Haberler

Afrika Boynuzu'ndaki İklim Sorunları Çiftlik Hayvanlarını Yok Ederken Çok Sayıda İnsan Yer Değiştirmek Zorunda Kalıyor

Güncelleme:

Afrika Boynuzu, çiftlik hayvanlarını yok eden ve çok sayıda insanı yerinden eden iklim değişikliğinin neden olduğu ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

Afrika Boynuzu, çiftlik hayvanlarını yok eden ve çok sayıda insanı yerinden eden iklim değişikliğinin neden olduğu ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

Otuz yıllık silahlı çatışmalarla daha da karmaşık hale gelen Somali'de zaten vahim olan insani durum, son yıllarda düzensiz kuraklık ve sel döngüsünden zarar görerek daha da kötüleşti.

Somali'de yaşayan bir çoban olan Kaha Ahmed, kuraklığın sürmesi nedeniyle hayvanlarının üçte birini kaybettiğini söyledi.

SES 1 (Somalice): KAHA AHMED, Somali'de çoban:

"Buraya üç yıldır yağmur yağmıyor. Su sıkıntısı var. Yiyecek yok. Biz savunmasız insanlarız."

Uzun süreli kuraklık ve artan enflasyon nedeniyle Somali'de yaşam maliyeti kontrolden çıktı.

SES 2 (Somalice): HALWA OSMAN JAMAC, Somali'de pazar satıcısı:

"Dolaşımda para yok. Kuraklık nedeniyle insanlar pazarda satacak hayvan bulamıyor. Dolayısıyla gelir de yok."

SES 3 (İngilizce): JUERG EGLİN, Somali'deki ICRC Başkanı:

"Somali'de kuraklık yeni değil ama şimdi daha sık gerçekleşiyor ve daha şiddetli oluyor. İnsanlar ve topluluklar da geçmişte olduğundan çok daha fazla etkileniyor. Bir yandan hepimiz kuraklıktan, çiftlik hayvanlarının durumundan, çiftçilerden, suya erişim eksikliğinden bahsediyoruz. Bu önemli bir unsur ama daha önce de söylediğim gibi diğer unsur çatışma, şiddet, belirsizlik. Toplulukların istikrarı bozuluyor. İnsanlar evlerinden kaçmak zorunda, bu nedenle bugün kuraklığın sebep olduğu yerinden edilmeleri duyduğumuzda bu büyük ve önemli bir unsur ancak silahlı çatışmalardan kaynaklanan yerinden edilmeleri de gördük ve görmeye devam ediyoruz."

Son yıllarda Afrika Boynuzu'ndaki tarım, yağışın az olması nedeniyle sekteye uğradı.

SES 4 (Somalice): DUBEY IBRAHİM WERAR, Kenya'nın Garissa ilçesi sakini:

"78 yaşındayım. Hayatım boyunca böyle şiddetli bir kuraklık görmedim. Son üç senedir tek bir damla yağmur yağmadı. Burada neler olduğu görüyorsunuz, bütün bu evler içlerinde yaşayanlar tarafından terk edilmiş durumda. Çok az sayıda kişi burada kaldık. İnsanlar bizi ziyaret edip nasıl olduğumuzu soruyorlar; daha önce böyle vahim bir durum görmemiştik. Kuraklık yaşandığında dükkan işleten herkes hayvanları için saman ve mısır almak için her şeyini sattı. Onlara ne zaman gitsek hayvanları beslemek için her şeyi sattıkları için bize verecek bir şeyleri olmadığını söylüyorlar."

Hayvancılık için su ve yiyecek sıkıntısı çok sayıda insanı evlerini terk etmeye itti.

Afrika Boynuzu için meteorolojik tahminler yakın gelecek için karamsar olmayı sürdürüyor.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Nairobi'den bildiriyor.(XHTV)

Kaynak: Xinhua / Güncel

Somali Afrika Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title