Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Milletin bütün unsurları, milleti oluşturan bütün renkler o gece askeri darbeye karşı dimdik ayakta durdu, sokaklara, meydanlara indi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Milletin bütün unsurları, milleti oluşturan bütün renkler o gece askeri darbeye karşı dimdik ayakta durdu, sokaklara, meydanlara indi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir darbe girişimini millet önlemiş oldu." dedi.

Tüfenkci, Kurban Bayramı dolayısıyla beraberindeki Vali Mustafa Toprak, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ile Cem Vakfı Malatya Şubesi'ni ziyaret etti.

Bakan Tüfenkci, ziyarette yaptığı konuşmada, 12 Eylül 1980'deki askeri darbenin üzerinden 36 yıl geçtiğini anımsatarak, bu darbenin Türkiye'de yaşayan her kesim için acıların, felaketlerin ve derin, onarılmaz yaraların açıldığı bir dönem olduğunu söyledi.

Siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının bu darbenin izlerini silmeye çalıştığını belirten Tüfenkci, milletin eline geçen ilk demokrasi fırsatında sandıkta 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin yerine Malatyalı Turgut Özal'ı iş başına getirdiğini ifade etti.

Tüfenkci, o günden bugüne birçok izi silmeye çalıştıklarına işaret ederek, "AK Parti'nin 14 yıllık icraatı boyunca da bu izlerin büyük bir kısmını ortadan kaldırdık ama hala değiştiremediğimiz bir anayasa var. Bu anayasadan kaynaklanan birçok sorunu biz bugün ayrımcılık noktasında veya sorun yumağı olarak karşımızda durduğu için tartışmak zorunda kalıyoruz. O sıkıntıların izlerini bizler silmeye veya telafi etmeye çalışıyoruz. Onun için değiştirmemiz gereken esasında bütün milletin yüzde 85-90 oranında değiştirilmesini istediği o yıllardan kalan bir darbe anayasamız var. Siyasi Partiler Kanunu gibi kanunlar var. YÖK gibi değişmesi gereken hala bir kurum var." diye konuştu.

"İlk defa bir darbe girişimini millet önlemiş oldu"

Bunlarla mücadele ederken 15 Temmuz akşamı dini maske içerisinde sapkın bir dini inanışa mensup insanlarca bir darbe girişiminin yaşandığını dile getiren Tüfenkçi, şöyle devam etti:

"Allah muhafaza başarılı olsaydı, kardeşin kardeşle savaştığı bir Suriye ortamına hızla Türkiye'nin sürüklendiği bir ortam oluşacaktı. Belki de Sevr haritasını yeniden hayata geçirme noktasında birileri rol alacaktı ama Allah'a hamdolsun ki milletin bütün unsurları, milleti oluşturan bütün renkler o gece askeri darbeye karşı dimdik ayakta durdu, sokaklara, meydanlara indi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir darbe girişimini millet önlemiş oldu. Ondan sonra oluşan iklimi ve bundan sonra oluşturulacak iklimi bizim iyi değerlendirmemiz lazım. Meseleyi Kürt sorunu, Alevi sorunu, Sünni sorunu noktasında değil, Türkiye sorunu noktasında ele alıp, Türkiye'de yaşayan insanlarımızın daha fazla üretmesi noktasında, daha fazla kazanması noktasında ve daha fazla refah içerisinde yaşaması noktasında neler yapabiliriz, el birliğiyle hareket etmemiz lazım."

Tüfenkci, sosyal meseleler konusunda empati kurup, duyarlı bir şekilde hareket etmek gerektiğini vurgulayarak, "Biz, mümkün olduğu kadar ötekileştirici ve ayrımcılığa neden olan dili kullanmamalıyız. Farkında olmadan kullandığımız dillerin bir başka insanı da incittiğini düşünerek söylemlerimizi ona göre yeniden gözden geçirip, kardeşlik hukuku çerçevesinde Cumhurbaşkanı'mızın da her zaman ifade ettiği gibi 'Tek bayrak, tek millet, tek vatan ve tek devlet' etrafında düşünen herkesle aynı masada düşünebilme erdem ve basiretini gösterip, Türkiye'nin ileriye gitme noktasında kimin hangi sözü varsa ortaya koyup, demokratik bir şekilde bu fikrin arkasında gitmesine de saygı duymak gerekir." şeklinde konuştu.

Diğer konuşmacılar

Malatya Valisi Mustafa Toprak da herkesin Kurban Bayramı'nı kutlayarak, bayramın ülkeye ve millete huzurlar getirmesini temenni etti.

Toprak, Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu, 79 milyonuyla tüm renkleriyle iki bin yıldan beri kilim örtüsü gibi bezenmiş, dokunmuş tüm değerleri üzerinde barındırdığını söyledi.

Türkiye'nin içerisinde bulunduğu coğrafyanın, sıkıntıları üzerinde barındırdığını belirten Toprak, "Geçmiş kadim yıllarda yaşandığı üzere günümüzde de bu topraklar, bu ülke ve çevresindeki alan üzerinde önemli hesaplar var ama biz biliyoruz ve 15 Temmuz'da da gördük ki bu ülkenin 79 milyonu kilimin desen ve renkleri gibi ama kilimin kendisinde oluşan o birliktelik, bütünlük ve değerlerle birlikte geleceğe de aynı şekilde yürüyecektir." ifadesini kullandı.

AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar ise toplumun bütün kesimleriyle, özellikle 15 yıldır normalleşme süreci kapsamında geçmiş yıllarda dezavantajlı duruma düşmüş, marjinalleştirilmiş, kendini olduğu gibi özgürce ifade etme imkanları elinden alınmış herkesle nasıl bir Türkiye oluşturulabilir, nasıl bir yaşam alanı, nasıl bir sivil siyaset alanı oluşturulur çabalarını birçok engellemeye, dezenformasyona, kirletilmeye rağmen sürdürmeye gayret ettiklerini dile getirdi.

CEM Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan da Kurban Bayramı'nın insanları bir araya getirmek ve güzellikleri paylaşmak için bir vesile olduğunu kaydetti.

Doğan, bu buluşmanın vatandaşı olmaktan onur duydukları Türkiye Cumhuriyeti devletinin diğer vatandaşlarına ve yöneticilerine de örnek olacağını belirterek, 15 Temmuz gibi bir sınavı başarıyla geçtiklerini ve dimdik ayakta olduklarını ve ayakta kalkaya da devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Tüfenkci Mustafa Toprak Kurban Bayramı Malatya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title