Haberler

Atatürk'ün İlanından Önce Cumhuriyet'i Anlattığı Tarihi Basın Toplantısını Canlandırdılar

Cumhuriyet'in ilanından önce Mustafa Kemal Atatürk'ün 16 Ocak 1923 tarihinde İzmit'te dönemin gazeteci ve yazarlarına "Cumhuriyet" ile ilgili düşüncelerini açıkladığı tarihi basın toplantısının 89'uncu yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet'in ilanından önce Mustafa Kemal Atatürk'ün 16 Ocak 1923 tarihinde İzmit'te dönemin gazeteci ve yazarlarına "Cumhuriyet" ile ilgili düşüncelerini açıkladığı tarihi basın toplantısının 89'uncu yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Sultan Abdülaziz'in av köşkü olarak bilinen Kasr-ı Hümayun'da vali, belediye başkanları ve gazeteciler, tarihi toplantının yapıldığı salonda masaya oturarak, o günü canlandırdı.

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyeleri ile bir grup gazeteci, Tarihi Tren Garı'nda bir araya geldikten sonra Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Buradaki saygı duruşunun ardından çelenk koyuldu. Atatürk'ün Cumhuriyet'in ilanından önce 16 Ocak 1923 tarihinde "Cumhuriyet" ile ilgili düşüncelerini ilk kez açıklayıp, dönemin gazetecileleriyle paylaştığı tarihi basın toplantısının yapıldığı Sultan Abdülaziz'in av köşkü olarak da bilinen Kasr-ı Hümayun'da bu tarihi anın canlandırılması yapıldı.

Buradaki etkinliğe Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Şener Komsuoğlu, İlçe Belediye Başkanları, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz ve eski başkanlar, yönetim kurulu üyeleri katıldı. Vali Ercan Topaca yaptığı konuşmada Türk basın tarihi açısından İzmit'teki bu toplantının çok önemli olduğunu anlattı. Vali Topaca Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet'in ilanı müjdesini Kasr-ı Hümayun'da verdiğini hatırlattı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz'ın da birer konuşma yaptığı etkinlikte, daha sonra gazeteciler o tarihi toplantının yapıldığı Kasr-ı Hümayun'da Atatürk'ün resminin bulunduğu masaya oturarak o anı canlandırdı.

KİMLER KATILMIŞTI

Cumhuriyet'in temellerinin atılması açısından çok önem taşıyan 16 Ocak 1923 tarihindeki o basın toplantısına; o dönem Tevhid-i Efkar'ın başyazarı Velit Ebüzziya, Vakit'in başyazarı Ahmet Emin Yalman, Akşam'ın başyazarı Falih Rıfkı Atay, İleri'nin başyazarı Suphi Nuri İleri, İkdam'ın başyazarı Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Tanin'in başyazarı İsmail Müştak Mayakon, Adnan Adıvar başkanlığında, İstanbul'dan toplu olarak İzmit'e geldi. Kafilede Adnan Adıvar'ın eşi Halide Edib Adıvar, Kızılay Başkanı Hamit Bey de yer alırken, bu önemli toplantıya İleri gazetesinin İzmit Muhabiri Hakkı Kılıçoğlu Bey de katılmıştı. - Kocaeli / İzmit

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Mustafa Kemal Atatürk Ercan Topaca Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title