Haberler

Gümüşhane'de Arazi Toplulaştırması 2017 Yılında Başlıyor

İl genelinde yapımı devam eden göletlerin tamamlanmasıyla sulanabilir tarım arazisi oranı yüzde 60’lara ulaşacak olan Gümüşhane’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2017 yılında arazi toplulaştırma işlemlerine başlıyor.

İl genelinde yapımı devam eden göletlerin tamamlanmasıyla sulanabilir tarım arazisi oranı yüzde 60'lara ulaşacak olan Gümüşhane'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2017 yılında arazi toplulaştırma işlemlerine başlıyor.

Bu kapsamda Bakanlık tarafından il geneli için belirlenen 16 bin hektar arazi toplulaştırma hedefi doğrultusunda Şiran ilçesinde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan ve sulamaya açılan Koruluk Barajı ve Telme Göleti sulama sahaları içerisinde yer alan alanlarda detaylı etüt raporları hazırlanarak Bakanlığa gönderildi.

İlçeye bağlı 19 yerleşim biriminde yaklaşık 185 bin dönüm alanda 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine dair tarım reformu kanunu kapsamında uygulama alanı ilanına yönelik detaylı etüt raporları hazırlandı.

Köse ilçesine bağlı Salyazı ve Örenşar köylerinde bin 224 hektarlık bölünmüş ve parçalı durumdaki arazide toplulaştırma çalışmalarında sona yaklaşılırken, Şiran ilçesindeki çalışma ise 2017 yılında başlayacak.

Türkiye'de tarımın en büyük sorunlarından birisinin arazilerin küçük, şekilsiz, parçalı ve dağınık olması olduğunu ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, yıllardır yapılan hatalı uygulamalar sonucunda tarım arazilerinin küçüldüğünü ve parçalandığını, sonuç olarak da tarım arazilerinde tarım yapmanın zorlaştığı gibi maliyetlerin de arttığını söyledi.

Tarım arazilerini bölünme ve parçalanmadan kurtararak bütünleştirilmesinin tek yolunun arazi toplulaştırması olduğunu dile getiren Birşen, "Yıllarca mirasçılar arasında arazinin bölünmesi ve parçalanması en kolay yol olarak görülmüştür. Bölünmeye ve parçalanmaya karşı yasal tedbirler getirilmiş olsa bile sorunu kökten çözecek bir uygulama yada sistem bulunmamaktadır. Arazi toplulaştırma çalışmaları ile tarımsal üretimin sürdürülebilir şekilde verimli olarak yapılması mümkündür. Arazi toplulaştırması ile aynı şahsa veya çiftçi ailesine ait, çeşitli nedenlerle, ekonomik üretime imkan vermeyecek biçimde veya toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede; parçalanmış, şekilleri bozulmuş dağınık, küçük arazi parçalarının ve hisselerinin bir araya getirilerek, muntazam şekiller halinde birleştirilmesi, bütünleştirilmesi ve işletmelerin yeniden düzenlenmesi işlemleri yapılmaktadır. Ülkemiz genelinde toplamda 59 ilde 261 ilçede 4261 uygulama alanında arazi toplulaştırma çalışmaları yürütülmektedir" dedi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gümüşhane Şiran Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title