Haberler

ABD Başkanı açıkladı! Türkiye'ye uçak satışı yapılacak mı?

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden, Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Toplantısı'nda bir araya geldi. Burada İsveç ve Finlandiya'nın üyelik durumu başta olmak üzere birçok konu masaya yatırıldı. Fakat dikkatleri asıl çeken şey Biden'ın Türkiye ve F-16 uçakları üzerine yaptığı açıklama oldu.

Türkiye, F-16 alıyor mu? Biden satmaktan yana!

ABD, geçtiğimiz yıllarda birçok sebep ve bahane göstererek Türkiye'ye F-35 satılmasının önüne geçti. Bununla da kalmayarak çeşitli savunma sanayii ambargoları uyguladı. Fakat son dönemde iki ülke arasındaki iletişim kanalları tekrar açılmış gibi duruyor.

Bugün düzenlenen NATO Liderler Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye tarafından satın alınmak istenen F-16 savaş uçaklarının satışına sıcak baktığını söyledi. Hatta döndüğü zaman kongrede bu konu ile bizzat ilgileneceğini belirtti.

Havan taşıyan SİHA, TSK envanterine girdi!

ABD, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini almasını bahane göstererek kendisi için bir güvenlik açığı oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle 6 adet teslim töreni yapılmış F-35'e pilot uçuş eğitimi devam ederken el koydu ve satışını iptal etti.

Fakat bu kararın arkasında yer alan sebebin aslında Yunanistan ve İsrail devletleri adına düzenlenen lobi çalışmaları olduğu düşünülüyor. Zira Türkiye, savunma sanayii alanında giderek bağımsız bir hale geldiği için Ege ve Akdeniz'deki dengeleri lehine değiştiriyordu.

Bu da bölgedeki müttefiklerine 50 yıldır kendi belirlediği dengeyi uygulatan ABD'nin istemediği bir durum olduğu için asında F-35 satışını engelleyerek Türkiye'nin hava gücü olarak istediği seviyeyi geçmeyeceğinden emin oldu.

Fakat özellikle Rus tehdidi nedeniyle Anadolu'dan Balkanlara, İskandinav yarımadasına kadar NATO'nun gücünün artırılması gerekiyor. Bu nedenle Türkiye'ye de F-35 olmasa da F-16 verilmesine ve mevcutların blok 70 seviyesine güncellenmesine artık bir zaruret olarak bakıyorlar. Dolayısıyla ABD Başkanı, ülkesine döndüğünde bu konu ile bizzat ilgileneceğini söyledi.

Bu sayede Türkiye'de kısmi olarak istediğini almış olacak. Hürjet ve Milli Muharip Uçak projeleri seri üretim aşamasına gelene kadar, alınan ve blok 70 seviyesine yükseltilen F-16'lar bir anlamda Hava Kuvvetleri için can suyu olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Kaynak: Shiftdelete / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title