10 Yılda 4 Bin Eserin Türkiye'ye İadesi Sağlandı
Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) İzmir'in Çeşme İlçesi'nde düzenlenen 'Dünya Mirası Alanlarında Turizm.
Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) İzmir'in Çeşme İlçesi'nde düzenlenen 'Dünya Mirası Alanlarında Turizm: Zorluklar ve Fırsatlar' konulu seminerde konuşan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, "Ülkemize 1992-2002 yılları arasında 2 bin 525 eser, 2003-2013 yılları arasında ise 4 bin 114 eserin iadesi sağlandı" dedi.
Çeşme Radisson Blu Resort & Spa Hotel'de başlayan toplantıya UNWTO Genel Sekreteri Taleb Rifai, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü İcra Direktörü Zoltan Somogyi, UNESCO Dünya Mirası Merkezi Direktörü Kishore Rao, Euromed Heritage Bölgesel İzleme ve Destekleme Birimi Hukuk Uzmanı Jean Louis Luxen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Dünya Anıtlar ve Sitler Konseyi ICOMOS'un Onursal Başkanı Graham Brooks ve çok sayıda ülkeden tanınmış turizmciler ile uzmanlar katıldı. Dünya Anıtlar ve Sitler Konseyi ICOMOS'un Onursal Başkanı Graham Brooks ilk oturumun moderatörlüğünü yaptı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Türkiye'nin binlerce yıllık kültürel mirasını koruma çalışmalarına 1869 yılında başladığını ve yıllar içinde gelişen koruma anlayışıyla bugünkü kapsamlı ve çok yönlü mevzuatına ulaşarak kültürel mirası anayasal güvence altına aldığını söyledi. Özaslan, Türkiye'nin 1983 yılında UNESCO'ya katıldığına dikkat çekerek, " Türkiye'nin dünya miras listesine kayıtlı 11 varlığı, 37 de geçici listeye dahil edilmiş varlığı var. Türkiye yeryüzünde 37 ayrı bitki coğrafyası bölgesinden üçünün kesiştiği coğrafya olması nedeniyle dünyanın en önemli üç ekolojik bölgesine sahip" dedi.
LÜKS BİR TÜKETİM DEĞİL
UNWTO Genel Sekreteri Taleb Rıfai turizm ve kültürün lüks bir tüketim değil, insan hakkı olduğunu ifade etti. Rıfai, "Seyehat etmek dinlenmek, öğrenmek, özgürlük ve sağlık hakkı gibi insan hakkı olarak tanınmalı. Seyahat süreci 16'ncı yüzyılda başladı. 21'inci yüzyılda üç alanda devrim oldu. Bunlardan ilki bilişim ve iletişim teknolojileri, ikincisi şehirleşme. Dünya nüfusunun yarısından fazlası artık şehirlerde yaşıyor. Sonuncusu ise seyahat. Geçen yıl 1,5 milyar kişi seyahat etti. Bunlardan 1 milyonu uluslararasıydı. Dünyanın üçüncü en büyük sektörü turizm. Dünyadaki payı yüzde 9. önümüzdeki yıllarda turizmin yüzde 50'siellisi gelişmekte olan destinasyonlara kayacak. Daha iyi yönetim daha çok gelir demek. Bütün idareler birlikte çalışmalı entegre edilmeli. UNESCO yıllardır bunu yapmaya çalışıyor. Kalkınmayı sürdürülebilirlik için görmemezlikten gelemeyiz" dedi.
Litvanya Ekonomi Bakanı Birute Vsaite, turizmin desteklenmesini ve teşvik edilmesi gerektiğini böylece ülkenin gelişmesine katkısı olacağını ve her ülkenin kendi kültürel tarihini korumak zorunda olduğunu söyledi. UNESCO Dünya Mirası Merkezi Direktörü Kishore Rao, kültürel yerlerin korunması, kalitesinin yükseltilmesi ve koordinasyon sağlanması gerektiğini belirtti. UNESCO'nun görevlerinden bahsederek kültürel varlıkların koruma altına alınması gerektiğini ifade etti.
4 BİN 114 ESERİN İADESİ SAĞLANDI
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, dünya miras listesinde Türkiye'den 11 alanın kaydedildiğini, bunlardan 9'unun kültürel, 2'sinin ise karma (kültürel ve doğal) olduğunu vurguladı. Süslü, "Geçici listede ise 37 varlıktan 35'i kültürel ikisi karma. Türkiye'de toplam 11 bin 799 SİT alanı var. Bunlardan 10 bin 918'i arkeolojik, 255'i kentsel, 151'i tarihi, 32'si kentsel arkeolojik, 443'ü ise diğer SİT alanları. Ülkemize 1992-2002 yılları arasında 2 bin 525 eser, 2003-2013 yılları arasında ise 4 bin 114 eserin iadesi sağlandı" dedi. - İzmir / Çeşme