Haberler

Aa'nın "15 Temmuz Milli Iradenin Yükselişi" Sergisi

Anadolu Ajansının (AA) Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde açtığı "15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi" sergisini gezenler, sergideki fotoğraf kareleriyle darbe girişimini ve buna karşı verilen kahramanlık destanını bir kez daha hissettiklerini vurguladı.

Anadolu Ajansının (AA) Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde açtığı "15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi" sergisini gezenler, sergideki fotoğraf kareleriyle darbe girişimini ve buna karşı verilen kahramanlık destanını bir kez daha hissettiklerini vurguladı.

ABD ziyareti sırasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından Washington Büyükelçiliğinde açılan AA'nın "15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi" başlıklı fotoğraf sergisi, konuklardan büyük ilgi gördü.

Fotoğraf sergisiyle ilgili görüşlerini AA muhabirine anlatan konuklar, 15 Temmuz'daki darbe girişimini ve buna karşı gösterilen kahramanlık destanının heyecanını bir kez daha hissettiklerini ifade etti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ABD Başkanı Mustafa Tuncer, Cumhuriyet'in 93. kuruluş yıl dönümünde AA'nın sergisinin çok anlamlı olduğunu belirterek sergideki fotoğraflara bakınca 15 Temmuz gecesi Türkiye'nin ne kadar büyük bir tehlike atlattığının daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Ömer Halisdemir'in fotoğrafı

Tuncer, "Özellikle Ömer Halisdemir'in fotoğrafına bakınca, 15 Temmuz'da yaşanan kahramanlık mücadelesini, memleketimizden binlerce kilometre uzakta bir kez daha hissettik." ifadelerini kullandı.

"15 Temmuz gecesi kalbimiz Türkiye'de çarparken orada kahramanlık destanı yazan tüm kardeşlerimize dualarımızla destek olduk. AA'nın sergisi ile 15 Temmuz heyecanını bir kez daha yaşamış olduk." diyen Tuncer, darbe girişiminin olduğu gece Türkiye'de yaşananları büyük oranda AA'nın geçtiği haberler üzerinden takip ettiklerini de sözlerine ekledi.

Amerika Diyanet Merkezi Başkanı Yaşar Çolak da ABD'de böylesine değerli ve önemli fotoğrafların yer aldığı bir sergiyi görmekten çok mutlu olduklarını belirtti.

"15 Temmuz milletimiz için bir dönüm noktasıdır"

Türk milletinin tarihinde birçok dönüm noktası bulunduğunu ve 15 Temmuz'un da milletin özgürlüğüne, iradesine, demokrasisine, meclisine, maddi ve manevi değerlerine sahip çıktığı bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Çolak, "Bu kahramanlık örneğini kaydedip tarihe mal etmek önemlidir. Bu anlamda AA'nın sergisini son derece önemli bir hizmet ve tarihe not düşmek olarak görüyorum." diye konuştu.

"ABD'de böyle bir sergiyi açmak çok özel bir anlam taşıyor"

Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Güzel de çalışmanın çok değerli olduğunu kaydederek "Bombalanmış Meclis'in fotoğrafını gördüğümde gözyaşlarıma hakim olamadım. ABD'de böyle bir sergiyi açmak çok özel bir anlam taşıyor." dedi.

Güzel, "Bazı Amerikalılar darbe girişiminin senaryo olduğunu savunuyorlardı. Amerikalılara 15 Temmuz'u anlatmanızın iki yolu var: Biri, onlarla yakın ilişkilere girip onları ikna etmeniz, ikincisi de görsel olarak onlara ne olduğunu göstermeniz. İşte bu sergi onu yapıyor." ifadelerini kullandı.

Sergide yer alan karelerin, ABD'nin farklı yerlerinde Amerikalılara gösterilmesi gerektiğini dile getiren Güzel, "Şurada, tankın önüne yatmış bir adamın fotoğrafı var. Bundan daha gerçek ne olabilir? O adam halen Türkiye'de yaşıyor. Gerçek tam da budur." diye konuştu.

"Sergi, Amerikan toplumuna darbenin iç yüzünü anlatıyor"

TASC Yönetim Kurulu Üyesi Halil Mutlu da bu sergiyi böyle bir günde açtığı için AA'ya teşekkür ederek "Amerikan toplumuna darbenin iç yüzünü anlatabilmek için yapılmış olan bu sergiyi gerçekleştirenleri tebrik ediyorum." dedi.

Georgetown Üniversitesinde ekonomi ve matematik bölümlerinde okuyan Zeynep Çelik, uzun yıllardır ABD'de yaşadığını ancak hemen her yaz Türkiye'ye gittiklerini anlatarak Türkiye ile gönül bağının her zaman çok güçlü olduğunu kaydetti.

"Tanık olmadığım şeyleri sergide adeta hissettim"

Bu yaz erken döndükleri için 15 Temmuz olaylarına tanıklık etmediğini kaydeden Çelik, AA'nın sergisi vesilesiyle tanık olamadığı şeyleri adeta hissettiğini belirtti. Görsel gücü sebebiyle bazen sözcüklerle anlatılamayacak konuların tek bir fotoğraf karesiyle anlatılabildiğini vurgulayan Çelik, serginin etkisini Amerikalılar üzerinde de gözlemlediğini ifade etti.

Çelik, "Ben bu fotoğraflara bakınca orada şehit olan veya yaralanan insanların yüzünde korku olmadığını görüyorum, insanlar gülüyor." dedi.

ABD'ye bir seneliğine gelen Serdar Çalışkan da Türk milletinin bir kez daha böyle bir darbe girişimini yaşamamasını temenni ederek sergideki fotoğrafların çok etkileyici olduğunu dile getirdi.

Serginin kurdelesini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Komisyon Başkanvekili AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan ve MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu tarafından kesilmişti.

Bakan Bozdağ, darbe girişimi ve sonrasında yaşananları aktaran yaklaşık 20 fotoğrafı tek tek inceleyerek Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek isteyen cuntacı general Semih Terzi'yi vurarak darbenin önlenmesinde önemli rol oynayan şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in fotoğrafına büyük ilgi göstermişti.

Sergide dağıtılan, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin kronolojisini ve darbe girişimi sonrası tepkileri ele alan AA'nın "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" kitabı ve broşürleri de büyük ilgi görmüştü.

Kaynak: AA / Güncel

Bekir Bozdağ Washington Türkiye Politika Güncel Haberler

title