Haberler

Gümrük Müşavirleri Ayakta: "İthal Gümrük Müşaviri İstemiyoruz"

Hükümetin hazırladığı 4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Taslağı'nda UPS, Fedex, DHL gibi uluslar arası hızlı kurye şirketlerine ve posta idarelerine yetki verilmesi, gerçek kişilerin gönderilerinde gümrükleme konusunda bu kurumların yetkilendirilmesinin öngörülmesi, gümrük müşavirlerini isyan ettirdi.

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) Başkanı Cihangir Onger, bu girişimi "çılgınlık" olarak nitelendirerek, bunun, yerli gümrük müşavirlerinin işsiz kalmasına kadar varacak kötü sonuçları olacağını vurguladı. Onger, "Bu vesile ile bir kaymak tabaka yaratılmaya çalışılıyor. Bizim de Avrupa'da bu işi yapabileceğimiz söyleniyor ama meslektaşlarımız ekonomik sıkıntıdan evine zor gidiyor, oraya nasıl gitsin? Bize ithal gümrük müşaviri lazım değil, biz bize yeteriz" dedi.

İGMD Başkanı Cihangir Onger, ilişkin görüşlerini düzenlediği basın toplantısıyla aktardı. Onger, söz konusu yasa üzerinde yapılması düşünülen değişikliğin, AB'ye uyum yasaları çerçevesinde yapıldığının söylendiğini, ancak AB'nin bile bu yasanın getirdiği "Yetkilendirilmiş Yükümlülük" kavramını henüz uygulamadığını ve hala tartıştığını söyledi. Türkiye'de 2 bin 200 gümrük müşaviri bulunduğunu vurgulayan Onger, mesleklerinin İpek Yolu'ndan beri devam ettiğini dile getirdi.

-KURYE ŞİRKETLERİ LOBİ ÇALIŞMASI YAPIYOR-

Onger, DHL, UPS, Fedex gibi uluslar arası hızlı kurye şirketlerinin yasanın çıkması için lobi çalışmaları yürüttüğünü belirterek, planlanan değişikliği kapitülasyonlara benzetti. Gerçekleşirse başta güvenlik olmak üzere, yerli gümrük müşavirlerinin işsiz kalmasına kadar varacak kötü sonuçları olacağını vurgulayan Onger, "Bu vesile ile bir kaymak tabaka yaratılmaya çalışılıyor. Bizim de Avrupa'da bu işi yapabileceğimiz söyleniyor ama meslektaşlarımız ekonomik sıkıntıdan evine zor gidiyor, oraya nasıl gitsin? Bize ithal gümrük müşaviri lazım değil, biz bize yeteriz" diye konuştu.

Onger, kurye şirketlerinin taşıdıkları malların ayrımını yapmada yetersiz kalacaklarına, özellikle terörizm, fikri ve sınai mülkiyet haklarının çalınması ve sahte ürün girişi konularında problemler yaşanacağına dikkat çekerek, "Devletin tüm kontrol mekanizmalarının dışına kaçan, vergi kayıplarına sebep olan bu işlemlere şimdi devlet kendi eliyle izin vermek istiyor, bu hak mıdır?" diye sordu.

Bu konuda dünyanın en ünlü markalarından Louis Vuitton'un sahibi Patrick Vuitton'un geçen Mayıs ayında bir röportajında "Sahte ürünler terörü finanse ediyor" dediğini anımsatan Onger, devletin istihbaratına, polisine, askerine bu konuda en büyük yardımı yapanlar bu meslek olduğunu söyledi.

-"NAKLİYECİLER GÜMRÜK İŞİNE GİRMESİN"-

Onger, gümrük memurluğundan emekli olan personelin, doğrudan gümrük müşavirliği belgesi alabildiğini, nakliye şirketlerinin bu kişiler aracılığıyla gümrükleme firmaları kurdurduğunu belirterek, İstanbul'daki 900 müşavirin yaklaşık 300 tanesinin bu yöntemle çalıştığını kaydetti. Onger, "Gümrükleme bir ihtisas işidir, nakliyeciler gümrükleme yapamaz ama biz istersek nakliyecilik yaparız, sonunda nakliyeciler zararlı çıkar" dedi.

-ODA TALEBİMİZ ÖCÜ MÜ?"

Cihangir Onger, Gümrük Kanunu'nda ismen belirtilmesine rağmen hala oda haline gelememelerinin devletin üzerindeki lüzumsuz yükü artırdığını söyledi. "Kayıt içi ekonomi" mensupları olarak, benzer durumdaki mali müşavirler ve avukatlar gibi oda olmak istediklerine dikkat çeken Onger, "2000 yılından beri hükümetler bunu başaramadı. Yıllardır oda olma talebimiz var, bu talep herhalde bir "öcü' ki dikkate almıyorlar. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da bunu istemiyor" diye konuştu.

Onger, 9 Haziran'da Dünya Gümrük Müşavirleri Örgütü'nün (FCBA) Dünya Konferansı'nı İstanbul'da kendilerinin organizasyonu ile gerçekleştireceğini söyledi. (ANKA)

(EYL/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title