Haberler

Gümüşhane'de Ekonomi Ödülleri Töreni Düzenlendi

Güncelleme:

Gümüşhane'de 2011 yılı kurumlar ve gelir vergisi rekortmenlerine İl Defterdarlığı ve GTSO işbirliğinde ödül töreni düzenlendi.

Gümüşhane'de 2011 yılı kurumlar ve gelir vergisi rekortmenlerine İl Defterdarlığı ve Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) işbirliğinde ödül töreni düzenlendi.

Halk Eğitimi Merkezi salonunda düzenlenen törene Vali Dr. Yusuf Mayda, AK Parti Gümüşhane Milletvekilleri Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Feramuz Üstün, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Arslantaş, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, Gümüşhane Defterdarı Mehmet Adil Demirel, GTSO Başkanı İsmail Akçay, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, kamu kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, davetliler ve vergi mükellefleri katıldı.

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda törende yaptığı konuşmada vergi tahsilatı oranında Gümüşhane'nin Türkiye 2.si olduğunu belirterek, bununla devlet ve millet olarak iftihar ettiklerini söyledi.

"BİRİNCİYİ ARADIK BULAMADIK, İNŞALLAH ÖNÜMÜZDEKİ YIL BİZ BİRİNCİ OLACAĞIZ"

"İkinci olunca birincinin kim olduğunu merak ettik. Araştırdık fakat o bilgiye ulaşamadık. Sonra şöyle bir karar verdik: Bir yıl daha merak edelim. Merakımızı önümüzdeki yıl gideceğiz. Nasıl olacak? Birinci olarak tabi ki" sözleri salonda bulunanlar tarafından uzun süre alkışlanan Vali Mayda, "Normal şartlarda kişinin el aleme muhtaç olmadan kişinin kendi geçimini sağlaması bir imtiyazdır, övünülecek durumdur. Sosyal yönden uzun süre ihmale uğrayan ilimiz son zamanlarda özellikle de bu yıl içerisinde kamu hizmetlerine doyacaktır. Verdiğimiz verginin kat kat üzerinde hizmetimizi alıyoruz. Bu artırılarak devam edecek ve inşallah biz Gümüşhane'nin yaşanılabilirlik ve sürdürülebilir gelişme açısından Türkiye'nin önde gelen illerinden birisi olması yönünde devlet-millet işbirliği içerisinde devam ettireceğiz." diye konuştu.

"VERGİLER KARTOPU GİBİ YUVARLANARAK, BÜYÜYEREK TÜM TOPLUMA HİZMETE DÖNÜŞTÜRÜLÜR"

Verginin kamu hizmetlerinin finansmanı için var olduğunu kaydeden Vali Mayda, "Vergiler kartopu gibi yuvarlanarak, büyüyerek tüm topluma hizmete dönüştürülür." dedi.

Millet olmadığı takdirde devlet yoktur, devletin koruması olmayan bir yerde de milletlerin başka bir millet tarafından taciz edilmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Vali Mayda, "Dolayısıyla bu ikisini birbirinden ayrı görmek doğru olmayacaktır." tespitinde bulundu ve şunları söyledi: "Taştan, topraktan geçimini sağlayan sanayici ve işadamımızı tebrik ediyorum. Taşı, toprağı altına, gümüşe, madene çeviriyoruz. Yine ürettiği ürünlerin vergisini zamanında ödeyen esnafımızı tebrik ediyoruz."

"TAAHHÜT ETTİĞİ VERGİNİN HEMEN HEMEN YÜZDE 90'INI ÖDEYEREK TÜRKİYE İKİNCİSİ OLAN GÜMÜŞHANELİLER BU ÜLKENİN DEMİRİDİR, ÇİMENTOSUDUR"

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın ise 'Taahhüt ettiği verginin hemen hemen yüzde 90'ını ödeyerek Türkiye ikincisi olan Gümüşhaneliler bu ülkenin demiridir, çimentosudur' tespitinde bulundu.

Vergi verdikten sonra ne oluyor? sorusunu cevaplandıran Aydın, "Verdiğiniz vergiler ne oluyor? 2002 yılına kadar devletin topladığı vergilerin 86 lirası faize, 14 lirası hizmet oluyordu. Oysa şimdi toplanan verginin 16 lirası faize gidiyor, 84 lirası hizmet olarak size geliyor. Gümüşhane'ye geçtiğimiz yıl sadece 4 kurum aracılığı ile her gün 1 trilyon para harcandı. Yıllık 360 trilyon geçtiğimiz yıl Gümüşhane'ye yatırım ve hizmet olarak gelen paradır. Bu Gümüşhane'nin hakkıdır, helalidir, bugüne kadar alamadıklarını alma günüdür, helali hoş olsun." dedi.

Geçtiğimiz yıl Gümüşhane'deki bankalarda 320 milyon mevduatın olduğunu, Gümüşhane esnafı ve mükellefinin aldığı 550 milyon liraya yakın kredinin yüzde 90'ını zamanında geri ödediğini dile getiren Aydın, "Bunlar Gümüşhane'de neye yansıdı? Doğu Karadeniz bölgesinde son yıllarda nüfusu artan tek il olarak yansıdı. Gümüşhane'nin sosyo ekonomik gelişmişlikte 72.sıradan 59.sıraya yükseldiğini, hatta sahildeki bazı illerden daha iyi durumda olduğunu biliyoruz." diye konuştu.

