Haberler

14 Öğrenci İstiklal Marşı'nı En Güzel Okumak İçin Yarıştı

Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un ölümünün 78. yıldönümü anılırken, İstiklal Marşı'nın kabulünün de 93. yıl dönümü Nazilli'de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı.

12 Mart tarihinde yapılacak olan anma törenlerine hazırlanan ilçede Nazilli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından Nazilli Belediyesi Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda düzenlenen 'İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma Yarışması' büyük çekişmeye sahne oldu. İlçedeki liselerden yarışmaya katılan 14 liselinin yarışmasında Nazilli Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Aslıtürk Çallı birinci oldu.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Ercan, Şube Müdürü Sezai Selçuk, ilçedeki okulların müdürleri ve çok sayıda öğretmenin katıldığı yarışmada açılış konuşmasını Nazilli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Abdulkadir Ceyhan yaptı. Ceyhan;

“Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar ve abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmesi, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve milli şuuru ayakta tutabilmek için bunları hatırlamak gerekir. Bu programı İstiklal Marşımızın yazıldığı dönemin şartlarını anlama ve hafızalarımızı tazelemenin yanı sıra öğrencilerimizin Türk dilini doğru, etkili ve kurallarına uygun olarak konuşmaya özendirmek, geçmiş ile gelecek arasında tarihi, milli ve manevi köprü kurabilmelerini, vatan, millet, bayrak sevgisini geliştirmelerini sağlamak amacıyla düzenledik.”

‘İSTİKLAL MARŞI, BİZİM UMUT PINARIMIZDIR’

İstiklal Marşı’ndaki yüce duyguların ve eşsiz anlatımın dayandığı temelleri, Akif’in de içinde olduğu, Milli Mücadele’nin olağanüstü koşullarında ve hiç kuşkusuz büyük şairin taşıdığı yüksek ruhta, vatanperverlikte, ulus ve insanlık onuruna düşkünlüğünde, ayrıca sanat gücünde aramalıdır diyen Ceyhan;

“Mehmet Akif; edebiyatçı, şair, eğitimci, gazeteci, veteriner-hekim olma özellikleri ile çok yönlü kişiliğine bir de milletvekilliğini eklemiş, böylece toplumsal verimliliğini ve topluma katkılarını üst düzeye çıkarmış, etkileri kendi çağım aşarak günümüze ulaşmış bir Türk aydınıdır. Merhum Akif’i hakkıyla anmak ona minnet borcunu ödemeyi gerektirir. Bu borcu ise onu okuyarak, anlayarak onu hissederek ancak ödeyebiliriz. Onun kaleme aldığı İstiklal Marşı da, milletiyle olan bu kutsal bağın en güzel dizeleridir. Bu nedenle İstiklal Marşı, bizim umut pınarımızdır, milletimizin şanlı destanıdır. Bugün, Türk İnsanının, İstiklal Marşı’na daha sıkı sarılmasına, daha gür bir sesle okumasına ihtiyacı vardır” dedi.

‘YENİDEN DOĞUŞUNUN, ŞAHLANIŞININ DESTANIDIR’

İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Ercan ise konuşmasında Milli Marşımız ve bayrağımızın öneminden söz ederek, "Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle adeta ölümsüzleşen, atalarımızın bağımsızlık destanı olan İstiklal Marşımızdır. İstiklal Marşı; parçalanmış, darmadağın edilmiş, yok olmak üzere olan bir milletin, yeniden doğuşunun, şahlanışının destanıdır. Mehmet Akif; İstiklal Marşını Türk Milletine armağan etmiş ve Milli Şair, Vatan Şairi mevkiine yükselmiştir" dedi.

JURİ DERECEYE GİRENLERİ GÜÇLÜKLE BELİRLEDİ

Konuşmaların ardından sırasıyla Nazilli Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Aslıtürk Çallı, Nazilli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Ersöz Batuhan Pekel, Fen Lisesi öğrencisi Bahar Çoban, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencisi Muhammet Irgat, Özel Hatem Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi Huriye Eşsiz, Nazilli Özel Fatih Sultan Lisesi öğrencisi Alperen Başal, 50. Yıl Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi Dilara Kıldacı, Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Tunahan Süsleyen, Menderes Anadolu Lisesi öğrencisi Alper Menemenlioğlu, Nahit Menteşe Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencisi Deniz Karakurt, Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi Hediye Ok, Anadolu Lisesi öğrencisi Nergis Soyfidan, Nazilli Lisesi öğrencisi Ezgi Uğurlu ve Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Hakan Yaz fon müziği eşliğinde İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını okudu. 14 öğrencinin başarılı performansı jüri üyelerinin zorlanmasına neden olurken, 5 dakika izin istenen hesaplama arası 15 dakika sürdü. Değerlendirme sonunda dereceye giren öğrencilerin puanlarının birbirine çok yakın olduğu açıklanırken, yarışmada tüm katılımcı öğrencilere sertifika verildi.

12 MART’TA ÖDÜLLERİNİ ALACAKLAR

Yarışmada birinci olan öğrencinin 12 Mart tarihinde yapılacak olan anma töreninde İstiklal Marşı’nı okuyacağı ve dereceye giren öğrencilerin ödüllerini o tarihte alacağı belirtildi. 13 liselinin katıldığı yarışmada birinciliği Nazilli Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Aslıtürk Çallı, ikinciliği Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencisi Muhammed Irgat alırken, 3.'lüğü ise Nazilli Lisesi öğrencisi Ezgi Uğurlu elde etti. Dereceye girenlerden Muhammet Irgat geçen yıl ise aynı yarışmada üçüncü olmuştu.

ÜMİT ÖZMEN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Nazilli Ceyhan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title