Haberler

Bakan Işık Londra'da Konuştu Sadece Işid'le Değil, Beslendiği Kaynakla da Mücadele Şart

Bakan Işık Londra'da konuştu Sadece IŞİD'le değil, beslendiği kaynakla da mücadele şartAynur Tattersall Londra, 16 ARALIK (DHA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Londra'da yapılan IŞİD'le mücadele toplantısında, İslamofobi'nin, IŞİD'ı besleyen en önemli kaynak olduğunu belirterek, sadece...

Bakan Işık Londra'da konuştu Sadece IŞİD'le değil, beslendiği kaynakla da mücadele şart

Aynur Tattersall Londra, 16 ARALIK (DHA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Londra'da yapılan IŞİD'le mücadele toplantısında, İslamofobi'nin, IŞİD'ı besleyen en önemli kaynak olduğunu belirterek, sadece IŞİD'la fiziki olarak mücadele etmenin yetmediğini, IŞİD'ın beslendiği kaynaklarla da mücadelenin önemini vurguladı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen IŞİD'lE mücadele koalisyonu savunma bakanları toplantısına katıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı binasında gerçekleştirilen toplantıda Irak ve Suriye'de devam etmekte olan operasyonlar hakkında koalisyon harekat komutanları tarafından güncel bilgiler verildi. Toplantıya İngiltere ve ABD savunma bakanları eşbaşkanlık yaptı. IŞİD'le mücadele toplantısının ardından, Bakan Işık, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından Işık, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Işık, IŞİD'e karşı aktif mücadele veren ülkeleri bir araya getiren toplantıların üçüncüsünün gerçekleştirildiğini ifade ederek, Türkiye'nin geçen toplantıya katılmamasından ötürü ABD ve Fransa savunma bakanlarına sitem ilettiklerini ve bugünkü toplantıda Türkiye'nin mutlaka bulunması gerektiğini belirttiğini söyledi. Türkiye'nin talebinin dikkate alınarak bu toplantıya davet edildiğini söyleyen Bakan Işık, toplantının verimli geçtiğini vurguladı.

IŞİD sonrası bölgenin istikrarının da IŞİD'le mücadele kadar önemli olduğunu vurgulayan Işık, IŞİD'le global ölçekte mücadelenin önemini dile getirerek, 'En önemli öncelik DEAŞ'ın Irak ve Suriye başta olmak üzere bölgeden tamamen temizlenmesi, Ancak bu önceliği gerçekleştirdiğimizde işimiz bitmiş olmuyor. Aksine Hem toplantında, hem çalışma yemeğinde, hem de ikili görüşmelerde bu konuda Türkiye'nin yaklaşımını vurguladık şeklinde konuştu.

DEAŞ'I İSLAMOFOBİ BESLİYOR

Bakan Işık, IŞİD'le mücadelenin başarılı olabilmesi için özellikle Batı toplumundaki İslamofobi ile mücadelenin de sürdürülmesinin gerektiğini vurgulayarak, İslamofobi, DEAŞ'ı besleyen en önemli kaynak. Bu konuyu ilgili meslektaşlarımızla açıkça konuştuk. dedi.

IŞİD'le sadece fiziki mücadelenin yeterli olmadığını IŞİD'ın beslendiği kaynaklarla da mücadele etmek gerekiğini vurgulayan Fikri Işık, toplantıda özellikle islamofobi ile, tahammülsüzlükle, ayrımcılıkla mücadele, bütün bunların birlikte yapılması gerektiğini ifade ettiğini söyledi.

Işık toplantıda, hem 2017 yılında IŞİD'le mücadelede Türkiye'nin yapacağı katkıları hem de bundan önce yapılan teknik çalışmaların sonuçlarını paylaştıklarını ayrıca 2017 sonrasında IŞİD'le mücadelede Türkiye'nin aktif rol üstleneceğini ifade etti.

CARTER'LA ÇOK ZOR KONULAR ELE ALINDI

Görev süresi boyunca ABD'li mevkidaşı ile 6. görüşmesini yapan Bakan Işık, bu görüşmelerde çok zor konuların ele alındığını anlatarak, 'Gerçekten farklı düşündüğümüz, farklı yaklaşımlara sahip olduğumuz, hatta farklı tavırlarımızın olduğu çok zor konular vardı. Ama bunların hepsini samimiyetle ele almayı bildik. Masada her bir konu başlığını rahatlıkla müzakere ettik, görüştük. Bu müzakerelerin sonucunda ABD'nin özellikle burada konuşulan konuları dikkate almasını da büyük bir memnuniyetle karşıladık. Gerçekten sahada da bazı konuların dikkate alındığını bizzat gördük. Bazı ilerlemelerin sağlanmasından memnunuz.

Bütün sorunlarımız çözüldü mü Hayır. Görüş ayrılıklarımız tamamen giderildi mi Hayır ama belli konularda, özellikle yaklaşım farkının oluşması bile bu dönemde önemliydi. Özellikle Irak'la gerginleşen ilişkilerin yumuşamasında Carter'ın önemli bir rolü oldu. Bundan dolayı da kendisine teşekkür ettik. diye konuştu.

HALEP'TE İNSANLIK KRİZİ YAŞANIYOR

Toplantıda Irak Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı vekiliyle de görüşen Işık, bu görüşmede de aradaki sorunları doğrudan, bir araya gelerek konuşmak, çözümleri birlikte bulmak ve sahada da birlikte hareket etmek konularında mutabakat oluşturduklarını söyledi. Halep'teki gelişmelere de değinen Bakan Işık, Halep'te dramın daha ötesinde, bir insanlık krizi yaşanıyor. Halep insanlığın bir imtihan alanına dönüştü dedi.

'ABD'DEN DESTEK İSTEDİK'

Bakan Işık, sağlanan ateşkes konusunda ABD'den özellikle destek istediklerini de ifade ederek, 'Son günlerde sağlanan ateşkeste Türkiye'nin çok büyük katkısı oldu. Ancak bu ateşkesin kalıcı olması için de çok ciddi gayret gösteriyoruz. Maalesef son Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını Rusya ve Çin veto etti. Bundan büyük bir üzüntü duyuyoruz. Şimdi yeni bir girişim daha başladı, bu girişimin desteklenmesi konusunda ABD'den de özellikle destek istedik' ifadelerini kullandı.

Halep'te yaşanan insanlık krizinin ortadan kaldırılması için bütün ülkelerin üzerinde büyük sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Işık, bu konuda Alman ve Fransız mevkidaşlarından da destek istediklerini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fikri Işık Türkiye Londra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title