Eski sisteme paralel bir teşvik yasası üzerinde çalışma yapıldığını ifade eden Aydın, "Beşinci bölge olan Gümüşhane'de 5 yıl olmak üzere bir teşvik çalışması sürdürülüyor. Hizmet etmek ve hizmetkar olmak aşkıyla buradayız. Devlet millet için vardır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, şimdi ikinci kısmı geldi insanı yücelt ki devlet yücelsin." dedi.

"İNSANLAR VERGİ VERİRKEN EN ÇOK NEREYE HARCANDIĞINA BAKAR"

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün de Gümüşhane'nin vergi tahsilat oranında elde ettiği Türkiye ikinciliğinin yadırganacak bir olay olmadığını, insanının devlete bakışı ve karakterini, kadirşinaslığını gösteren bir özelliği olduğunu söyledi.

İnsanların vergi verirken en fazla dikkat ettiği şeyin nereye harcandığı olduğunu ifade eden Üstün, şunları söyledi: "Yatırdığınız verginin size yatırım olarak döndüğünü gördüğünüz zaman seve seve verginizi ödüyorsunuz. Bir zamanlar dönmüyordu. Millet vergi veriyordu, bazılarına banka olarak veya yurtdışında yatırım olarak dönüyordu. Ama bugün gelinen noktada millete yansıyan bir ekonomi var. 5084 sayılı teşvik kanununun yerine aynı işlevi görecek bir kanun hazırlığı var."

Belediye Başkanı Mustafa Canlı ise emek vererek, çaba sarf ederek bu noktaya gelen vergi rekortmenlerine teşekkür etti. Teşvikin biraz daha artması böylelikle de üretimin artacağını dile getiren Başkan Canlı, cesaretiyle, yüreğini ortaya koyarak yapmış olduğu katkıyla buralara gelen tüm işverenlere teşekkür etti. Ulusal düzeyde üretim yapan ve marka değeri artan firmaların arttığı Gümüşhane'de bu tür firmaların artması temennisinde bulunan Canlı, daha güzel günlerde daha güzel törenlerde buluşma dileğinde bulundu.

GÜMÜŞHANE 81 İL ARASINDA TAHSİLAT ORANINDA 2, TAHSİLAT ARTIŞINDA 10, TAHAKKUK ARTIŞINDA DA 8.OLDU

Defterdar Adil Demirel de Gümüşhane'de kendilerini en çok mutlu eden olayın, mükelleflerin vergiye uyuma, vergi görevlerini tam ve eksiksiz olarak yerine getirmelerinde son derece başarılı olmaları olduğunu söyledi. 2012 yılında Gümüşhane'de 72 milyon lira vergi tahakkuk ettirildiğini, bunun 62 milyon lirasının tahsil edildiğini belirten Demirel, "Vergi Dairemiz 2012 yılında 81 il arasında tahsilat oranında 2, tahsilat artışında 10, tahakkuk artışında da 8.olarak Türkiye sıralamasında en üst sıralarda yerini almıştır." dedi.

GTSO Meclis Başkanı Turan Tuğlu da konuşmasında Gümüşhane'nin vergi tahsilatında 2.sırada yer almasının onur verici bir durum olduğunu belirterek, tahsilata katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

"LAF ÜRETMİYORUZ, BU VATAN İÇİN VERGİMİZİ DE SEVGİMİZİ DE EN ÖNDE VERİYORUZ"

Vergi vermenin kolay olmadığını çok zor bir iş olduğunun altını çizen GTSO Başkanı İsmail Akçay ise Gümüşhane'ye Türkiye ikinciliğini kazandıranın esnaf ve tüccar olduğunu belirterek, "Laf üretmiyoruz, bu vatan için vergimizi de sevgimizi de en önde veriyoruz." dedi.

Türkiye'nin esas gücünün üreten kesim olduğunu, gelişim ve büyümenin de yine bu kesimin çalışmasıyla olacağını kaydeden Akçay, "Ticaretin zorlaştığı, acımasız rekabetin yaşandığı sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Bu itibarla, esnaf, tüccar ve işverenler olarak değişen dünya ticaret şartlarını takip ederek uyum sağlamamız ve kendimizi yenilememiz kaçınılmaz olmuştur. Hepimiz aynı bütünün parçalarıyız ve ancak birlikte varız. Hiçbirimiz, hepimiz kadar güçlü değildir. Kamu ve özel sektör olarak birbirimizi daha iyi anlayıp, sorunlarımızı çözmek, fırsatları değerlendirmek konusunda kararlı olmalıyız." diye konuştu.

Akçay, Gümüşhane'nin teşviklerle hayata tutunduğunu, 5084 sayılı teşvik yasasından da Gümüşhane'nin önemli ölçüde istifade ettiğini belirterek, şehrin yeni bir teşvik sistemine ihtiyacı olduğunu, istihdam üzerindeki ağır vergi ve SGK primlerinde düzenlemelerinde düzenlemeler yapılarak KOSGEB'in uzun vadeli faizsiz kredilerinin tekrar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Törende daha sonra 2011 yılında yüksek düzeyde vergi ödeyerek ekonomiye değer katan işletmelerin başarıları anısına plaketleri protokol üyeleri tarafından verildi. Tören, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kemalettin Aydın Mustafa Canlı İsmail Akçay Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title