Haberler

Başbağlar'da 19 Yıl Sonra İktidar ile Muhalefet Buluştu

Erzincan'ın Kemaliye İlçesi'ne bağlı Başbağlar Köyü'nde 5 Temmuz 1993 günü PKK'lı teröristler tarafından katledilen 33 masum vatandaş, törenle anıldı.

Erzincan'ın Kemaliye İlçesi'ne bağlı Başbağlar Köyü'nde 5 Temmuz 1993 günü PKK'lı teröristler tarafından katledilen 33 masum vatandaş, törenle anıldı. Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği Başbağlar katliamının 19'uncu yıl dönümü törenlerinde ilk kez iktidar ve muhalefetten 11 milletvekili katıldı.

Erzincan'a 223, Kemaliye'ye 70 kilometre uzaklıkta bulunan Başbağlar Köyünde ki anma töreninde Erzincan Valisi Selman Yenigün, Ak Parti milletvekilleri Sebahattin Karakelle (Erzincan), Mustafa Şahin, Hüseyin Cemal Akın (Malatya), Şuay Alpay (Elazığ), CHP milletvekilleri Muharrem Işık (Erzincan), Levent Gök (Ankara), Aykut Erdoğdu (İstanbul), Ramis Topal (Amasya), Salih Fırat (Adıyaman), Veli Ağbaba (Malatya), Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Erzincan Belediye Başkanı Ak Partili Yüksel Çakır, Kemaliye Kaymakamı Fatih Kaya, Kemaliye Belediye Başkanı Ak Partili Mustafa Haznedar, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mehmet Artar, Emniyet Müdürü Mustafa Elaman, çok sayıda belde ve ilçe belediye başkanı, daire müdürleri ve Başbağlar halkı hazır bulundu.

Köyün girişinde toplanan çocuklar teröre tepkilerini ellerine aldıkları döviz ve pankartlarla gösterdi. Başbağlar saldırısının acısını halen yüreklerinde taşıdıklarını ifade eden köylüler ise saldırganların yakalanarak cezalandırılma isteğini tekrarladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından katliamdan yaralı olarak kurtulan köy muhtarı Ali Akarpınar, Sivas olayları ile Başbağlar katliamında benzerlikler bulunduğuna dikkati çekerek, "Maalesef Sivas olaylarına gösterilen ilgi ve hassasiyet, Başbağlar katliamına gösterilmemiştir. Başbağlar köyü katliamını yapanlar bıraktıkları bildirilerde açıkça 'Sivas katliamının hesabı sorulmuştur' demişlerdi. Başbağlar katliamını Sivas katliamının sebebi değil sonucu olduğu halde her nedense bu göz ardı edilmiştir" diye konuştu.

"AMAÇ, KARDEŞ KAVGASI ÇIKARMAK VE BÖLMEK"

Törende 13 yaşındaki Alihan Ayaydın'ın okuduğu duygu yüklü şiirin ardından kürsüye gelen CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, 2 Temmuz'da Sivas katliamının yapıldığını anımsatarak "Ardından Başbağlar katliamı oldu. Dış kuvvetlerin asıl yapmak istediği oyun, kardeş kavgasını çıkarmak ve böldürmektir. Yıllardır bölemediler, bu yüzden bu oyunlara gidiyorlar. Bütün acılar hepimizin acıları. Hep birlikte yaşayacağız ve acınızı unutturmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

"DÖKTÜKLERİ KANDA BOĞULACAKLAR"

Ak Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle de yaptığı konuşmada "Kürdü, Türkü lazı, çerkezi, alevisi ile daha kararlıyız, daha etle tırnak gibiyiz. Onları döktükleri kanda akıttıkları gözyaşında boğacağız. Onların boğulması da çok yakındır. Biz yeter ki kendi içimizde 75 milyon olaraktan elbette düşüncelerimiz, siyasi tercihlerimiz farklı olabilecek. Bize bırakılan bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Onların bu oyunlarına gelmeyeceğiz" diye konuştu.

BBP Genel Başkanı Mustafa Testici ise 28 yıldan beri terörle gerektiği gibi mücadele edilmediğini savundu. Türk devletinin büyük olduğunu ve terörün üstesinden geleceğine inandığını vurgulayan Mustafa Testici, "Hala ülkenizin içine bir ordu girer, havan topları, roket atarlar ile. Sizin istihbaratınız bundan haberdar olmazsa. Hala sizin belediyelerinizden örgüte para aktarılırsa, hala bölge halkını tamamı ile devletin yanına birlik olarak alamamışsanız ve onların sözde uzantılarını muhatap olarak alıyorsanız, hala asker sivil ilişkisi sağlanmamışsa, burada gerçek anlamda terörle mücadele ettiğimizi hiç kimse bize söyleyemez" dedi.

Son olarak konuşan Vali Selman Yenigün ise 19 yıl önce yaşanmış acıyı tazelemek için değil, terörü karanlık elleri ve odaklarını bir kez daha lanetlemek üzere bir araya geldiklerini söyledi. Vali Yenigün, "19 yıl önce bu köyümüzde tertemiz pırıl pırıl masum insanların uğradığı bu hain saldırıyı gerçekleştiren kirli ellerin ne denli insanlıktan uzak olduklarını ve terörün mantığının olmadığını tüm dünyaya bir kez daha duyurmak için buradayız" diye konuştu.

Valilik tarafından yaptırılacak olan Başbağlar Kültürevi'nin temeli atıldı. Tören, katledilen 33 masum insan için yapılan Şehitlik Anıtının ziyareti ve yapılan duaların ardından sona erdi.

--------KUTU ------

19 yıl önceki katliam

5 Temmuz 1993'te Başbağlar köyüne akşam saatlerinde gelen 100 kişilik PKK'lı grup, akşam namazı için camiye giden vatandaşlar başta olmak üzere tüm halkını meydanda topladı. Vatandaşlara 1.5 saat propaganda yapan teröristler daha sonra halkın üzerine mermi yağdırdı. Açılan ateş sonucu 28 kişi hayatını kaybetti. Bir kadın, bir çocuk olmak üzere 5 kişi de ateşe verilen evler içinde diri diri yakıldı. - Erzincan

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muharrem Işık Kemaliye Ak Parti Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title