Haberler

    AB'de yönetim kurullarına kadın kotası geliyor

    Güncelleme:

    AB'deki büyük şirketlerin yönetim kurullarına kadın kotası getiren "dönüm noktası" niteliğindeki mevzuat, Avrupa Parlamentosunda kabul edildi.

    AB'deki büyük şirketlerin yönetim kurullarına kadın kotası getiren "dönüm noktası" niteliğindeki mevzuat, Avrupa Parlamentosunda kabul edildi.Avrupa Parlamentosu (AP) AB ülkelerindeki büyük şirketlerin yönetim kurullarında kadın sayısını arttırmayı amaçlayan "dönüm noktası" niteliğindeki mevzuatı Salı günü kabul etti. AP üyeleri Strazburg'daki oturumda, 10 yıl süren müzakerelerin ardından uzun zamandır beklenen tedbirleri onayladı. Yeni kurallar, Temmuz 2026'ya kadar halka açık şirketlerdeki icracı olmayan yönetici pozisyonlarının en az yüzde 40'ının ya da tüm yönetici pozisyonlarının üçte birinin kadınlar tarafından doldurulmasını hedefliyor. AB'nin yürütme organı olan AB Komisyonu yaptığı açıklamada "Bu uzun zamandır beklenen ve toplumsal cinsiyet eşitliğinde bir atılım olarak kutlanması gereken bir andır. Artık borsada işlem gören şirketlerin yönetim kurullarındaki cam tavanı kıracak bir AB yasasına sahip olacağız" ifadelerine yer verdi.

    Kadın yönetim kurulu üyesi oranı yüzde 30

    AB'ye üye 27 ülkede, ortalama olarak şirketlerdeki yönetim kurulu üyelerinin sadece yüzde 30'unu kadınlar oluşturuyor. Ancak bu rakam üye ülkeler arasında ciddi farklılıklar gösteriyor, Fransa'da yüzde 45 iken Kıbrıs'ta yüzde sekize kadar iniyor.

    Halihazırda Avrupa'daki en büyük şirketlerin 10'da birinden daha azının tepe yöneticisi kadın. Yeni düzenlemeler uyarınca AB üye ülkeleri hedeflere ulaşamayan şirketlere para cezaları ya da kamuoyunda isimlerinin duyurulması gibi "etkili" cezalar uygulayabilecek.

    Düzenlemeye göre borsaya kayıtlı şirketler, cinsiyet dengesine dair raporları her yıl güncelleyecek, çalışan sayısı 250'den az olan şirketler düzenlemeden muaf tutulacak. Düzenlemede seçim prosedürlerinde liyakatın temel kriter olmaya devam etmesi gerektiğine de vurgu yapıldı. Yeni düzenlemenin öncülüğünü yapan Avusturyalı AP üyesi Evelyn Regner, "Nihayet kadınlara üst düzey kurumsal pozisyonlarda yer almaları için adil bir şans veriyoruz.

    Kadınların tepe noktalara gelmelerinin önündeki başlıca engellerden birini, gayrı resmi erkek ağlarını ortadan kaldırıyoruz. Bundan böyle yetkinlik daha önemli olacak" dedi.

    AFP / SSB, BK

    Kaynak: Deutsche Welle / Güncel

    Avrupa Birliği Strazburg Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title