Haberler

Atatürk'ün siyah pelerinli, silindir şapkalı fotoğrafını çelikten heykele taşıdı

Güncelleme:

Bursa'da, metal üzerine faaliyette bulunan atölyenin sahibi Rıdvan Sevim, 6 aylık çalışmayla Atatürk'ün siyah pelerinli ve silindir şapkalı fotoğrafını çelikten heykele taşıdı.

Daha önce çok sayıda sosyal sorumluluk projesinde, yaptığı metal heykellerle yer alan Sevim, Atatürk heykelini modern sanatla yorumlamak için proje hazırladı.

Sevim ve ekibinin parlak paslanmaz çelik kullandığı 1,9 metre uzunluk ve 1700 kilogram ağırlığındaki heykel 6 ayda tamamlandı.

Atatürk'ün frak giydiği, uzun pelerinli ve silindir şapkalı fotoğrafındaki görselden yola çıkarak heykeli tasarlayan Sevim, Gazi'nin farklı görselleri üzerinde de çalışma yapmayı planlıyor.

Rıdvan Sevim, AA muhabirine, daha önce sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Şemsiyeli Kız, Neslican Tay, boğa ve allı turna heykelleri ile pirinçten tıbbi maske yaptığını söyledi.

Yıllardan beri hep Mustafa Kemal Atatürk'ün bir heykelini tamamlamak istediğini aktaran Sevim, "Atatürk'ün heykelini modern sanatla yapmayı amaçladım. Yapacağım heykelle Atatürk'ün heybetini de yansıtmalıydım. Atatürk'ün heykelini farklı ve modern bir teknikle hazırlamak uzun zamandan beri yapmayı istediğim bir çalışmaydı. Daha sonra çalışmaya başladım. Değişen ve gelişen dünyada Atatürk heykellerinin bilinen formlarının dışına çıkmak istedim. Yani insanlar Atatürk heykeline baktığında modern sanatı da görmeli. Çünkü Atatürk denildiğinde aklımıza yenilikçilik geliyor. Onun düşünceleri bizi hep ileriye götürüyor ve eserimizde bunu da anlatmak istedik." diye konuştu.

Heykelin modellemesi 3,5 ay sürdü

Atatürk heykelinin modellemesinin yaklaşık 3,5 ay sürdüğünü anlatan Sevim, şöyle devam etti:

"Pelerinini savurup eliyle tuttuğu, diğer eliyle şapkasını tuttuğu ve adımını attığı bir duruşu heykele aktarmak kolay olmuyor. Bunun çok iyi lanse edilmesi lazım. Heykele bakan kişinin o heybeti fark etmesi gerekli. İnsanlara o coşkuyu vermeliyiz. Pelerinindeki dalgalar, kumaşın dalgaları, pantolonunun ütüsü, Atatürk'ün yürüyüşü ve dik duruşu çok önemliydi. Bu süreç 3,5 ay sürdü. Sonrasında heykeli hangi malzemeden yapmamız gerektiğini düşündük. Malzeme olarak en iyi metali kullanmalıydık. Parlak paslanmaz bir metal tercih ettik. İnoks 304 kalite bir malzeme kullanmaya karar verdik. 5 milimetre paslanmaz inoks levhalar kullandık. Heykel 190 dilimden oluşuyor, 1 ton 700 kilogram ağırlığında. Heykeli toplamda 6 ayda tamamlayabildik."

"Atatürk serisinin ilki olacak"

Bundan sonra yapacağı Atatürk heykeli çalışmalarının yine bu teknikte olacağını dile getiren Sevim, "Pelerinli heykeli Atatürk serisinin ilki olacak. Ancak bu heykelden bir tane daha olmayacak. Bundan sonraki çalışmalarda her seferinde Atatürk'ün farklı görünüşlerini ele alacağız. Onlar da hep birer tane olacak. Kaç heykel yapabilirim bilemiyorum ama bunu bir seri haline getireceğiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Bursa Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title