Haberler

Bitlis ve Muş'ta sessizliğe bürünen tarihi mekanlarda "normalleşme" yoğunluğu

Güncelleme:

Bitlis ve Muş'ta birçok medeniyetin izlerini taşıyan tarihi yapılarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik normalleşme sürecinin başlamasıyla ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

ŞENER TOKTAŞ/İBRAHİM YALDIZ - Bitlis ve Muş'ta birçok medeniyetin izlerini taşıyan tarihi yapılarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik normalleşme sürecinin başlamasıyla ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Kovid-19 salgını nedeniyle yaklaşık 3 aydır ziyarete kapalı olan Bitlis'in Ahlat ilçesindeki dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı olma özelliğine sahip Selçuklu Meydan Mezarlığı, normalleşme süreciyle ziyarete açıldı.

UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'nde bulunan ve "Anadolu'nun Orhun Abideleri" olarak nitelendirilen mezarlığı görmek isteyenler, maske zorunluluğu, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun şekilde alana kabul ediliyor.

Geçen yıl 70 binin üzerinde yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği 210 dönüm alana kurulu mezarlık, bünyesindeki 8 bin 200 şahideli, sandukalı ve kurgan tarzında mezar taşı ve üzerlerindeki motiflerle ziyaretçilerine tarihi bir yolculuğa çıkma imkanı sunuyor.

Malazgirt Kalesi yeniden konuklarını ağırlıyor

Sultan Alparslan'ın diyarı Muş'un Malazgirt ilçesinde de Kovid-19 tedbirleri kapsamında kapatılan Malazgirt Kalesi de normalleşme sürecine geçilmesiyle ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Ziyaretçiler, geçmişin izlerini günümüze taşıyan, kalın surlarıyla yıllara meydan okuyan kaleyi yeniden ziyaret etmenin mutluluğunu yaşıyor.

Ahlat'taki Selçuklu Mezarlığı'nı ziyaret eden Suriyeli Ahmet Fetle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk olarak Mersin'e ardından da Ahlat'ta geldiklerini söyledi.

Arkadaşlarıyla Ahlat'taki kabristanı görmek istediğini belirten Fetle, "Burası çok farklı bir yer. Mezar taşlarının üzerindeki işlemeler çok güzel. Arkadaşlarımızın tavsiyesi üzerine buraya geldik. Savaş döneminde yaşananları öğrenmek istedik." dedi.

Ailesiyle Adana'dan gelerek mezarlığı ziyaret eden Ertuğrul Usmeker de tarihin ilk başlangıç yerlerinden birinde olmanın heyecanını yaşadığını ifade etti.

Kız kardeşinin ilçede öğretmenlik yaptığını anlatan Usmeker, "Selçuklu İmparatorluğu'nun bulunduğu ve Ertuğrul Gazi'nin doğduğu bölgeye geldim. İlk ziyaretçilerinden biri olduğum için mutluyum. Tüm ziyaretçilerin mutlaka Selçuklu Meydan Mezarlığı'nı görmesini, tarihimizle ilgili bilgi almasını isterim. Geçmişte atalarımızın verdiği mücadeleyi öğrenmek, yerinde görmek çok önemli." diye konuştu.

"Bu ziyaretle hasret giderdik"

Malazgirt Kalesi'ni ziyaret eden Yusuf Eğe de ilçenin Oğuzhan köyünde yaşadığını belirterek, "2 aydır koronavirüs nedeniyle buraya gelemiyorduk. Kısıtlamaların kalkmasıyla ilçeye geldik, kaleyi gezdik. Bu ziyaretle hasret giderdik. Çok mutluyuz." ifadesini kullandı.

Ercan Güven de normalleşme sürecinin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu:

"Tarihi mekanımızı dolaşıyoruz. Çok şükür güzel günlere kavuştuk. Ülkemiz birçok badireden geçti. Güzel gelişmeler bizleri de mutlu ediyor. Malazgirt, Sultan Alparslan'ın Romen Diyojen'i yendiği yerin adıdır. Büyük bir hasretle tarihi mekanları gezmeyi bekliyorduk. Şimdi hasret giderdik."

Kaynak: AA / Güncel

Selçuklu Bitlis Ahlat Muş Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title