçek hesap sahiplerine yaptırdığı anlaşılmıştır" ifadesine yer verildi.

MİLYONLARCA LİRA İSVİÇRE BANKALARINA

Manipülasyon yöntemiyle elde edlien milyonlarca liranın İsviçre bankalarına yönlendirdiği belirtilen iddianamede, sanıklar arasında yer alan Mecnur Çolak'ın oğlu Adnan Çolak'ın paraları, dolar ve euroya çevirerek yurtdışına transfer ettiği öne sürüldü.

İKİ NUMARAYA 'ABİ'

Mecnur Çolak ve diğer örgüt üyelerinin iddianamenin iki numaralı sanığı Mehmet Uğurlu'ya 'Abi' olarak hitap ettikleri belirtilirken, Çolak ve Uğurlu'nun birlikte görünmemeye çalıştıkları ve gizli olarak görüştükleri ifade edildi. Uğurlu'nun ise örgütün kamu kuruluşları ile olan ilişkilerini yönettiği ayrıca örgütün hedef aldığı şirketlerin henüz kamuoyuyla paylaşmadığı ve hisse senetlerinin piyasaya etki edebilecek bilgileri elde ettiği ve bunları Çolak'a ulaştırarak bu şekilde manipülasyon işlemine zemin hazırladığı öne sürüldü.

"SÜREN'DEN HEDEFTEKİ ŞİRKETLERLE İLGİLİ BİLGİ TOPLAMASINI İSTEDİ"

Polisin yaptığı teknik takibe takılan konuşmalarda Mehmet Uğurlu'nun hedef alınan şirketlerle ilgili bilgi toplaması için işadamı Faruk Süren ile görüştüğü kaydedilen iddianamede, Süren'in Uğurlu'nun isteğinden sonra telefon trafiğine girdiği ve söz konusu bilgileri toplayarak Uğurlu'ya ilettiği öne sürülüyor.

ÇOLAK'IN 6, SÜREN'İN 3 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı 'ihbarcı', Ertuğrul Aliustaoğlu ve Mustafa Tekgöz 'müşteki', eski futbolcu Mecnur Çolak, işadamı Faruk Süren'in de aralarında bulunduğu 68 kişinin ise 'sanık' sıfatıyla yer aldığı iddianamede, sanıklar Mecnur Çolak, Mehmet Uğurlu, Adnan Çolak, Hare Dinçer ve Aylin Çelik hakkında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma' suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Aralarında Faruk Süren'in de bulunduğu 63 şüpheli hakkında da ise 'örgüt üyesi olmak' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. - İstanbul / Şişli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TESLA'DA MİLYON DEĞERİNDE İNDİRİM! Tesla Model Y ne kadar? Tesla'nın en ucuzu Türkiye'de satışta... İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Sarıyer'de taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title