Haberler

1 Göz Odalı Evde 4 Çocuk Büyüttü, Emeklilikten Sonra İlk Kez Ev Sahibi Oldu

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından emekliler için hazırlanan 396 konutun kura çekimi yapıldı.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından emekliler için hazırlanan 396 konutun kura çekimi yapıldı. Kurada kirada oturduğu 1 odalı evinde 4 çocuk büyüten engelli vatandaş Yaşar Bursa, ilk kez ev sahibi olmanın sevincini yaşadı.

Çocukluğunda sağ bacağına yapılan yanlış iğne sonucu yürüme güçlüğü çeken Yaşar Bursa, "Yıllardır ev hayaliyle yaşıyorduk.  2+1 birinci kat kazandık. Kendim de engelli olduğum için Allah gönlüme göre verdi" dedi.

Safranbolu Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan kura çekimine Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Proje Uzmanı Hasan Hüseyin Çelik,  Türkiye Emekliler Derneği Karabük Şube Başkanı Celal Bulut katıldı.

Konutlar hakkında bilgi veren Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Proje Uzmanı Hasan Hüseyin Çelik, "369 emekli vatandaşımızın konut belirleme kurasını yaptık. Emekli vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun. Karabük'te 2004 yılından bu yana müthiş bir çabayla emekli vatandaşlarımız ve alt gelir grubu başta olmak üzere yoğun bir yatırımımız oldu. Yaklaşık olarak şu anda Karabük'te 20 şantiyemizde 4 bin 762 adet konutun yapımı devam ediyor. Bu yaptığımız yatırımın şu ana kadar tamamlanan toplam maliyeti yaklaşık 355 milyon TL gibi bir meblağ. 290 milyon TL gibi bir yatırım da konut anlamında devam ediyor. Bu arada Karabük'te Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak sadece konut yapılmadı. Büfe, camii, hastane, kamu hizmet binaları, ilkokul, kütüphane, pansiyon ve ticaret merkezleri de Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca Karabük halkının hizmetine sunuldu. Bu hizmetler devam ediyor. Burada bugün alt gelir grubunda çektiğimiz kura çekilişini 2015 yılında hak sahibi olarak belirlemiştik. Bugün de onların katlarını belirliyoruz. 2+1 konutlarımızın şu anda çekilişleri tamamlandı. İkinci etap olarak da yatırımlarımız devam edecek. Şu anda inşaat seviyesi yüzde 50 ilerlemiş durumda. İnşaat süreci çok güzel ilerliyor. Kısmet olursa 2018 yılında Ağustos gibi vatandaşlarımız evlerine oturacaklardır" diye konuştu.

ALT GELİR GRUBU OLDUĞU İÇİN FİYATLAR 98 BİN TL İLE 134 BİN TL ARASINDA

Daireler ve ödeme seçenekleri hakkında da bilgi veren  Hasan Hüseyin Çelik, şöyle devam etti:

"Bugün kura çekilişini yaptığımız dairelerimiz şu anda 2+1 niteliğe sahip. Brüt 75 metrekare ile 79 metrekare arasında değişen dairelerimiz 2 tipe ayrılıyor. Zemin + 3 şeklinde katlar projelendirdi. Sayın Başkanımız Mehmet Ergün Turan'ın da talimatlarıyla Toplu Konut İdaresi Başkanlığı bilindiği üzere dikey mimariden yatay mimariye geçti. Kentlerin dokusunu bozmadan, kültürel mirasımıza zarar vermeden oradaki yatay mimariyi şekillendirecek şekilde konutların yapılmasına özen gösterilmeye başlandı. Bu da iyiye bir işaret. Bu konutlar da bu çerçevede zemin + 3 olarak projelendirildi. Fiyatlarımız alt gelir grubu olduğu için biraz daha düşük. 98 bin TL ile 134 bin TL arasında değişiyor. Vatandaşlarımız aldıkları konutları 180 ay ev 240 ay vade gibi bir seçenekle alma imkanlarına sahipler. Örnek vermek gerekirse yüzde 12 peşinat veren bir vatandaşımız 180 ay vade seçeneğini kullanabilecek. Yüzde 20 peşinat yatıran vatandaşımız ise 240 ay gibi bir vadeyi  seçerek konutunu taksitlendirme imkanına sahip. Yani buradaki vatandaşımız kira öder gibi ev sahibi olma imkanına sahip."

TEMEL AMACIMIZ KİRADA OTURAN İNSANLARIN KİRA ÖDER GİBİ KONUT SAHİBİ OLMASI

Çekilişe katılım şartlarında büyük hassasiyet gösterdiklerini söyleyen Çelik, "Tabi konutu olmama şartı var. Bu çok önemli bir konu. Diğer tarafta hane halkı gelirinin 3 bin 200 TL'yi aşmaması gerekir. Diğer bir taraftan eğer vatandaşımız Karabüklü değilse Karabük'te ikamet etmiyorsa son 1 yıldır Karabük'te ikamet ettiğine dair bir belge getirmek zorunda. Bunları neden zorluyoruz? Bazı vatandaşlarımız eleştiriyor ama konutu olmayan insanlara konut vermeyi amaç edindiğimiz için onları daha çok ön plana çıkartan şartlar koyuyoruz. Bu arada alt gelir grubunda temel amacımız kirada oturan insanların kira öder gibi taksitlerle konut sahibi olmasına yönelik çabalardır" dedi.

EMEKLİ MAAŞIYLA ZOR ŞARTLARDA 4 ÇOCUK YETİŞTİRDİM

Çocukluğunda yanlış iğne sonucu sağ bacağı engelli kalan emekli vatandaş Yaşar Bursa, "Yıllardır ev hayaliyle yaşıyorduk. Çekilişimiz oldu ve kazandık. Öncelikle TOKİ Başkanına, Emekliler Cemiyeti Başkanına teşekkür ediyorum. Onların sayesinde huzura kavuşacağız. 2+1 birinci kat kazandık. Kendim de engelli olduğum için Allah gönlüme göre verdi. 2 oğlan 2 kız 4 çocuğum var. Oğlanın biri nasip olursa İzmir'de uzman çavuş olacak. En büyük oğlan da Hattathane'de çalışıyor. Kızlar da üniversitede ve lisede okuyor. Emekli maaşıyla zor şartlarda onları yetiştirmeye çalışıyorum. Engellilik durumu sonradan oldu. Yanlış iğne vurulmasıyla olan bir durum. Damara denk geldi ve bacak zayıf kaldı. Uzun yol yürüyemiyor. Gene de bugünümüze şükür" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Hüseyin Çelik Safranbolu Karabük Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title