Haberler

"Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri" -

Hatay Valiliği koordinasyonunda "Hatay İl Yenilik Platformu" projesi kapsamında düzenlenen "Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri" 17 Akdeniz ülkesinden ünlü şef ile gurmelerin katılımıyla, Hatay'a özgü yöresel ürünlerin sergilenip dağıtıldığı kortej yürüyüşüyle başladı.

Hatay Valiliği koordinasyonunda "Hatay İl Yenilik Platformu" projesi kapsamında düzenlenen "Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri" 17 Akdeniz ülkesinden ünlü şef ile gurmelerin katılımıyla, Hatay'a özgü yöresel ürünlerin sergilenip dağıtıldığı kortej yürüyüşüyle başladı.

Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri kapsamında yürüyüş Vali Ürgen Alanı'nda başladı. Grup ellerinde Hatay'ı tanıtıcı broşür ve dövizlerle Cumhuriyet Meydanı'ndan Antakya Lisesi'ne kadar yürüdü.

Gagavuz Türkleri'nin geleneksel oyunlarıyla başlayan yürüyüş kapsamında Hatay'a özgü ürünlerin tanıtımı da yapıldı.

Defne yapraklarıyla süslenmiş at arabası üzerinde yer alan Defne ve Apollon canlandırması vatandaşlardan büyük beğeni topladı.

Hatay'daki farklı din temsilcilerinin de "Ben, sen, o yok! Biz varız" yazılı araç üzerinde vatandaşlara selamlayıp karanfil attıkları görüldü.

Kentteki milli sporcuların yanı sıra engellilerin ve okul öncesi eğitim öğrencilerinin de yer aldığı yürüyüş kapsamında eşeklere yüklenmiş sepetlerde ve tarım araçlarında Hatay'da üretimi yapılan kavun, üzüm, mandalina gibi ürünler de sergilendi.

- 'Sevgi, hoşgörü ve barış en önemli zenginliğimiz'

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, etkinlikle ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Hatay'ın çok özel bir coğrafya olduğunu kaydetti.

Kenttin doğudan batıya, kuzeyden güneye hemen tüm inanışların bir şekilde yolunu düşürdüğü çok önemli bir kavşak noktası olduğunu ifade eden Lekesiz, Hatay'ın Akdeniz coğrafyasının en karakteristik özelliklerini taşıyan illerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Hatay'da farklı dillere, dinlere, etnik kökenlere, inançlara, kültürlere yüzyıllardır ev sahipliği yapmış olmasının ve bunun beraberinde getirdiği çok önemli zenginliklerin bulunduğunu vurgulayan Lekesiz, şöyle devam etti:

"Bir toplumsal hoşgörü, kültürel çeşitlilik gibi pek çok zenginlik var. Hiç kuşkusuz, bu güzelliklerden, zenginliklerden en önemlisi de farklılıkları uyum, sevgi, hoşgörü ve barış içerisinde yaşatabilme iradesinin, kabiliyetinin, kapasitesinin yüzyıllar içerisinde Hatay'da oluşmuş olması. En önemli zenginliği bu. Zenginliklerinden biri de mutfak zenginliği. 600'e yakın yemek çeşidiyle pek çok ulusun yemek çeşidinden, sayısından daha fazla yemeğe sahip bir il Hatay. Kentin bu mutfak penceresinden turizm sektörüne bakmamız ve bir taraftan da Akdeniz ülkelerini davet ederek Hatay'ı ve ülkemizi tanıtmak istedik. 20'ye yakın kamu kurum kuruluşlarının katılımıyla, desteğiyle İl Yenilik Platformu kurduk. Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri de platformun çalışmalarından, projelerinden bir tanesi."

Etkinliğe aralarında İtalya, İspanya, Fransa ve Bosna Hersek'in de bulunduğu 17 ülkeden 77 şef, uzman ve gastronomi uzmanının katıldığını belirten Lekesiz, bunun il ve ülke için yararlı bir organizasyon olması dileğinde bulundu.

Renkli bir kortej yürüyüşüyle başlayan Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri'nin 4 gün süreceğini vurgulayan Lekesiz, bu sürede farklı ülkelerin yemek uygulamalarının yer alacağını, Hatay'ın derin tarihi ve zengin kültür mirasının keşfine ilişkin programlar planladıklarını kaydetti.

Lekesiz, küçük bir adımla işe başladıklarını bundan sonra her ülkenin ev sahipliği yapacağı bir etkinlik olarak ve yıllarca devam ederek bir gelenek haline gelmesi temennisinde bulundu.

Kortej yürüyüşü detaylar

Vali Lekesiz açıklama

Kaynak: AA / Güncel

Celalettin Lekesiz Antakya Akdeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title