Haberler

ABD'nin Dedeağaç girişimini değerlendiren Cihat Yaycı: Türkiye'yi çatışmaya çekmek istiyorlar, dikkatli olmalıyız

Güncelleme:

Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, son dönemde ABD'nin Yunanistan'daki üslerinin sayısını artırması, Dedeağaç Limanı'nı genişletme girişimi ve Kıbrıs Rum Kesimi'ne yönelik silah ambargosunun kaldırılmasına yönelik gelişmeleri değerlendirdi.

"TATBİKAT SONRASI BU ZIRHLI ARAÇLAR YUNANİSTAN'A HİBE EDİLECEK"

"ABD, NATO ve Batı artık doğu sınırını Türkiye'den Yunanistan'a çekmek istiyor" diyen Yaycı'nın açıklamaları şöyle: "ABD'nin Europe Defender-21 kapsamında tatbikat yapmasından ve ABD'nin Dedeağaç'a askeri yığınak yapmasından ziyade, tatbikatın ardından bu zırhlı araçların Yunanistan'a hibe edilecek olması esas problemi teşkil etmektedir. Bu araçlara aslında Yunanistan'ın ihtiyacı yoktur. Ancak hibe edilecek olan tank ve helikopterin kime karşı kullanılacağı sorusu önemlidir. Hibe edilen teçhizatın taarruz nitelikli olması çok ciddi bir soru işaretidir.

"DEDEAĞAÇ, ABD İÇİN BALKANLARA GİRİŞ KAPISI"

Dedeağaç'ta yapılan yığınak ile birlikte ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD'nin küresel plan, program ve stratejisinin uygulayıcısı olduğu unutulmamalıdır. ABD, NATO ve Batı artık doğu sınırını Türkiye'den Yunanistan'a çekmek istiyor. Dedeağaç, ABD için Balkanlara ve Karadeniz'e giriş kapısı olarak da görülüyor. Bunun, Türkiye'yi ve Türk Boğazlarını yanı başından çevreleme ve kontrol girişimi olduğu da açık. Üstelik Dedeağaç artık bir ABD deniz üssüne evrilmekte. Bu, Lozan dengesini de bozucu bir girişim.

ABD'nin Dedeağaç girişimini değerlendiren Cihat Yaycı: Türkiye'yi çatışmaya çekmek istiyorlar, dikkatli olmalıyızMüstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı.

"TÜRKİYE ÇOK DİKKATLİ OLMALI"

ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uyguladığı silah ambargosunu 1 Ekim 2022'den itibaren geçerli olmak üzere kaldırdığını açıkladı. Tarih önemlidir, çünkü Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş yıl dönümü (gerçekte 16 Ağustos olmasına rağmen) olarak kutladıkları tarihtir. Esasen bu ambargonun kaldırılması, İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemleri satın alacağını beyan etmesi ile örtüşmüştür, dikkatlerden kaçmaması gereken önemli bir husustur. Olayı konjonktürel olarak değerlendirdiğimizde Yunanistan'ın saldırganlıkları, Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırısı, Dedeağaç'ta ABD deniz üssü yapılacağı haberleri ve birkaç hafta evvel Suriye'de ABD'li generallerin PKK'lı teröristleri ziyaret etmeleri, yine ABD'nin ve Rusya'nın PKK'ya destek çıkması ve nihayetinde gelinen noktada GKRY'nin silah ambargosunun kaldırılması büyük bir soru işaretidir. Bu durumların ışığında görünen şudur; Türkiye'nin yakın bir zamanda çatışmaya çekilmesi ihtimali söz konusu. Ve bunun askeri anlamdaki harekat alanının şekillendirilmesi sürüyor. Türkiye'nin çok ama çok dikkatli olması gereklidir."

"YUNANİSTAN PROPAGANDASINI ARTIRACAKTIR"

Türkiye gazetesine konuşan Cihat Yaycı, Yunanistan'ın Türkiye'deki iletişim başkanlığı modeline benzer bir iletişim başkanlığı modeli kuracağına yönelik gelişmeleri de değerlendirdi. Yaycı, "Yunanistan diplomatik yollarla yürüttüğü algı çalışmasını daha da kurumsallaşarak ve kuvvetlenerek Yunan propagandasını artıracaktır" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Cihat Yaycı Yunanistan Dedeağaç Nato Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title