Haberler

ABD'de toplu ulaşımda maske takma zorunluluğunun kaldırılmasına tepkiler farklı oldu

Güncelleme:

NEW ABD'de federal mahkemenin dün aldığı, hava yolu ve diğer toplu taşıma araçlarında maske zorunluluğunu 3 Mayıs'a kadar uzatan düzenlemeyi iptal kararı ülkede tartışmalara neden oldu.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda bir kesim federal mahkemenin kararını alkışlarken, diğer kesim ise Kovid-19 salgını tam bitmemişken maske zorunluluğunun kaldırılmasından duydukları endişeleri aktardı.

ABD'de birçok hava yolu şirketi federal mahkemenin kararı üzerine seyahat esnasında maske takma zorunluluğunu kaldırdıklarını duyurdu.

New York, Los Angeles, Salt Lake City şehirlerinde bulunan uluslararası havalimanları da maske takma zorunluluğunu kaldırdıklarını ancak ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) tavsiyesi üzerine gönüllü olarak kullanılmasını teşvik edeceklerini açıkladı.

New York şehri toplu taşıma sisteminde maske takma uygulamasının devam edeceği belirtilirken, başkent Washington'daki otobüs ve trenlerde maskenin isteğe bağlı olarak kullanılacağı kaydedildi.

Özel taksi şirketlerinden Lyft müşterilerinden zorunlu olarak maske kullanmalarına devam etmelerini isteyeceğini açıklarken, Uber firması ise yolculara maske kullanımını tavsiye edeceğini ancak mecburi tutmayacağını bildirdi.

Florida'daki federal yargıcın CDC'nin maske zorunluluğunu uzatma kararını engellemesine ABD medyasından da farklı tepkiler geldi.

Muhafazakar yayınları ile bilinen Fox News kanalı, "Öfkeli liberaller, Trump'ın atadığı yargıcın maske görevini kaldırmasının ardından isyan etti" şeklinde manşet atarken, CNN ise yargıcın kararını "ani gelişme" şeklinde değerlendirdi.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda da kullanıcılar, Kovid-19 salgını tamamen bitmeden özellikle uçaklarda maske takılması zorunluluğunun kaldırılmasının "büyük hayal kırıklığı" olduğunu vurguladı. İlgili hava yolu şirketlerini boykot etme çağrıları dile getirildi.

Biletlerini önceden almış bazı yolcular da maske kullanımını kaldıran hava yolu şirketlerinden biletlerin iadesini istedi.

CDC'nin uzatma kararı Federal yargıca takılmıştı

ABD'de uzunca bir süredir Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında tartışmalara neden olan maske takma zorunluluğu, son olarak geçen hafta CDC tarafından 3 Mayıs'a kadar uzatılmış, Cumhuriyetçiler karara tepki göstermişti.

CDC, 13 Nisan'da yaptığı açıklamada, Kovid-19 vakalarında yeniden artış görüldüğünü, bu nedenle hava yolu ulaşımının yanında otobüs, feribot ve metro kullanan yolcuların en az 3 Mayıs'a kadar maske takmasının zorunlu olmaya devam edeceğini bildirmişti.

Florida'nın Tampa şehrindeki Federal Yargıç Kathryn Kimball Mizelle, dün açıkladığı 59 sayfalık kararında, Kovid-19 önlemleri kapsamında hava yolu ve diğer toplu taşıma araçlarında 3 Mayıs'a kadar uzatılan "maske zorunluluğu" kuralının CDC'nin "yetkilerini aştığı" hükmünü vererek iptal etmişti.

Aynı gün ABD'nin 4 büyük hava yolu firması, federal mahkemenin maske zorunluluğunu düzenleyen son kararına uyarak, uçuşlarında uygulanan maske zorunluluğunu kaldırdığını açıklamış, daha sonra diğer hava yolu şirketleri de buna katılmıştı.

Beyaz Saray söz konusu kararı "hayal kırıklığı" olarak nitelerken, Adalet Bakanlığı ve CDC ise federal yargıcın ret kararı hakkında herhangi bir görüş belirtmemişti.

Söz konusu kararla ilgili ABD medyasında çıkan haberlerde, Mizelle'nin eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından göreve getirildiğine dikkat çekilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi New York Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title