Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, rahatsızlığı nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye geçmiş olsun dileğinde bulundular.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, rahatsızlığı nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye geçmiş olsun dileğinde bulundular.

(10.08-14.32)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bloomberg'in Londra merkezinde iş dünyası temsilcilerine hitap etti. Davutoğlu'nun konuşmasının satır başları şunlar:

-"Reform gündemimizi yoğunlaştırdık ve bu reform gündemiyle ilgili ilişkilerimizi de sıklaştırıyoruz. Bu reform gündemimizde neler var? Burada bir aksiyon planı var, bir kalite bazlı global şartlara uyumu, dinamizmi, rekabetçiliği içeren, bizim ekonomimizin bu yönlerini artırmayı hedefleyen, belli sektörlere dair reformu içeren bir paket. Üç boyutu var bunun bir tanesi sektörel dönüşüm, ikincisi yapısal-makro reformlar, üçüncüsü ise AB üyelik süreci ve AB reform gündemi"

- "Geride bıraktığımız iki seçime ve etrafımızı çevreleyen istikrarsızlığa, DEAŞ ve PKK'nın saldırılarına rağmen ekonomimiz büyümeye devam etti ve bu belirsizliklerin arasında da üçüncü nokta olarak ekonomimiz yüzde 4'lük bir büyüme sağladı. Bu diğer ekonomilere göre yüksek bir oran"

- "Eğer Kıbrıs sorunu bu yıl içinde çözülebilirse yıl sonuna doğru gerçekten yeni bir dönem başlamış olacaktır AB-Türkiye ilişkilerinde. Aynı zamanda bu dönemde vize serbestisi konusu ve politikaları, AB'ye Schengen vizesi konusu da görüşmeler dahilinde. Böylece biz Türkiye ile AB pazarları arasında sadece emtialar için değil, iş adamları ve girişimciler için de serbest dolaşımı sağlayabileceğiz"

(14.58-15.12-15.25) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- CHP'nin 35. Olağan Kurultayı'nın ikinci gününde, Parti Meclisi (PM) seçim sonuçları yaklaşık 6 saat süren sayım ve döküm işleminin sonunda açıklandı. Seçimlerde en fazla oyu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke 691'le alırken, Böke'yi 603 oyla eski milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanlarından Erdal Aksünger, 595 oyla Mersin Milletvekili Fikri Sağlar izledi. MYK üyelerinden Gürsel Tekin 245 oyla 86'ncı, Faik Öztrak 259 oyla 77'nci, Enis Berberoğlu 241 oyla 90'ıncı, Seyhan Erdoğdu 217 oyla 97'nci, Nihat Matkap 277 oyla 67'nci sırada yer almaları nedeniyle liste dışında kalan isimler oldu. "Örgüt Anahtar Listesi" adı altında delegeye sunulan ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun olduğu belirtilen liste dışından 23 isim PM'ye girmeyi başardı. PM ve YDK üyelerin seçiminin yapıldığı kurultayın ikinci günü, 19 saatlik çalışmanın ardından tamamlandı.

(06.26)

3- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, partisinin hafta sonu gerçekleştirilen 35. Olağan Kurultayı'ndaki konuşmasında sarf ettiği "diktatör bozuntusu" ifadeleri nedeniyle "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçundan soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kılıçdaroğlu hakkında 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı, ayrıca "Cumhurbaşkanına hakaret"ten suç duyurusunda bulundu.

(10.31-14.04-15.33)

4- Şırnak'ın İdil ilçesindeki terör örgütü PKK mensuplarınca gerçekleştirilen saldırıda yaralanan 7 polis memurundan 3'ü şehit oldu.

(07.23)

5- Kilis'te okulda patlama

Kilis'te, Eyüp Gökçeimam Ortaokulu'nun bahçesinde meydana gelen patlamada 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

(10.26-11.20) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Kilis Valiliği, patlamanın Suriye'den geldiği tahmin edilen roket mermisinden kaynaklandığını açıkladı.

(12.18)

Patlamaya neden olan ve Suriye'den geldiği tespit edilen roketlerin çıkış noktasının belirlenerek hedefin misliyle mukabele edilip etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

(13.14)

6- Van'ın İpekyolu ilçesinde rögar kapağı altına yerleştirilen ve zırhlı aracın geçişi sırasında infilak ettirilen el yapımı patlayıcının yol açtığı tahribat, gün ağarınca ortaya çıktı. Patlamanın şiddetiyle 20 evde hasar meydana geldi.

