Haberler

ABD'li Heyetle Yapılan Toplantının Detayları

Fethullaçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili Türkiye'nin sunduğu yeni delilleri değerlendirmek için gelen 7 kişilik ABD'li heyet ile Ankara Adliyesi'nde yapılan toplantının detayları ortaya çıktı.

Fethullaçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili Türkiye'nin sunduğu yeni delilleri değerlendirmek için gelen 7 kişilik ABD'li heyet ile Ankara Adliyesi'nde yapılan toplantının detayları ortaya çıktı. Heyetin FETÖ'nün sivil imamı Kemal Batmaz, gizli tanıklar 'Kuzgun' ve 'Şapka'yı dinlediği ve bu kişilere, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in ilişkisine yönelik sorular yönelttiği belirtildi. Heyetin ayrıca firari sivil imam Adil Öksüz ile ilgili de çok sayıda soru sorduğu kaydedildi.

Aralarında New York Doğu Bölgesi Savcısı, Washington Savcısı, ABD Adalet Bakanlığı yetkilisi, FBI Bilişim Uzmanı, FBI temsilcisi, ABD Büyükelçiliği Hukuk Temsilcisi ve yardımcısının bulunduğu 7 kişilik ABD'yi heyet, dün Ankara Adliyesi'ne geldi. Heyet, darbe soruşturmalarını yürüten, darbenin merkez üssü Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davayı açan Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Dinç ve darbe soruşturmalarının deneyimli savcısı Ali Alper Saylan ile yaklaşık 11 saat süren toplantı gerçekleştirdi.

HEYET 3 İSMİ DİNLEMEK İSTEDİ

Başsavcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ABD'li heyet, FETÖ üyelerinin iadesi ile ilgili Türkiye'nin sunduğu belgeleri incelemelerinin ardından FETÖ imamı Kemal Batmaz ve gizli tanıklar 'Şapka' ve 'Kuzgun'u dinlemek istedi. Bunun üzerine Ankara 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin salonu görüşme için hazırlandı. Bu 3 ismin bilgisine başvurulmak üzere dinlenildiği, Sincan Cezaevi'nde bulunan Kemal Batmaz'ın bizzat salonda hazır edildiği, 'Kuzgun' ve 'Şapka' ile de bulundukları illerden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlantı kurulduğu belirtildi.

AKINCI İDDİANAMESİ REFERANS ALINDI

Bu üç isme, ABD'li heyetin daha önce kendileri tarafından hazırlanan sorular yöneltildi. Bu sorular dışında da tamamlayıcı bazı sorular soruldu. Türk savcılar, heyete, sorularında hiç müdahale etmedi. Ancak ABD'li heyete Akıncı Üssü iddianamesi referans alınarak, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi, Akıncı Üssü'nde yakalanan sivil imamların darbe ve FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ile bağlantıları anlatıldı. Darbe gecesi yaşananlar, bombalanan yerler, şehit ve gazilerin durumları tek tek anlatıldı.

SORULARIN YÜZDE 90'NI 15 TEMMUZ'UN FETÖ İRTİBATINA YÖNELİKTİ

Heyetin sorduğu soruların yüzde 90'ını 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ irtibatıyla ilgili olduğu belirtildi. Bu sorular arasında bizzat Fethullah Gülen ve firari sivil imam Adil Öksüz'ün darbe girişimindeki rolüne yönelik soruların da yer aldığı kaydedildi.

HAKAN ÇİÇEK VE KEMAL BATMAZ'IN TELEFON İMAJLARI VERİLDİ

Başsavcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, ABD'li heyetin üzerinde en çok durduğu iki isim 15 Temmuz'da Akıncı Üssü'nde yakalanan Akıncı Üssü davasının tutuklu sanıkları Kemal Batmaz ve Hakan Çiçek oldu. Heyetin talebi üzerine bu iki ismin darbe gecesi ele geçirilen cep telefonlarının imajları tutanakla teslim edildi.

BİZZAT YERİNDE GÖRMEK İSTEDİLER

ABD'deki soruşturma kapsamında bu toplantıyı ABD'li yetkililerin talep ettiği ve soruşturmayı bizzat yerinde görmek istedikleri bildirildi. Toplantıda dinlenen Kemal Batmaz'ın daha önceki tavrını sergilediği ve darbe ile ilişkisini inkar ettiği kaydedildi. Ancak darbe toplantılarına katılan ve örgütün darbe girişimiyle ilgili bağlantılarını deşifre eden gizli tanıklar 'Şapka' ve 'Kuzgun'un verdiği bilgilerin doyurucu olduğu ve ABD'li heyeti son derece etkiledikleri bilgisine ulaşıldı. Öte yandan ABD'li heyetin, bugün İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nde temaslarını sürdürecekleri öğrenildi.

Özkan ARSLAN/ANKARA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Ankara Adliyesi Türkiye Ankara Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
title