Haberler

4. Ulusal Kristalografi Toplantısı

Güncelleme:

Diyarbakır Valiliği, DÜBTAM, Türk Kristalografi Derneği ve Bruker Firmasının katkılarıyla 4. Ulusal Kristalografi Toplantısı gerçekleşti.

2014 yılı Birleşmiş Milletler tarafından UNESCO birimince Dünya Kristalografi yılı olarak ilan edilmesi kapsamında Dünya'nın her ülkesinde yılın anlam ve önemini vurgulayan çalışmalar gerçekleştirildi.

Bu amaç doğrultusunda Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi, DÜBTAM, Türk Kristalografi Derneği ve Bruker Firmasının katkılarıyla gerçekleşen Uluslararası Katılımlı 4. Ulusal Kristalografi Toplantısı kongre merkezinde gerçekleşti.

Kongrenin açılış töreninde, Toplantı başkanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Çelik'in açılış konuşmasından sonra, DÜBTAM müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel böyle kongrelerin üniversitemizde olmasının önemine vurgu yaparak, DÜBTAM hakkında kısa bilgi verdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici de bu yılın kristalografi yılı olduğunu vurgulayarak Dicle Üniversite hakkında konuklara kısa bir bilgi verdi.

Toplantı bünyesinde Moleküler Yapı, Moleküler Etkileşme ve Kimyasal Özellikler, Kristalografik ve Kimyasal Hesaplamalar, Makro moleküler Kristalografi, X-Işını Toz Kırınımı Uygulamaları, Kristal Mühendisliği ve Supramoleküler Yapılar, Mineral ve İnorganik Kristalografi, Malzeme Bilimi ve SAXS, Nano Kristalografi konularında çalışan alanında uzman 200' ü aşkın araştırmacı yer aldı.

Türkiye'nin hemen hemen tüm üniversitelerinden katılımın olduğu kongrede, Kuzey Afrika Kristalografi Birliği Üyesi aynı zamanda Fas Kristalografi Derneği Başkanı Prof. Dr. Abdelmalek Thalal, İsveç Stokholm Üniversitesi'den Prof. Dr. Lars Eriksson, İtalya Trento Üniversitesi'nden Prof. Dr. Paolo Scardi ve Cristy L. A. Ricardo ile çeşitli ülkelerin üniversitelerinden birçok bilim insanı toplantıya katılarak bilgilerini paylaştı.

Toplantı etkinliklerine "Residual Stress And Texture Analysis By X-Ray Diffraction" çalıştayı ile başladı ve Bruker Firması ve Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜBTAM) tarafından desteklendi.

Ayrıca kongre kapsamında kristalografinin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Paolo Scardi, Cristy L. A. Ricardo, Dr. Kurt Erlacher ve Dr. Hugues Guerault sunumlar gerçekleştirdi. Kongrenin ikinci gününde ise DÜBTAM'da bulunan X-Ray difraktometresinde Bruker Firması tarafından uygulamalı dersler verildi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Valiliği Birleşmiş Milletler Dicle Üniversitesi Ömer Çelik Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title