Haberler

Batı Balkan Ülkeleri Konferansı

Almanya'nın öncülüğünde başkent Berlin'de düzenlenen "Batı Balkan Ülkeleri Konferansı"nda, katılımcı ülkelerin mutabık kaldığı sonuç bildirgesi açıklandı.

Konferans kapsamında, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya Cumhuriyeti, Hırvatistan, Slovenya ve Avusturya'nın hükümet başkanları, bu ülkelerin dışişleri ve ekonomi bakanları, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeir ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel bir araya geldi.

Konferansın bitiminde açıklanan sonuç bildirgesinde, bu konferansla bölgeye 4 yıllık bir dönem için bir ivme kazandırılacağı belirtilerek, bu dönem için birlikte açık olan ikili ve devletler arası sorunlarda ve bölgedeki toplumlar arası uzlaşma konularında reform süreci çerçevesinde somut ilerlemeler sağlamak için çaba sarf edileceği kaydedildi.

Bildirgede, bunun yanı sıra katılımcıların bölgesel ekonomik işbirliğini güçlendirme ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için temeller atma arzusunun paylaşıldığı bildirildi.

Katılımcı ülkelerin gelecek 4 yıl içinde bugün alınan kararları uygulamaya konulması ve bunların başka projelerle desteklenmesi için yılda bir kez bu formatta bir araya gelmeyi kararlaştırıldığı açıklanan bildirgede, gelecek yıl  konferansın yapılması için Avusturya Başbakanı'nın davette bulunduğu ifade edildi.

Bildirgede, 2018'e kadar yapılacak konferanslarda da batı balkan ülkelerinin kilit konularında çalışmanın sürdürüleceği belirtildi.

-Avrupalı geleceğe giden yol-

"Avrupalı geleceğe giden yol" başlığını taşıyan bölümde, 15 yıl öncesine kadar bölgeden gelen haberlerin savaş, sürgün ve yıkımla şekillendiği ifade edilen bildirgede, bugün ise bölgede istikrarın sağlanması, iyi komşuluk ilişkilerinin inşası ve devlet, toplum ve ekonominin modernize edilmesinde ilerlemeler sağlandığının görüldüğü kaydedildi.

AB'nin genişleme politikasının bu ilerlemelere önemli katkı sağladığı bildirilen bildirgede, tüm batı Balkan ülkelerinin kendi geleceklerinin Avrupa Birliği içinde olduğuna inandığı ifade edildi.

Alman hükümetinin açık bir şekilde batı Balkan ülkelerinin Avrupa perspektifini vurguladığı ifade edilen bildirgede, "Batı Balkanların tüm ülkeleri, üyelik şartlarını yerine getirmeleri durumunda AB'ye katılma imkanına sahip olacaklar. Almanya, Batı Balkanların geleceğinin barışçıl, istikrarlı, hukuk devleti ve demokratik olması konusunda kendi sorumluluğunun farkında ve  bölgeyi bu yolda destekleyemeye devam edecektir" ifadesi yer aldı.

-"Bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi vazgeçilmez bir temel"-

"Tüm katılımcılar iyi komşuluk ilişkileri ve bölgedeki istikrarın artması için ikili sorunlarını mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çözmeyi gereklilik olarak görüyorlar" değerlendirmesi yer alan bildirgede, "Sırbistan ve Kosova başbakanlarının ilişkilerinde normalleşme sürecine dinamizm getirme kararlılığını yeniden pekiştirdikleri" kaydedildi.

Bildirgede, buna Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim anlaşmazlığının çözülmesinin de dahil olduğu bildirilerek, tüm katılımcıların bu çekişmenin uzlaşmayla çözülmesi konusunda hemfikir olduğu belirtildi.

İç politikadaki zorlukların üstesinden gelmesi konusunda bölgesel komşu ülkelerin yardımının teşvik edici bulunduğunda, bunun kullanılması gerekliliğine vurgu yapılan bildirgede, bunun özellikle Bosna Hersek'teki reform sürecinin yeniden hayata geçirilmesi konusunda geçerli olduğu ifade edildi.

Batı Balkan ülkelerinin daha fazla birlikte çalışmaları gerektiği konusunda hemfikir olunduğu, bu konuda Bölgesel İşbirliği Konseyi'ne önemli rol düştüğü kaydedilen bildirgede, bölgesel işbirliğinin sivil toplum düzeyini de kapsaması gerektiği, katılımcı ülkelerin temsilcilerinde ülkeler arasında genç kuşağın değişim programlarını geliştirme isteği bulunduğu kaydedildi.

Bildirgede, katılımcıların, yolsuzluk ve organize suçlar konusunda mücadele edilmesi için önlemler alma konusunda hemfikir olduğu, ayrıca yargının bağımsızlığını koruyup güçlendirme ve bölgesel ve ikili yapılarda sınırlar ötesinde birlikte çalışma arzusunun gösterildiği belirtildi.

Katılımcıların ekonomik alanda da birlikte çalışmak istedikleri vurgulanan bildirgede, Almanya'nın var olan ekonomik işbirliği ve gelişme  programlarına ek önlemler alıp, Avrupa fonlarının bölgedeki ülkelerin daha iyi kullanması konusunda destek vermeye hazır olduğu kaydedildi.

Batı Balkan Ülkeleri Konferansı'nda söz konusu ülkelerin hükümet başkanları, dışişleri ve ekonomi bakanları ayrı ayrı bir araya gelmiş, etkinliğin bitiminde Merkel, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve AB Komisyonu Başkanı Barroso ortak basın toplantısı düzenlemişti. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Arnavutluk Almanya Berlin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title