Haberler

4,5g Imt- Advance Hizmetlerinin Sunulmaya Başlaması

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Murat Şeker, ULAK Projesini antrenman yapan, ısınan, çalışan ama sürekli yedek kulübesinde bekleyen bir futbolcuya benzettiğini belirterek, operatörlere hitaben "Lütfen bize şans verin, lütfen ULAK'ı canlı şebekelerin içinde kullanalım" dedi.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Murat Şeker, ULAK Projesini antrenman yapan, ısınan, çalışan ama sürekli yedek kulübesinde bekleyen bir futbolcuya benzettiğini belirterek, operatörlere hitaben "Lütfen bize şans verin, lütfen ULAK'ı canlı şebekelerin içinde kullanalım" dedi.

Şeker, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 4,5G IMT- Advance hizmetlerinin sunulmaya başlaması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 3 yıldır iş ortakları ile birlikte üzerinde çalıştıkları ULAK Projesinin geldiği aşama ile ilgili bilgi verdi.

ULAK Projesi kapsamında yerli bir baz istasyonu geliştirdiklerini aktaran Şeker, prototipleri ürettiklerini, 4,5G standartlarının temel özellikleri diyebilecekleri vasıfların tamamını eklediklerini söyledi.

Şeker, ürettikleri prototipleri operatörlere verdiklerini ve sahada test edildiğini, onlardan gelen geri dönüşümleri alıp ürünlere yansıttıklarını kaydetti.

Sistemlerinin seri üretime geçmeye hazır olduğunu vurgulayan Şeker, "Artık burada operatörlerimizin desteklerini, seri üretime geçmek için siparişlerini bekliyoruz" dedi.

Şeker, geliştirdikleri ürünlerle sadece Türkiye'nin ihtiyaçlarını düşünmediklerini, küresel bir oyuncu olmak istediklerini dile getirdi.

ULAK Projesini sürekli antrenman yapan, sürekli ısınan, sürekli çalışan ama sürekli yedek kulübesinde bekleyen bir futbolcuya benzettiğini aktaran Şeker, operatörlere hitaben "Lütfen bize şans verin, lütfen ULAK'ı canlı şebekelerin içinde kullanalım" dedi.

Akdemir: "Son 10 yılda altyapıya 20 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık"

Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir ise teknoloji nötr olarak başlayan ve BTK'nın elindeki tüm frekansları sektörün kullanımına açmasıyla çok önemli dönüşüm yaşandığını belirterek, devletin de önemli kazanç elde ettiğini, ihalede yer alan frekanslar için operatörlerin taahhüt ettiği 3,35 milyar avronun ötesinde Türkiye ekonomisine getireceği katkının çok daha fazla olacağını kaydetti.

Akdemir, Türk Telekom'un Türkiye genelindeki 4,5G uyumlu baz istasyonlarının yaklaşık yüzde 70'inin fiber bağlantısına sahip olduğunu ifade ederek, bu oranın Avrupa'da yüzde 20 seviyesinde olduğunu söyledi.

Son 10 yılda altyapıya 20 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını anlatan Akdemir, şunları dile getirdi:

"Tüm bunların sonucunda bugün Türkiye'nin 81 ilinde 213 bin kilometreye ulaşan fiber altyapımızla Türkiye'deki hanelerin yüzde 62'sine ulaşıyoruz. Aselsan ve Netaş'la iş birliği yaparak Türkiye'nin ilk yerli baz istasyonu olan ULAK'ı geliştiren ve üreten konsorsiyumda yer alıyoruz. Tasarım aşamasından geliştirmeye kadar tüm süreçlerinde rol aldığımız ULAK projesinde ilk siparişi veren operatör olmaktan kıvanç duyduğumuz gibi diğer operatörlerin de bu milli projeyi bu denli sahiplenmesi ve ön siparişlerini geçmeleri bizi çok sevindirdi. Türkiye'de teknoloji üretme ve geliştirme vizyonumuzdan hareketle Nokia ile anlaştık. Bu anlaşmayla baz istasyonlarının beyni olarak kabul edilen baseband ekipmanları artık Çorlu'daki fabrikada üretilecek. Türk Telekom olarak, başta kendi altyapımızda kullanmak üzere Türkiye'de milli teknolojinin geliştirilmesini ve üretimini desteklemeye yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kendi milli yazılımlarımızı üretmeyi ve Türkiye'yi bir teknoloji ihraç merkezi haline dönüştürmeyi de son derece önemsiyoruz. Bu vizyon eşliğinde, uluslararası konsorsiyumlarda yer alarak 5G yazılımları üreten ilk Türk şirketi olduk."

