Haberler

Endonezya'nın Ankara Büyükelçiliğinin yeni binası resmi törenle açıldı

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Endonezya arasındaki ticaretin, ekonomik iş birliğinin hızlıca arttığını ve belirlenen 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için iki ülke arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nı en kısa zamanda imzalamak istediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Endonezya arasındaki ticaretin, ekonomik iş birliğinin hızlıca arttığını ve belirlenen 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için iki ülke arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nı en kısa zamanda imzalamak istediklerini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu ile Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Lalu Muhammed İkbal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı (ABB) Mansur Yavaş, Endonezya'nın Ankara Büyükelçiliğinin yeni hizmet binasının resmi açılış törenine katıldı.

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Endonezya'nın dostluğunun 15. yüzyıla kadar dayandığını belirtti.

Çavuşoğlu, coğrafi mesafeye rağmen Türkiye ile Endonezya arasındaki dostluğun güçlenerek devam ettiğini ifade etti.

Osmanlı döneminden bu yana Türkiye ile Endonezya arasındaki tarihi ilişkilere değinen Çavuşoğlu, iki ülkenin 2011'de ilişkilerini stratejik ortaklık düzeyine çıkardığını, bu adımdan sonra iş birliğinin her alanda hızlı bir şekilde ilerlediğini ve geliştiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Endonezyalı mevkidaşı Marsudi ile bu sabah yaptıkları görüşmenin verimli geçtiğini, Türkiye ile Endonezya'nın ikili iş birliğinin küresel konularda da yakın şekilde devam ettiğini ifade etti.

Türkiye ile Endonezya arasında ticaretten savunma sanayisine kadar birçok alanda iş birliğini geliştirmek için çalıştıklarını dile getiren Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yıl Endonezya'ya düzenleyeceği ziyaretin hazırlıklarını da yaptıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Endonezya'ya yapacağı ziyaretin sonuç odaklı, verimli geçmesini arzu ettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, ziyaret sırasında iki ülke arasında 20'ye yakın belgenin imzalanacağını ve bunları da müzakere etmeye devam ettiklerini dile getirdi.

Türkiye ile Endonezya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ilişkin Çavuşoğlu, "Ekonomik iş birliğimiz, ticaretimiz hızlı bir şekilde artıyor. Geçen yıl, bir önceki yıla göre ticaret hacmimiz yüzde 50 arttı ve 2,16 milyar dolar oldu. 10 milyar dolarlık hedefimiz var, liderlerimiz belirlemişti. Bu hedefe ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz ve bu hedefe daha kolay ulaşabilmek için ticaretimizi artırmak için kapsamlı ekonomik ortaklık anlaşmasını en kısa zamanda imzalamak istiyoruz ve bu doğrultuda da çalışıyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin tüm kurumları, sivil toplum örgütleri ve iş dünyası başta olmak üzere bütüncül bir yaklaşımla Asya ile ilişkilerini yeniden güçlendirmeyi arzuladığını ve tüm Asya ülkeleriyle somut projeler üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin, kıtalar arası gayriresmi istişare ve eş güdüm platformu MIKTA'nın (Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya) dönem başkanlığını üstlendiğini belirten Çavuşoğlu, Endonezya'nın Türkiye'nin öncelik ve faaliyetlerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Endonezya'yı güçlü şekilde desteklediğini ve Endonezya'nın G20 ile ilgili gelecek dönemlerde atacağı adımları destekleyeceğini kaydetti.

"Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının üzerinde çalışıyoruz"

Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi ise yeni binanın Endonezya-Türkiye ilişkilerinin daha da somut hale getirilmesi için yeni bir ruh ve yeni bir enerjiyi temsil ettiğini belirtti.

İki ülke arasındaki güçlü ilişkinin 15. yüzyıla kadar gittiğini hatırlatan Marsudi, bu yıl Türkiye-Endonezya ikili ilişkilerinin 71. yılını kutlandığını ve bu ilişkilerin daha da güçleneceğini söyledi.

Mursudi, "Ticaretimiz her yıl artmakta. Geçen yılki zorlu dönemler içinde bile ticaretimiz bir önceki yıla kıyasla yüzde 51 oranında artmış bulunuyor. Şu anda Endonezya-Türkiye Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Büyükelçiliğin iyi niyetlerle, sürdürülebilirlik ve daha iyi kamu hizmeti, Endonezya kültürünü Türklere yaklaştırabilmek amacıyla kurulduğunu kaydeden Marsudi, "Umuyorum ki bu binamız, elçiliğimizi ülkelerimiz arasında daha da sıkı olan ilişkileri güçlendirmeye katkıda bulunacaktır." diye konuştu.

"Kardeş ülkeleriz"

Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi İkbal de büyükelçiliğin yeni hizmet binasının açılışından duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Kardeş ülkemiz Türkiye'de böyle bir binaya sahip olmaktan mutluyuz." ifadesini kullandı.

İkbal, Endonezya'nın Ankara'daki büyükelçiliğinin 1981'de açıldığını, bugün Ankara'daki diplomatlarının sayısının 14 olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Daha büyük bir çalışma ortamının sağlanması son yıllarda bir gereklilik haline gelmişti. 2019'un sonunda bu talebin karşılanması için girişimler yapıldı ve 2021 yılında pandeminin ortasında yapım işlemlerine başlandı."

Bir "yeşil bina" olarak tasarlanan yeni büyükelçilik binasının yenilenebilir enerji imkanlarıyla donatıldığını da belirten İkbal, "Bu bina, Endonezya ve Türkiye arasında kültürel ve diğer alanlarda da iş birliklerinin ilerlemesi konusunda katkı sağlayacaktır. Bizler kardeş ülkeleriz." değerlendirmesini yaptı.

Büyükelçiliğin bulunduğu caddenin ismi "Sukarno Caddesi" olarak belirlendi

ABB Başkanı Yavaş da burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve Endonezya'nın İslam dünyasının en önemli ülkeleri arasında yer aldığını belirterek iki ülkenin tarihi ve kültürel yakınlığının yanı sıra ekonomik ve ticari ilişkilerinin de her geçen gün artarak devam etmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Yavaş, "Biz de Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bu olumlu ilişkilerimizin bir göstergesi olması açısından yeni elçiliğin bulunduğu caddenin ismini Endonezya milli hareketinin öncüsü olan Sukarno Caddesi olarak belirledik. Aynı şekilde, başkent Cakarta'da da Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de isminin bir caddeye verilmesi, bu ilişkilerimize ayrı bir anlam katmıştır." dedi.

ABB Başkanı Yavaş, bundan sonraki süreçte de yerel yönetim anlamında Endonezya'daki yetkililerle her türlü iş birliğine hazır olduklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title