Haberler

Güler: Revize İçin Verilen Zarfı İade Ettik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Nükleer Santral Yarışmasında Atomstroyexport Inter Rao -Park Teknik Ortaklığının Fiyat İçin Verdiği Revize Zarfını, Teklifin Yerine Geçecek Yeni Bir Zarf Olduğu İçin İade Ettiklerini Bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santral yarışmasında Atomstroyexport Inter Rao-Park Teknik ortaklığının fiyat için verdiği revize zarfını, teklifin yerine geçecek yeni bir zarf olduğu için iade ettiklerini bildirdi.

Hilmi Güler, TRT-2'de katıldığı canlı yayında, enerji sektörüne ilişkin açıklamalar yaptı ve soruları yanıtladı.

Güler, Türkiye'de enerji politikasını elektrik üretiminde, barajlar, kömür ve doğalgaz santralleri ile yenilenebilir enerji ve nükleer enerji sütunları üzerine kurduklarını anlattı.

Türkiye'de nükleer santrali daha önceleri kamunun yapabileceğini, 2001'de çıkan yasayla kamunun yapmasının öngörüldüğünü, gerekli yasal değişiklikler yapıldıktan sonra yine özel sektörün yapacağı bir model oluşturulduğunu ifade eden Güler, ''Fakat yapmadığı takdirde yeni kanunda bunun için izin veren bir yapıyı oluşturduk. Yine de liberal-rekabetçi bir piyasa oluşması için kamuya yük olmasın diye bunu özel sektöre yaptıralım diye düşündük. Bununla ilgili bir yarışma açtık. Yarışmada, 15 yıl alım garantili bir sistemi oluşturduk'' diye konuştu.

Güler, nükleer yarışmada tek teklifi veren Rus firmasının, bugün açılan zarfta fiyat teklifini sunduğunu, ancak fiyatı revize için yeni bir zarf verdiğini ifade ederek, ''O, aynı zamanda teklifin yerine geçecek bir zarf olduğu için bugün onu iade ettik'' dedi.

Güler, nükleer ihalede işleyen sürece ilişkin de şunları kaydetti:

''Biz istiyoruz ki, herhangi bir dedikodu, herhangi bir tartışmaya sebep olmayacak şeffaf bir sistemle bunu oluşturalım. Bu noktada arkadaşlarımız değerlendirmelerini yapacaklar. Daha sonra bunu Bakanlar Kurulu'na götüreceğiz. Eğer uygun görülürse burada şeytanın bacağını kırma durumumuz olacak. Bunun dışında Sinop ile ilgili köklü çalışmalar var. Orası da aşağı yukarı lisansa hazır hale geldi. Onu da yapacağız.''

Güler, kimi çevrelerce nükleer santralin risklerinin olduğunun sıkça dile getirildiğini ifade ederek, ''Tedbirini aldıktan sonra burada bir tehlike söz konusu değil. Bu konuda ne yaptığımızı ve ne yapacağımızı biliyoruz. İkinciyi de Sinop'ta yapacağız'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title