Akdemir, bu yatırımların yalnızca Türkiye'nin 2023 yılı ekonomik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmakla kalmayıp, sosyo-ekonomik bir dönüşümü de beraberinde getirerek vatandaşları "dijital vatandaş" haline dönüştüreceğini vurguladı.

Öğüt: "500 bin vatandaşa 4,5G'yi anlattık"

Vodafone Türkiye Üst Yönecisi (CEO) Gökhan Öğüt de Vodafone Türkiye olarak, çok hummalı bir dönemin ardından dün gece saat 12 itibarıyla başarılı bir şekilde 4,5G'ye geçmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "4bucakG" TIR'larının 4 bin kilometreye yakın yol kat ettiğini, 500 bine yakın vatandaşa 4,5G'yi anlattığını kaydetti.

Öğüt, 4,5G'nin, sadece sektör ve Türkiye için değil, şirketleri için de çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"2006 yılında Türkiye'nin ikinci en büyük uluslararası doğrudan yatırımı olarak hayatımıza başlamıştık. 4,5G ise bizim satın almadan sonraki ikinci en büyük yatırımımız. 4,5G'yi hayata geçirebilmek için son 2 yılda ihale bedeli dahil olmak üzere 5 milyar liralık yatırım yaptık. Bu yatırımı sadece Türkiye'ye olan güvenimizi bir kez daha kanıtlamak için değil, Türkiye için olan hayallerimizi de göstermek için yaptık. Bizim hayalimiz Türkiye'nin Dijital Dönüşüm'de bir an önce dünya çapında bir noktaya gelebilmesidir. 4,5G lansmanı da bu Dijital Dönüşüm yolculuğunda, 5G'ye giden Gigabit Toplumu yolculuğunda en önemli adımlardan biri. Vodafone olarak, bir an önce Türkiye'deki her bireyin, her kurumun ve her nesnenin çok yüksek hızlarda internete bağlanabilmesini istiyoruz. Bu nedenle, stratejimizi '4bucakG' olarak belirledik. Tam 7 bin ayrı çekim noktasında 4,5G hizmetini vermeye başladık."

"Türkiye'nin data trafiğinin yüzde 20'si LTE networkü üzerinde"

Tukcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise dün arkadaşları ile konuştuğunu, yaptıkları çalışmalar kapsamında 790 bin kilometre kat ettiklerini, 1 milyon saat emek harcadıklarını, 3 bin 200 metre rakıma çıktıklarını, eksi 30 derecede çalıştıklarını ve Türkiye'nin dört bir yanına 4,5G teknolojisi ulaştırdıklarını söyledi.

Türkiye'nin 81 ilinin 970 ilçesinde dün akşam itibarıyla 4,5G'nin hayata geçtiği bilgisini veren Terzioğlu, aralarında ilk 1 milyon müşterilerinin ne zaman 4,5G'ye bağlanır diye tahminde bulunduklarını belirterek, "En yakın arkadaşımız sabah 6-7 civarı diyordu. Gece 00.03'te 1,1 milyon müşterimiz 4,5G'yi kullanmaya başladı" şeklinde konuştu.

Terzioğlu, bu sabah 2 milyonlu rakamlara yaklaştıklarını, Türkiye'nin data trafiğinin yüzde 20'sinin LTE networkü üzerinde olduğunu dile getirdi.

Bu sektörün yaptığı yatırımları başka hiç bir sektörün yapmadığına dikkati çeken Terzioğlu, geçen sene 8,5 milyar lira yatırım yaptıklarını, gelecek dönemde de yapmaya devam edeceklerini, 2018'in sonuna kadar bu alanda yapacakları yatırımın 18 milyar liraya geleceğini ifade etti.

Gelecekte telefon konuşmalarının farklı bir hal alacağına işaret eden Terzioğlu, toplantıda katılımcılara ilk Enriched Volte teknolojisi ile kısa bir telefon görüşmesi uygulamasını gösterdi.

Terzioğlu, daha sonra Erzincan'ın Ilıç İlçesi Konukçu Köyü muhtarı ile görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Kaan Terzioğlu Aselsan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title