Haberler

Artvin haberi: YUSUFELİ HALKI, YENİ YERLEŞİM YERLERİNDE GELENEKLERİNİN SÜRMESİ İÇİN YÜRÜDÜ

Güncelleme:

ARTVİN'de, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı nedeniyle su altında kalacak Hasanağa ve Erdemler mahallelerinde yaşayanlar, geleneklerini unutturmamak için yürüyüş yaptı. Eski kıyafetlerle, şampiyon boğalar eşliğinde yürüyenler, atalarından kalan geleneklerini canlandırdı.

Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanan ve 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek barajı Yusufeli nedeniyle sular altında kalacak ilçenin yeniden inşa edilen yerleşim yerlerinde hazırlıklar sürüyor. 152 yıllık tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilip, 7'nci kez taşınmaya hazırlanan Yusufeli'de, yöre halkı gün sayıyor.

Yusufeli'ne bağlı Hasanağa ve Erdemler mahallerinde taşınma hazırlığındaki halk, yeni yerleşim yerlerinde arıcılık, iple odun çekme, yün dokuma, taş kırma gibi asırlık geleneklerinin yanında yörelerine özgü yaşam tarzlarının sürmesi için 'Geçmişimizi unutmadık geleceğimizden de vazgeçmeyeceğiz' adlı yürüyüş gerçekleştirdi. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan mahalleli, eski kıyafetlerle, şampiyon boğalar eşliğinde yürüyerek, atalarından kalan geleneklerini de canlandırdı. Temsili taş kırma, yün dokuma, iple odun çekme geleneklerinin canlandırıldığı etkinlikte mahalleli 'Dedelerimizin mirası su altında kalsa da, torunlarımızın hayali su üstünde filizlenecek' yazılı dövizler taşıdı.

Hasanağa Mahallesi Muhtarı Yüksel Yıldırım, amaçlarının asırlık geleneklerinin gelecek nesillere aktarılması olduğunu belirterek, "Geçmişimizi unutmadığımızı geleceğimizden de vazgeçmeyeceğimizi anlatmak istiyoruz? dedi.

İple ağaç çeken mahalleli İsmail Özdemir de "200 yıllık dut ve zeytin ağaçlarımız var, ağaçlarımız ölsün istemiyoruz. Bu güzelliği yaşatacağız" diye konuştu.

Bir diğer mahalleli Sümbül Taşçı ise "Tarım için, üretmek için büyüklerimizden sadece toprak istiyoruz. Kültürümüzün yaşamasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yusufeli Barajı Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title