Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Rekabet hukuku ve Rekabet Kurumu, girişim özgürlüğünün ve ekonomik kaynakların etkin kullanılmasının teminatı olduğu gibi makro ekonomik hedeflere de katkı sunmaktadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Rekabet hukuku ve Rekabet Kurumu, girişim özgürlüğünün ve ekonomik kaynakların etkin kullanılmasının teminatı olduğu gibi makro ekonomik hedeflere de katkı sunmaktadır." dedi.

Tüfenkci, Rekabet Kurumu'nun 20'nci kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlediği Rekabet Zirvesi'nde, rekabet ekosistemine ve Rekabet Kurumu'nun çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sözlerine Rekabet Kurumu'nun 20. yılını tebrik ederek başlayan Tüfenkci, günümüzde sağlıklı işleyen bir piyasa ekonomisinin, arzulanan refah düzeyine erişebilmek bakımından bilinen ve denenen en iyi alternatif yöntem olduğunu söyledi.

Türkiye'nin de bu tercihi uzun yıllar önce yapmış ekonomilerden biri olduğunu hatırlatan Tüfenkci, "Ne var ki serbest piyasa ekonomisine inanmak demek, tamamen kuralsız piyasalar anlamına gelmemektedir. Kuralsızlık, piyasa ekonomisini toplumsal refaha hizmet etmekten uzaklaştıran olumsuzluklara, bir başka deyişle, piyasa aksaklıklarına yol açabilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"Rekabet Kurumu'nun faaliyetlerine başlaması Türkiye ekonomisi bakımından milattır"

Sağlam temellere sahip kurumlar tarafından tanımlanan kuralların varlığı ve bu kuralların gözetilmesi, serbest piyasanın kendisi kadar önemli olduğunu aktaran Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Bu düsturla ülkemizde 1994 yılında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kabul edilmiş ve 1997 yılında Rekabet Kurumu faaliyetlerine başlamıştır.

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesi ve Rekabet Kurumu'nun faaliyetlerine başlaması Türkiye ekonomisi bakımından önemli bir milattır.

Ülkemiz, tarihi boyunca yaşadığı ekonomik tecrübelerden, para ve maliye politikaları alanında önemli dersler çıkarmıştır. Fakat tekellerle ve kartellerle şekillenen piyasaların olduğu bir ekonomide devletin mali disiplini sağlamaya çalışması veya enflasyonu önlemesi tek başına anlamlı ve mümkün değildir.

Bu bakımdan Rekabet Kurumu da bağımsız bir otorite olarak gerçekleştirdiği piyasa gözetimi fonksiyonu ile diğer ekonomi politikalarını tamamlayan önemli bir rol üstlenmektedir. Rekabet hukuku ve Rekabet Kurumu, girişim özgürlüğünün ve ekonomik kaynakların etkin kullanılmasının teminatı olduğu gibi makro ekonomik hedeflere de katkı sunmaktadır."

"Rekabet Kurumu önemli bir rolü başarıyla yerine getirmiştir"

Tüfenkci, etkin işleyişi teminat altına alınmış piyasaların, kalite ve fiyat üzerinden vatandaşların gündelik hayatına dokunarak ekonomideki küresel rekabet gücünü de artırdığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bugün 20. yılını kutlayan Rekabet Kurumu, yerleşik kurumsal kültürü, bilgi birikimi ve tecrübesi ile ülkemizin köklü kurumlarından biri olarak dikkati çekmektedir. Gerçekten de Rekabet Kurumu'nun 20 yıllık geçmişine baktığımızda önemli mesafeler kat ettiğini görmekteyiz.

Kurulduğu ilk dönemden bu yana dünyadaki gelişmiş uygulamaları yakından takip eden kurum, bugün küresel uygulamaların yanına kendi tecrübesini koyabilir hale gelmiştir. Rekabet Kurumu, kartellere ve tekelleşmeye karşı kanunun tanıdığı yetkileri gerekli şekilde kullanarak piyasa aksaklıklarının giderilmesi konusunda önemli bir rolü başarıyla yerine getirmiştir.

Ayrıca özelleştirme işlemlerine verdiği görüşlerle de Türkiye ekonomisinin güçlenmesine ve piyasaların en başından rekabetçi biçimde kurgulanmasına önemli katkılar sunmuştur."

Rekabet Kurumu'nun kartel ve tekellere karşı mücadelesinde kararlılık kadar şeffaflığı da ön plana çıkarmasının, kurumun etkin yönetişim gücünü ortaya koyduğunu söyleyen Tüfenkci, "Detaylı usul kuralları ve ayrıntılı gerekçeli kararları bu alanda başarılı örneklerdir. Geleneksel fonksiyonlarının yanı sıra kurumun yürüttüğü rekabet savunuculuğu faaliyetleri ekonomimizde rekabet kültürünün yerleşmesi bakımından önemli bir toplumsal misyona hizmet etmektedir." diye konuştu.

"Büyük firmaların ekonomilerdeki ağırlıkları daha yoğun hissedilmekte"

Rekabet Kurumu'nun bugüne kadar gösterdiği titiz çalışmaların gelecekte de artarak devam etmesi gerektiğini anlatan Tüfenkci, dünya ekonomisinin geldiği nokta ve küresel belirsizlik ortamı yeni fırsatları ve yeni riskleri beraberinde getirdiğini kaydetti.

Günümüzde ekonomik faaliyetlerin boyutlarının ulusal sınırları her zamankinden daha fazla aştığını aktaran Tüfenkci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünya genelinde pazar gücüne sahip büyük firmaların ekonomilerdeki ağırlıkları daha yoğun hissedilmekte ve bilişim teknolojileri geleneksel pazar yapılarını hızla değiştirmektedir. Böyle bir ortamda Rekabet Kurumu stratejik amaç ve araçlarını gözden geçirerek bu ortama uyum sağlaması gereken kurumların başında gelmektedir. Bu gereklilik hem ulusal hem bölgesel hem de uluslararası ölçekte bir bakış açısı gerektirmektedir. 20. kuruluş yıl dönümünde düzenlenen bu toplantıların da isabetli biçimde bu istikamette planlanmış olması mutluluk vericidir."

Bakan Tüfenkci'ye hat tablosu hediye edildi

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak ise kurumun Big Data'yı etkin olarak kullanmak için çalışmalar yaptığını belirterek, rekabet ekosisteminde sağlıklı regülasyon için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Torlak, bakan Tüfenkci'ye günün anısına bir hat tablosu hediye etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Bülent Tüfenkci Ömer Torlak Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title