Haberler

Güler: "Tedaş'ın Özelleştirmesinden Vazgeçmiş Değiliz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tedaş'ın 880 Bin Km Hattı, 255 Trafosu Bulunduğunu, Bunların Çoğunun 20-30 Yaşlarında Olduğunu Belirterek, "Özelleştirmede Bazı Ülkelerin Yaşadığı Sıkıntıların Yaşanmaması İçin Alt Yapının Sağlam Olması Gerekiyor. Yoksa Özelleştirmeden Vazgeçmiş Değiliz" Dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TEDAŞ'ın 880 bin km hattı, 255 trafosu bulunduğunu, bunların çoğunun 20-30 yaşlarında olduğunu belirterek, "Özelleştirmede bazı ülkelerin yaşadığı sıkıntıların yaşanmaması için altyapının sağlam olması gerekiyor. Yoksa özelleştirmeden vazgeçmiş değiliz" dedi.

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin (STEAM) düzenlediği "Enerji Arenası" konulu konferansta konuşan Bakan Güler, EÜAŞ'ın sadece rehabilite edilmesiyle 600 MW ilave kaynak sağlandığını, sadece eskiyen bu boruları değiştirmek için 750 km boru hattı döşendeğini ve bunun 450 km'sinin tamamlandığını söyledi. TEDAŞ'ın özelleştirilmesine de değinen Güler, TEDAŞ'ın 880 bin km boru hattı, 255 bin de trafosunun bulunduğunu, bunların çoğunun 20-30 yaşlarda olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"EPDK Başkanımız 2010 yılına kadar 2 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Sadece köylerin ihtiyacı 2.5 katrilyon. Bu yatırımların, alt yapının sağlıklı olması lazım ki, özelleştirmede başka ülkelerde meydana gelen sıkıntılar olmasın. Yoksa özelleştirmeden vazgeçilmiş değil. Türkiye'nin şartları öyle kolay değil. Ekonomik programımız var. Burada yüzde 6.5 faiz dışı fazla kriterimiz var. Yani biz, istediğimiz parayı alıp, bu yatırımları yapmayı isteriz. Bu elektrik üretiminde eski usul Yap-İşlet-Devret'lerdeki

garantilerini vermiş olsak, biz 3 ayda Türkiye'nin bütün elektrik ve üretim yatırımlarına ihale alabiliriz."

Bakan Güler, göreve geldiklerinde enerji Kit'lerinin 2.3 katrilyon alacağının olduğunu, bu dönemde her ay elektriğe, sonrasında da doğalgaza zam yapıldığını belirterek, "Tüketici ve sanayici kan ağlıyordu. Şu anda AB'nin en ucuz elektrik ve doğalgazını kullanan ülkeyiz" dedi. Türkiye'ye 20 milyar dolarlık yabancı geldiğini ifade eden Güler, enerjinin pahalı olduğu ülkeye yabancının gelmeyeceğini kaydetti. Güler, ucuz elektriğin ihracata 10 milyar dolarlık bir katkısı olduğunu vurgularken de, bunlardan kimsenin bahsetmemesini eleştirdi.

Türkiye'deki kaçak ve kayıp elektrik ile ilgili verilen rakamların doğru olmadığına işaret eden Güler, elektrikte kayıp-kaçağın göreve geldiklerinde yüzde 25 olduğunu, şimdi bunun yüzde 16.5'e indiğini, bunun yüzde 8-9'unu teknik kayıpların oluşturduğunu söyledi.

Konuşmasında BTC Boru Hattı, Şahdenizi gibi boru hattı projelerinden bahseden Güler, "Bu projeleri 'Battı, zarar ediyor' denilen BOTAŞ gerçekleştirdi" dedi.

Yenilenebilir Enerji Yasası'na da değinen Bakan Güler, Türkiye'de rüzgar enerjisinde 10 milyar dolarlık bir piyasanın olduğunu, tribünlerin dahil edilmesiyle bu rakamın 20 milyar dolara çıktığını kaydetti. Güler, kömür sahalarının özel sektöre verildiğini ve artık Türkiye'nin kömürünü ve suyunu kullandığını belirterek, "Eskiden 'Su akar, Türk bakar' derlerdi. Şimdi bakmıyoruz, suyu da kullanıyoruz" diye konuştu. Güler, 2007-2010 yılları arasında 350 bin metre jeotermal sondajı yapmanın planlandığını kaydetti. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title