(12.41) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Erzincan merkezli 8 ilde düzenlenen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda 8 kişi gözaltına alındı.

(11.40)

8- Bulgaristan Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı'nın, Svilengrad ilçesinde yaşanan su baskını sonucu kapatılması nedeniyle Kapıkule'de 9 kilometrelik tır kuyruğu oluştu. Tunca ve Meriç nehirlerindeki debi artışı sürüyor. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı'nın da bulunduğu Sarayiçi adası sularla kaplandı

(11.24-09.46) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- AA Finans'ın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ankete katılan ekonomistler faizlerde değişiklik beklemiyor.

(11.31)

10- Dünya Bankası, Türkiye'nin 2015 için büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 3,2'den yüzde 4,2'ye yükselttiğini açıkladı. Banka, geçen yıl için daha önce Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 5,5'i olarak açıkladığı cari açık tahminini de yüzde 5 olarak değiştirdi.

(14.53)

11- Brent petrolün varil fiyatı, İran'a yönelik ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırılmasının ardından 28 doların altına gerileyerek 2003 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi, aralıkta bir önceki aya göre günlük 211 bin varil azalarak, 32 milyon 180 bin varile indi.

(11.33-13.56)

12- ABD Georgetown Üniversitesinden siyasi analist ve araştırmacı Makram Rabah, AA için kaleme aldığı görüş yazısında, Suriye'de Esed rejiminin, "açlığa mahküm etmeyi" bir silah ve savaş taktiği olarak kullanmasını, tarihi emsallerini ve bunun yol açtığı büyük insani trajediyi değerlendirdi.

(15.15) (Görüş)

13- Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı'nda karşı saldırıya geçen muhalifler, kuzeydeki bazı köy ve tepelerde kontrolü sağladı.

(13.46)

14- Suriye İnsan Hakları Örgütü, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin kuruluşundan bu yana kontrolündeki bölgelerde sivillere karşı hak ihlallerine ilişkin rapor yayımladı. Rapora göre, PYD güçleri, kadın ve çocukların da olduğu en az bin 651 kişiyi keyfen tutukladı. 42 kadın ve 51 çocuğu öldüren PYD'nin askeri kanadı YPG, bin 876 çocuğu zorla askere aldı. Toplam 24 basın mensubunu keyfen tutuklayan PYD, araç gereçlerine el koyarak, evlerine ateş açtı. PYD, Arap ve Türkmen köylerini yerle bir ederek, aileleri göçe zorladı.1

(15.43)

15- Nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Tahran yönetimine uygulanan petrol, doğalgaz, bankacılık, finans, havacılık ve deniz taşımacılığı alanlarındaki yaptırımlar kaldırılırken, İran'ın yurtdışındaki yaklaşık 100 milyar dolarlık varlığı da serbest bırakılacak. Bunun yanı sıra İran'ın uluslararası piyasalara özellikle Batı ülkelerine petrol ihracatının da önü açıldı.

(11.42)

16- İran, nükleer anlaşmayla ilgili yaptırımların kaldırılmasının ardından, ABD'nin İran'ın balistik füze programına katkı yaptıkları gerekçesiyle bazı şirket ve şahıslara yeni yaptırım kararı almasına tepki gösterdi.

(13.30)

17- Rusya Devlet Duması Başkanı Sergey Narışkin, Rus parlamenterlerin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) kış oturumuna katılmayacağını bildirdi.

(15.34)

18- ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri için Demokrat Parti adına yarışan Hillary Clinton, Bernie Senders ve Martin O'Malley 1 Şubat'ta Iowa'da başlayacak ön seçimler öncesinde son kez kozlarını canlı yayında paylaştı.

(07.15)

19- Afganistan, Pakistan, Çin ve ABD'den yetkililer, Afgan hükümeti ve Taliban arasında barış görüşmelerinin başlaması için "yol haritası" belirlemek üzere ikinci kez bir araya geldi.

(11.35)

20- Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın avlusuna son 7 yılda yaklaşık 54 bin 247 İsraillinin zorla girdiği bildirildi.

(14.35) (Grafikli)

21- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenen Beşiktaş-Mersin İdmanyurdu maçıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dünyanın hiçbir yerinde futbol müsabakaları meteorolojik raporlara göre planlanmamakta veya maçların başlangıç saati beklenen yağış nedeniyle müsabakadan bir gün önce değiştirilmemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

(12.25)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Davutoğlu Devlet Bahçeli Suriye Politika Güncel Haberler

title